Joan Roig, alcalde d’Alcanar, va recollir ahir a la tarda, al Palau de la Generalitat de Catalunya, el guardó de la Creu de Sant Jordi en  representació de la Banda Municipal de Música d’Alcanar (BMMA) pel seu treball pel país i per la cultura.

Segons la Generalitat,  la trajectòria de la BMMA “la converteix en una de les  bandes municipals més antigues de Catalunya i amb més tradició, així com un clar exponent de l’essència del moviment de bandes de música de casa nostra que, directament o indirecta, han fet possible que el país mantinga i faça créixer la manifestació musical de la cultura popular”.

Roig ha destacat emocionat que “haver rebut aquest distintiu és un orgull amb majúscules, ara som la banda amb més tradició de Catalunya i tenim la Creu de Sant Jordi 2020.”  I recorda amb agraïment que tots aquests anys d’història “no haurien estat possibles sense el sentiment que caracteritza els músics i els seus familiars, el públic i els diferents directors. Quan recollia el premi no podia deixar de pensar en tots ells i elles”.

“Malgrat que, a causa de la covid-19, l’acte ha estat auster i la Banda Municipal de Música d’Alcanar no hi ha pogut actuar, és un moment molt emotiu i de gran celebració per a tots els músics, les seues famílies i també per al conjunt de la ciutadania”, recalca el director de la Banda, Pascual Arnau.

 

175 anys d’història

L’any 1845, l’escultor canareu Miquel Gisbert rebia de les mans de la reina Isabel II de Borbó, al seu pas pel municipi, uns instruments de música com a reconeixement per un treball que l’artista havia realitzat per a la reialesa. Aquesta anècdota històrica constitueix l’acte fundacional de la banda més antiga de Catalunya: la Banda Municipal de Música d’Alcanar.

Sens dubte, el millor regal d’aquesta efemèride és l’atorgament de  la Creu de Sant Jordi per part de  la Generalitat de Catalunya en reconeixement dels 175 anys de servei incondicional a la cultura i per la seua labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país.

Efectivament, de llavors ençà s’han succeït els directors, músics i espectadors d’una banda que ha sabut evolucionar amb els anys i que ara està totalment consolidada. “Avui, malgrat la crisi actual causada per la covid-19, l’entitat afronta amb il•lusió la celebració del 175è aniversari, que es portarà a terme quan les condicions sanitàries ho permeten”, explica el Pascual Arnau.

Actualment, la Banda Municipal està formada  per 68 dones i 41 hòmens amants de la música i d’una mitjana d’edat de 20 anys, però l’entitat també compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics  i una Banda Infantil de 30 músics més, fruit de l’ensenyament musical que ofereix l’Escola Municipal de Música d’Alcanar.  En aquest context, l’objectiu de la Banda és promoure la cultura musical dintre i fora del terme municipal d’Alcanar, i amenitzar els actes festius, oficials i culturals. I és que amb els anys ha esdevingut un important òrgan de cohesió social i motor culturitzador del  municipi.

 

La Banda Municipal  és l’encarregada d’amenitzar els diferents actes festius del municipi, a més d’organitzar de forma anual un Concert de Primavera, el Concert d’Estiu que se celebra a les Cases d’Alcanar, el Festival de Bandes a les festes del Remei, així com el concert tradicional de Santa Cecília. A més, la Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals, pel qual participa cada any en trobades musicals, concerts i altres actuacions musicals.

>> Vídeo de l’instant solemne en què l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, recull el guardó de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en representació de la Banda Municipal de Música d’Alcanar: https://www.youtube.com/watch?v=1VN5cI1BQDo