XXVII CONCURS REDACCIÓ DE SANT ANTONI

TEMA: “ L’ ESTIU A VINARÒS “

ORGANITZAT PER FUNDACIÓ CAIXA VINARÒS

 

Vinaròs està situat al nord de la província de Castelló i pertany a la comarca del Baix Maestrat. És un poble costaner, que es caracteritza per la quantitat de cales i platges, que s’estenen al llarg de la franja litoral que banya la nostra petita ciutat. Passar l’estiu a Vinaròs és una idea excel·lent, ja que el nostre poble ofereix una gran quantitat d’activitats per gaudir d’unes perfectes vacances.

En primer lloc, deixa’t endinsar-te pels petits carrers fets de pedra del casc antic. A l’època estival, aquests estan sempre plens de turistes que es deixen enamorar per la seva gent i la quantitat de comerços disposats al llarg del nostre carrer principal, anomenat Carrer Major. Un dels llocs més visitats pels turistes és la plaça de l’Ajuntament, on hi ha, a banda de l’edifici administratiu, la nostra Església Arxiprestal, al costat de la qual, s’alça l’emblemàtic campanar. En aquest lloc es respira un ambient festiu, acompanyat del so de les campanes.

Deixant una mica de banda el casc antic, ens podem deixar anar cap al seu port pesquer. Allí, si respirem fort, podem impregnar-nos del característic olor a peix i mar. Al port pesquer trobarem la nostra llotja, envoltada sempre de xicotetes barques amb mariners que porten peix. Si el que vols és que l’aire fresc et done a la cara, la millor opció és pujar a la muralla que ens porta fins al far. Allí, si mirem cap a l’horitzó, veurem tota la mar que banya les nostres terres, amb el fons ben blau, contrastant amb els rajos de sol, aquests d’un to groguenc.

Com tots sabem, a l’estiu el Sol es posa damunt de nosaltres com si fóra un lleó que rugeix. Doncs la millor manera de llevar-nos eixa xafogor del cos, és anant-nos corrent cap a la platja a banyar-nos. Vinaròs té el plaer d’oferir-vos unes de les millors platges de la comarca, moltes d’elles reconegudes amb la prestigiosa bandera blava. Si el que voleu és anar a una platja que estigue a quatre passos del casc antic, eixa és la coneguda platja del Fortí. Les aigües de la qual, llueixen un atractiu color blau que contrasta amb la sorra marró. És una platja molt extensa i amb poc onatge, les ones de la qual solen ser menudes i serveixen de diversió per als més menuts. A banda, també hi ha la platja del Fora Forat i la del Clot, la qual és la millor per gaudir amb nens petits, gràcies a la seva poca profunditat i eixa sorra tan fineta que la caracteritza.

Si ets un amant dels paisatges i de les platges de pedra, t’agradaria molt fer un recorregut per les nombroses cales boniques, que s’estenen a la franja litoral nord i sud del nostre acollidor poble. A quasi totes les cales trobaràs un munt de peixets i roques, on passar l’estona buscant crancs i altres tipus de crustacis, així que agafa el teu equip de busseig i deixa’t perdre per la mar blava.

Ara ja el dia s’acaba i és hora de tornar cap a casa, però abans de tot, queda’t en una de les platges o cales i delecta’t amb la grandiosa posta de Sol. És moment de mirar cap a les muntanyes, allí dalt en un turó s’amaga la nostra estimada ermita, pintada de blanc, la qual s’il·lumina pels groguencs raigs de sol que encara es resisteixen a amagar-se per darrere de les muntanyes, plenes de vegetació. Ara, la mar també s’il·lumina i les gavines volen per sobre de l’aigua, que agafa un to tirant a groc. De segur que mai oblidaràs aquesta meravellosa estampa, i si en qualsevol dels casos se t’oblida, ja saps que Vinaròs t’espera amb les mans obertes ara i sempre.

 

Adrià Polo Valderrama

2n ESO IES Leopoldo Querol