Aquest darrer cap de setmana de juliol va tenir lloc a la comarca dels Ports l’Aplec. Aquest any els que van acudir a La Mata, van poder disfrutar de diverses actuacions i tradicions valencianes.

Entre tota aquesta varietat d’activitats culturals cal destacar l’actuació, un any més, i ja van quatre any seguits de la Muixeranga de Vinaròs a l’Aplec. Els prop de 50 membres de la muixeranga de Vinaròs desplaçats a aquest bonic paratge es van trobar el dissabte 29 de juliol per la tarda amb els membres de la Conlloga-Muixeranga de Castelló. Les dues colles muixerangueres van compartir una gran actuació.

A les 7 de la tarde, ja estaven tots enfaixats i disposats a donar el millor d’ells mateixos per a que la gran festa que és l’Aplec dels ports no decaigues. I així va ser. No van defraudar Durant la cercavila pels carrers de la Mata fent diferents passejos de gegantets, la Muixeranga de Vinaròs va oferir en la primera parada una marieta amb la petita Nuria Paula, de poc més d’un any, rematant la figura. Continuaren amb una Sènia en la Plaça de l’Esglèsia, en la segona parada. Amb aquestes dues figures haviem d’acabar la cercavila, però la Conlloga-Muixeranga de Castelló es va animar a fer una tercera figura en aquesta cercavila i com no, la nostra Muixeranga va respondre a la invitació de fer una altra figura deixant al públic amb la boca oberta al veure com es coronava la figuereta. Aquesta figura de tres altures te la particularitat qué, qui corona la figura no és un xiquet, sino un jove i ho fa cap per avall, és a dir, recolçant el cap en els muscles dels alçadors i aixecant els peus fent un pi. Va ser una figura important, no sols per l’espectacularitat de la mateixa, sino per que s’estrenava com alçadora, una nova membre de la Muixeranga, casualment filla de la comarca que van visitar.

Va arribar el moment de l’actuació. La Muixeranga Vinarossenca va entrar a l’esplanada de l’escenari La Carrasqueta amb dos guionets (el guionet és un pinet de 3 altures caminant acompanyat de diferents passeigs de gegantets). Amb aquesta entrada la seua actuació prometia grans figures. Van començar amb la torre, en segona ronda van completar el banc deixant-lo net, sense pinya que el subjectés, van acabar les rondes amb el pinet doble aixecat per sota que per uns segons el van deixar net. Parlant amb ells ens van dir que era la primera vegada que ho intentaven en una actuació i que prometen deixar-lo completament net en futures actuacions. Finalment, en la ronda de Pinets, van oferir al gran públic que es va aplegar un Pinet doble. Per tant, van realitzar una actuació amb quatre figures de 4 altures.

Cal remarcar que els seus companys de la Conlloga-Muixeranga de Castelló també van oferir una gran actuació amb dos figures de 5 altures com són la Morera i l’Alta de 5.

Per acabar, en declaracions posteriors a l’actuació, La muixeranga de Vinarós ens mostraven la seua satisfacció per la bona actuació en l’Aplec dels Ports. Ells estimen molt aquest event reivindicatiu de la cultura valenciana del Nord de Castelló i que el passat 9 d’octubre va ser guardonat amb el premi “Valencià de l’any”. També volien agrair l’acompanyament musical que van oferir els membres del grup de tabals i dolçaines de Vinaròs i de la colla castellera Xiqüelos i xiqüeles del Delta.