Compromís aposta per prioritzar la instal·lació de plaques solars en teulades per abaratir el preu de la llum

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
  • Vicent Marzà presenta a Vinaròs la campanya “Amb l’energia comencem per la teulada”.

El diputat provincial de Compromís, Vicent Marzà, ha presentat esta setmana a Vinaròs la campanya “Amb l’energia comencem per la Teulada”, que preten iniciar un nou model energètic valencià que siga més sostenible, democràtic i econòmic. Marzà va indicar que es necesita que el preu de la energia siga més barat, i que cal un canvi en el model energètic que siga més sostenible des del punt de vista mediambiental. “Des de Compromís tenim clar que ara és el moment de fer-ho. Tenim un model concentrat en quatre grans multinacionals, que son les que generen i distribuixen la energia i que controlen de manera oligopòlica els preus. Per això, volem posar en marxa una Agència Valenciana de l’Energia, per accelerar la instal·lació de plaques per a autoconsum en teulades, i per a participar en la producció i distribució d’energia. Una companyia elèctrica pública, transparent, al servei de la ciutadania, que no especule i que abaixe el preu de la factura de la llum”, va assenyalar.

Segons Marzà, “hi ha un objectiu marcat per la Unió Europea per que al 2050 siguem climàticament neutres i que la energía que es genera es faça en energies renovables, compromís que assumim i volem que al 2030 estiguem avançats en aquesta transició energética. Per això plantegem que es canvie el model energètic valencià, tant a nivel municipal en propostes concretes, en l’àmbit del País Valencià, amb propostes i normatives per facilitar esta situació”.

La idea, segons Marzà és molt clara. “Diem que comencem per les teulades, que és on tenim el potencial en edificis i indústries per arribar a generar més energía de la que consumim els valencians. A la comarca del Baix Maestrat podriem generar tres vegades més energía de la que consumixen les families, i seria només instalant plaques solars amb el 40% de les teulades ja construïdes”, va assegurar.

També va afegir que si cal instalar petites plantes de producció d’energia solar cal fer-les al costat dels municipis, a poligons industrials no construïts o PAI per desenvolupar, i si és necessari fer plantes més grans cal planificar-h oamb el conjunt del territori “per evitar especulacions”.

De la seua banda, la regidora de Compromís per Vinaròs, Paula Cerdà, ha explicat que en cas d’instalar plaques solars al 40% de les teulades de les cases de Vinaròs es podria generar energia per a 88.000 persones. També va recordar les iniciatives fetes en aquest sentit en edificis públics com el col·legi Jaume I, que disposa d’una instal·lació de plaques fotovoltaiques, i les subvencions demanades per instal·lar-ne al Mercat municipal o el poliesportiu, a més de l’aprovació de bonificacions per la instal·lació de plaques solars a vivendes particulars.

Per últim, Marta Escudero, portaveu de Compromís per Benicarló, va destacar la importancia de prendre mesures per la emergencia climàtica. “Les administracions públiques han d’estar a l’altura. A Benicarló hem intentat aportar diverses propostes i iniciatives al govern del PSP per poder fer front a aquesta emergencia climàtica”, va assenyalar, afegint que en cas de que a Benicarló s’instalaren plaques solars al 40% de les teulades, s’obtindria energía per a 75.400 persones, triplicant les necessitats actuals.

Per ultim, va proposar al consistori que es plantege nous espais per instalar plaques solars, com per exemple el cementeri municipal.

Explora más

Vinaros
1:30 am, April 24, 2024
temperature icon 11°C
L: 8° H: 11°
Feels like 9.83 °C algo de nubes
Humidity 56 %
Pressure1017 mb
Wind 41 Km/h