• El cap de setmana del 13 i 14 d’octubre Albocàsser acull la seua tradicional Fira de l’Ametla. En la seua setena edició, el certamen compta amb multitud d’activitats. Així, el dissabte dia 13 a les 11h s’inaugurarà la fira. A continuació, en l’ermita dels Sants Joans es podrà visitar l’exposició “Varietats d’Ametles i fotogràfica” de Ramón Segarra Muntanyés. Assenyalar que l’exposició estarà oberta dissabte i diumenge de 12h a 14h i de 17h a 20h.
Ja a la vesprada, a les 16h tindrà lloc un taller de coques celestials i altres productes organitzat per l’Associació de Jubilats i Pensionistes Joan de Brusca d’Albocàsser. A la mateixa hora i fins a les 19h, VII Trobada de Boixeteres al Pla de la Font.
A les 16.30h, Nieves Gralla mostrarà el procés d’elaboració d’ametles garrapinyades. I a les 17h xarrada “Dóna empodera’t” a càrrec de la Federació d’Associacions de Dones Rurals (FADEMUR). Les activitats del dissabte finalitzaran a les 19h amb l’obra “Una sogra de castanyola” a l’auditori municipal de la mà de la companyia Grup de Teatre L’Enfilat i organitzada per la Diputació de Castelló. L’entrada és gratuïta.
El diumenge, després de l’obertura del recinte firal, actuarà Trobadorets a les 11h. Seguidament, VII Concurs de Pujada de Sacs d’Ametles a la Falsa de la Casa de la cultura. Els més xicotets també tindran l’oportunitat de demostrar qui té més força i puja els sacs amb el certamen infantil. Després de finalitzar els concursos adult i infantil, es lliuraran els premis del concurs de selfie que es durà a terme durant la Fira.
A les 13h, tast de vi del celler Barranc dels Cirers. A la vesprada, des de les 17h s’ensenyarà com fer gelats d’ametla i a les 20h es realitzarà l’acte de tancament de la VII Fira de l’Ametla.
Cal assenyalar que durant tot el cap de setmana l’Associació de Joves del municipi oferirà servei de barra. La Fira de l’Ametla està organitzada per l’Ajuntament d’Albocàsser i la Diputació de Castelló dins de Castelló Ruta de Sabor i compta amb la col·laboració de Boixeteres d’Albocàsser, Associació de Joves, Associació de Jubilats i Pensionistes Joan de Brusca, AMPA del CEIP Joan de Brusca, Associació Cultural L’Assegador i Club de Muntanya Desnivell.
Economia del fruit sec
L’ametla suposa per a Albocàsser una de les seues principals fonts d’ingressos. I és que gran part de l’activitat econòmica del municipi de l’Alt Maestrat se centra no només en la recol·lecció de l’ametla sinó en la transformació d’aquest fruit sec en altres productes derivats. De l’ametla s’obtenen nombrosos recursos, entre ells alguns tan singulars com la llet d’ametla. A més, les pastisseries, forns i resta d’establiments gastronòmics del municipi tenen molt present l’ametla en les seues elaboracions i realitzen durant tot l’any productes on el fruit sec és el protagonista.
Així mateix, s’ha d’assenyalar que el paisatge d’Albocàsser no seria el mateix sense els seus característics ametlers cobrint el terme municipal, un fet que fa que fer una passejada per a conèixer la zona es torne molt més atractiu i encisador.