• Carles Mulet: “El PSOE està perpetuant un model tremendament injust que ens empobreix, s’endeuta nostre futur i la qualitat dels serveis”

NOTA DE PREMSA

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat hui al Senat que el Govern “garantisca un finançament just per al territori valencià” i que no seguisca maltractant als valencians amb un model de finançament tremendament injust i que està perjudicant, any rere any de forma galopant, als ciutadans d’aquesta autonomia.
 
Mulet ha realitzat un repàs del maltractament històric que “situa els valencians com els pitjors finançats d’Espanya”. Així, mentre un valencià rebrà el 2019 gairebé 88 euros per habitant, un càntabre per posar un exemple tindrà 126 euros. Mentre Andalusia percebrà 20.000 milions, el País Valencià tan sols 10.000. “No volem més que ningú, però tampoc viure en la injustícia permanent. De terra de saqueig a infrainversió, ens roben un milió d’habitants en el nostre finançament i malgrat això estem realitzant esforços inhumans per fer polítiques avançades en educació, ocupació, polítiques socials o prestar els serveis bàsics des de l’administració. La nostra deute acumulat supera els 40.000 milions d’euros, la meitat dels quals és fruit de l’infrafinançament, per això reclamem un quitament des del País Valencià i una correcte finançament”, ha indicat. Lamentablement Units Podem, que havia presentat una moció per revisar el sistema de finançament autonòmic, no ha acceptat aquesta esmena i la proposta no ha comptat amb el suport majoritari de la cambra alta.
 
El senador ha relatat que els interessos minen a l’autonomia, el que impedeix polítiques com la de baixar impostos que sí que poden fer altres CCAA millor finançades, al contrari, augmenta la pressió fiscal i propicia pràctiques com les del dumping fiscal. “Per això reclamem l’establiment de dèficit asimètrics entre CA, en la mesura que s’imposen uns límits de dèficit que no contemplen el diferent tracte de les autonomies i una quitança per valor de 20.693 milions d’euros per la part del deute de l’autonomia valenciana com a pròpia per haver-se generat a causa de la falta de finançament”, ha expressat.
 
El senador ha justificat que “si no hi ha intenció de revertir aquesta situació, és just que reclamem compensacions per un mal sistema que impedeix atendre els serveis públics fonamentals, cosa prioritària que el PSOE no pot abandonar a la seua sort com també va fer Rajoy”.