Durant molts mesos la incertesa sobre si es podria encendre la Flama al Canigó ha preocupat els organitzadors. Però finalment la flama es va regenerar,  com cada any, al cim del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny, després d’haver estat guardada durant tot l’any al Castellet de Perpinyà. Com a mesura de prevenció, enguany només van  pujar al cim per encendre la foguera amb el foc guardat a Perpinyà tres excursionistes autoritzats. Van ser  tres membres del Casal del Conflent, que van pujar  la flama que haurà recollit prèviament el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Després fet el foc, es va distribuir  a més de tres mil punts d’arreu del país, seguint rutes diverses. (això deia un comunicat d’Omnium Cultural)

Enguany es va demanar  a les entitats encarregades de de la Flama a  tot el país que la recullin  lo més prop del seu municipi com sigui possible, per evitar les aglomeracions en punts geogràfics concrets

El dia 23 de juny a migdia, com és tradició, el Parlament de Catalunya va rebre la flama en un acte, que enguany es va fer  a porta tancada. Una altra singularitat és que el missatge que acompanya l’arribada del foc es un manifest col·lectiu escrit per deu ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la covid-19.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat: ‘La història de la Flama és la d’un poble unit en la diversitat per la llibertat.’ I també: ‘En els moments més foscos sap transformar la injustícia en esperança, estenent una xarxa cultural i solidària arreu dels Països Catalans; passant per Brussel·les, Ginebra i arreu del món.’

La tradició de la Flama del Canigó s’adapta enguany a la situació sanitària arran de la crisi del coronavirus. Amb el lema Enguany encenc la flama per tu, esdevindrà ‘un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la crisi’, segons que afirmava  Òmnium Cultural.

La Flama va arribar puntualment a Vinaròs a les 5 1/2 de la tarde i com cada any va ser duta des de Barcelona pels components d’Òmnium, i de Vinaròs va ser distribuida als pobles que ho van sol·licitar, i a la plaça de l’ajuntament, complint tots els requisits imposats per la seguretat amb el Covid 19, i amb la modèstia que aquesta seguretat imposava,   als sons de la muixeranga interpretada pels membres de la colla da dolçaina i tabal de Vinaròs, es va donar la benvinguda a la Flama  i es va llegir el parlament. En fi, va ser un acte modest però emotiu, que cal no oblidar que ja fa 49 anys que arriba al nostre poble, i que enguany les circumstàncies l’han fet així.

Volem donar les gracies a l’Ajuntament i en especial a la Consejalia de Cultura per totes les facilitats donades per a fer l’acte.         

                                                        ASSOCIACIÓ CULTURAL JAUME I

Foto arxiu 2018