• La instal·lació és pionera a la Comunitat Valenciana per a garantir la sostenibilitat ambiental i que les empreses agrícoles complisquen tota la normativa respecte a l’ús de fitosanitaris i plaguicides

El sector agrícola d’Alcalà de Xivert ja pot fer ús de la nova instal·lació municipal destinada a facilitar el rentat de maquinària agrícola, com cubes i dipòsits que estan en contacte amb plaguicides i fitosanitaris. La instal·lació ha tingut un cost de 48.399 euros, assumits íntegrament per l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre, i s’ha construït en un terreny de propietat municipal en el polígon industrial El Campaner. L’Alcalde Francisco Juan ha destacat que “va ser el Consell Local Agrari el que ens va traslladar aquesta proposta i ens va semblar interessant perquè el sector agrícola és fonamental per al nostre municipi i amb aquesta acció ens avancem per a  que`complisquen tota la normativa europea, al temps que evitem que es produeixin abocaments a el medi ambient”. Els residus que resulten del rentat de la maquinària van a parar a un dipòsit d’aigua que es trasllada a un gestor autoritzat. La instal·lació és pionera a la Comunitat Valenciana a nivell públic i, per al seu disseny i construcció, s’han tingut en compte instal·lacions d’aquest tipus amb què compten explotacions agrícoles de gran extensió d’altres zones d’Espanya.

El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha agraït “la implicació de l’Ajuntament per escoltar els agricultors representats al Consell Local Agrari i adoptar mesures per donar solucions al món agrícola. El que volem és caminar cap a una agricultura més sostenible i aquesta instal·lació és model en aquest sentit”.

El rentador funciona a manera de tren de rentat de vehicles. Els agricultors que vulguen utilitzar-lo s’han d’inscriure a la Cambra Agrària Local i rebran les claus d’accés i una fitxa perquè entre en funcionament. Després utilitzar-lo, hauran de tornar a tancar el recinte. El regidor de Medi Ambient i Agricultura, Juan Carlos Barceló, ha apel·lat a “fer un ús responsable de la instal·lació per part de tots”. El recinte es troba video-vigilat per controlar en tot moment que no es produisquen danys.