• Exposicions, música, teatre, màgia i activitats per a totes les edats es donen la mà en unes festes centrades en la cultura que mantindran mesures d’aforament per evitar aglomeracions. Enguany, l’Entrà de Bous a l’estil calijó serà virtual.

 Càlig encetarà esta setmana, el proper dissabte 8 d’agost, l’edició de 2020 de les Festes Patronals en honor a Sant Llorenç amb el tradicional volteig general de campanes anunciador de la festa, a la una del migdia, i la hissada de les banderes i llançament de coets per a celebrar l’inici oficial de la setmana festiva que enguany, propiciat per la situació generada per la incidència de la Covid-19, tindrà un marcat caire cultural.

A les set de la vesprada, els veïns i veïnes disfrutaran de la cercavila de la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Senill” i la seua actuació final a la plaça Nova, que anirà seguida per l’oferida a les 20:00 hores per l’Agrupació Musical Vila de Càlig. Ja a la nit, la pista d’Estiu del Centre de Cultura acollirà el concert “Deixa’t estar de Romanços” de Pep Gimeno El Botifarra.

Pel 9 d’agost, diumenge, s’han programat jocs infantils a la plaça Bassa Nova de 18:30 a 21:00 hores, així com una exposició fotogràfica i la recreació de l’Entrà de Bous al carrer Doctors Marzà. I donat que no es celebraran espectacles taurins com altres anys, l’Ajuntament de Càlig junt amb les entitats col·laboradores -Penya Els Amics i Penya Taurina Calijona- han organitzat a les 20:00 hores la tradicional i emblemàtica Entrà de Bous a l’estil calijó virtual, una nova manera de viure esta emblemàtica festa. I a les 23:00 hores, a la plaça Bassa Nova, tindrà lloc l’actuació del Grup d’Havaneres Xarxa.

Dilluns 10 d’agost, Càlig celebrarà el seu dia gran dedicat a Sant Llorenç. Així, a les 10:30 hores, l’Agrupació Musical Vila de Càlig durà a terme una cercavila fins a l’Església, on es celebrarà̀ la tradicional missa en honor al patró́ de la població. A les 19:30 hores, a l’Avinguda Constitució, els més menuts disfrutaran del musical “La Rosa encantada”, mentre que els adults ho faran a partir de les 23:30 hores amb l’espectacle musical “Como hemos cambiado”.

Dimarts 11, la programació es centrarà a partir de les 18:00 hores en l’Escape City Exterior “Crim a l’església. Càlig 1601”, una aventura trepidant pels carrers del Càlig del segle XVII. L’activitat, una prova per equips de sis ‘detectius’ i a contrarellotge, busca la complicitat i l’enginy dels participants per desxifrar tots els enigmes del crim del segle mitjançant el coneixement del patrimoni local. L’activitat es torna a celebrar els dies 12 i 13 d’agost. A les 20:00 hores, l’Agrupació Musical Vila de Càlig oferirà un concert a la pista d’Estiu del Centre de Cultura, i a partir de la mitjanit, la xaranga “Artistas del Gremio” continuaran amb la música en el mateix recinte.

A partir del mateix dimarts i fins a finals de la setmana festiva, en horari de set de la vesprada a nou de la nit, es podran visitar diverses exposicions com les que romandran al Centre de Cultura de les Mestresses de Casa i AFIVINA; a la Torre, la de la Colla de Dansaires, Vicent Ramón i Oriol Córcoles, o a la Casa Abadia de la Penya Taurina Calijona.

Ja dimecres 12 d’agost, l’auditori del Centre de Cultura acollirà un nou Scape Room, “El hechizo”, està vegada dirigit a xiquets i xiquetes entre 7 i 12 anys. Cal realitzar inscripció prèvia a l’activitat, que es durà a terme a les 10 del matí i a les 12 i les dos del migdia. El mateix espai acollirà a la vesprada una nova sessió d’este tipus d’activitat de grup, en esta ocasió la titulada “Amenaza Coreana” i que serà per a totes les edats. Les sessions es duran a terme a les 16:00, 18:00 i 20:00 hores, i també cal inscriure’s per a participar. Ambdós activitats es repetiran el dia següent ,13 d’agost.

La màgia del Mag James Garibo inundarà la plaça Bassa Nova en dos sessions, la primera amb l’espectacle “Abracadabra” a les 20:00 hores dirigida als més menuts i menudes de casa, i a les 23:30 hores, a la pista d’estiu del Centre de Cultura, amb l’espectacle Magic Experience per als grans. I dijous 13, a les 20:00 hores, LA FAM Teatre porta als carrers de Càlig l’espectacle “The Wolves” amb un recorregut que discorrerà des de l’avinguda Constitució fins la plaça Nova. A les 23:30 hores, la pista d’estiu del Centre de Cultura tornarà a convertir-se en epicentre de l’activitat amb la representació de l’obra “Un mort a mitges” a càrrec de Maite Carreras.

La població celebrarà el Dia del dibuix popular Infantil divendres 14 d’agost, a partir de les 11:00, a l’Auditori del Centre de Cultura. Serà necessari apuntar-se per a poder participar. A les 20:00 hores, l’Agrupació Musical Vila de Càlig oferirà un nou concert a la plaça Nova, mentre que a la nit, a partir de les 23:30 hores, la pista d’estiu, acollirà l’espectacle “Pasión Flamenca” del violinista VasKo Vassilev.

L’últim dia de les Festes Patronals de 2020, dissabte 15 d’agost, tindrà com a principal activitat la I Mototerra ‘Vila de Càlig’, una competició de diverses categories de motociclisme organitzada per Team Pellicer als terrenys de la Cooperativa agrícola, a partir de les tres de la vesprada. La infantessa podrà disfrutar, de 18:30 a 21:00 hores, a la plaça Bassa Nova, de jocs infantils. I a la nit, a les 23:30 hores, el tribut a Sabina “Pacto entre Caballeros” junt amb els posteriors focs artificials posaran el punt i final a les Festes a la pista d’estiu del Centre de Cultura.  

A partir d’este dilluns 3 d’agost, la programació estarà disponible online a través del web municipal i les xarxes socials oficials, on també s’anunciarà quan s’iniciarà la distribució del llibret oficial de Festes en format físic.

Des del consistori han destacat que caldrà traure entrada o apuntar-se per a assistir a les activitats, excepte les exposicions. Els interessats hauran de passar dijous 6 d’agost i divendres 7 d’agost, de 10:00 a 14:00 hores per l’Ajuntament i de 19:00 a 21:30 hores pel Centre de Cultura. També podran fer-ho el mateix dissabte 8 d’agost, en horari de 10:00 hores a 12:30 hores pel consistori.

A més, a la taquilla hi haurà entrades fins a completar l’aforament. Els preus de les entrades seran de dos euros per a participar en les activitats d’Scape Room, de tres euros per als espectacles dels dies 8, 9, 10, 11, 12, 13 i 15 d’agost, i de 5 euros per a l’espectacle del dia 14 d’agost. Totes les persones nascudes fins a l’any 2011 (inclòs) hauran de pagar l’entrada, mentre que els xiquets i xiquetes nascuts del 2012 fins al 2020, no pagaran però hauran de traure l’entrada per a controlar l’aforament. Part de la recaptació serà destinada a finalitats benèfiques.

La regidora de Festes, Ruth Sanz, ha apel·lat a la responsabilitat de cadascú dels veïns i veïnes de Càlig “per tal que visquem unes festes amb harmonia i sense exposar-nos a contagis, emprant les mesures higièniques marcades com ara l’ús de les mascaretes i la distància interpersonal, així com les que es requerixquen com ara la inscripció prèvia a les activitats per a controlar l’aforament; les de 2020 són unes Festes diferents però de segur, seran especials”.