• El Festival de contes al Maestrat acollirà durant tres dies contistes, llibreries, editorials, il·lustradors, investigadors i amants de les històries contades
  • El nou projecte de Maestrat Viu sobre històries contades de viva veu també mantindrà el caràcter itinerant que exporta per al funcionament de la comarca  

 

Avui Maestrat Viu ha presentat a la Biblioteca de Vinaròs el festival Conta’M amb la presència de Xavier Pallarés (Casal Popular d’Atzeneta), Joan Ortí Voltas (Maestrat Viu) i Tània Muñoz Marzà (coordinadora del festival), tot per anunciar que el nou projecte itinerant de Maestrat Viu dedicat a les històries contades de viva veu se celebrarà en la primera edició a Atzeneta del Maestrat els dies 19, 20 i 21 de juliol.

 

Conta’M. Festival de contes al Maestrat: la festa de la paraula dita

Conta’M és el festival de les històries. Al llarg de tres dies el poble d’Atzeneta s’omplirà de contes per a totes les edats. Hi haurà espectacles de narració oral per a públic familiar i adult, així com altres activitats paral·leles, com la Marató de Contes, la Marató d’Il·lustració i la Fireta del Conte.

El festival començarà divendres 19 de juliol a la Casa de Cultura d’Atzeneta amb una jornada matinera de formació dirigida a personal docent i a públic interessat en el món dels contes contats, escrits i il·lustrats. Maestrat Viu i el CEFIRE de Castelló han preparat conjuntament una jornada de 8 hores que començarà a les 10:30 h, reconegudes per als docents del sistema educatiu valencià, que constarà de tallers impartits per la narradora oral Almudena Francés i la dissenyadora gràfica i il·lustradora Verònica Fabregat. Per a més informació, cliqueu ací.

El mateix divendres a les 20 h, davant de l’ermita de Sant Roc, tindrà lloc el primer espectacle de la mà dels narradors orals convidats: Almudena Francés, Felip Kervarec i Guti. I després de sopar, a la plaça de la Mare de Déu de Loreto, Almudena Francés oferirà una sessió de contes per a públic adult titulada “Les tres morts de Batiste”.

Dissabte a les 10 h s’inaugurarà la Fireta del Conte, que estarà situada al carrer de la Puríssima. Serà una fira del llibre en la qual participaran editorials i llibreries del país que oferiran als visitants del festival una porta oberta a gaudir dels àlbums il·lustrats, dels reculls de relats i de rondalles per a tots els gustos.

A les 10:30 h, Santiago Agustina, alcalde d’Atzeneta, engegarà la Marató de Contes amb la primera de moltes històries que es contaran a la placeta de la Divina Pastora fins les 12 h,  i per la vesprada de les 17 h a les 19 h. Per l’escenari de la Marató de Contes passaran totes les persones que tinguen ganes de contar un conte prèvia inscripció a [email protected].

Paral·lelament, se celebrarà la Marató d’Il·lustració en la mateixa placeta de la Divina Pastora. Es tracta d’una iniciativa dirigida a les persones que vulguen il·lustrar els contes que es narren al llarg del dia. En aquest cas també és necessària la inscripció prèvia al mateix correu.

A migdia, es recorreran els carrers amb la Ronda de Rondalles, un recorregut pel poble amb les històries que contaran els narradors convidats, Almudena Francés, Felip Kervarec i Guti. El punt de trobada la Plaça, a la porta de l’Església.

A les 19 h, el narrador de les Coves de Vinromà, Felip Kervarec, oferirà la sessió “La maleta dels contes”, que està dirigida a públic familiar. El pati de la casa Betània, coneguda com l’Antic Convent, serà on s’oferirà la contada el covarxí.

I, per a la nit de dissabte s’ha designat el narrador José Luis Gutiérrez Guti per contar històries a públic adult. L’espai que acollirà la sessió serà l’ermita de Sant Gregori, situada davant del cementiri. L’espectacle començarà a les 22:30 h.

Diumenge 21 de juliol, a les 11 h, el Conta’M continuarà a la placeta de la Presó amb “La casa de Carmeta”, una sessió de contes per a públic familiar a càrrec d’Almudena Francés. “Una història d’Atzeneta” és el títol de la visita guiada que recorrerà edificis i històries del poble. La passejada començarà des de la Plaça, en la mateixa porta de l’Església, a les 12:30 h.

Els assistents al festival Conta’M podran inscriure’s al dinar popular de germanor que s’organitzarà al carrer del Maestrat, on està situada la seu del Casal Popular d’Atzeneta. Després de la menjada es portarà a cap la cloenda del festival, en la qual intervindran els narradors convidats als festival. Les històries desembarcaran l’any 2020 a Càlig.