• Juan Marcos Bayarri i Vicent Castell, regidors de Compromís Peníscola, registren una Moció amb motiu del Dia Internacional de la Dona, on entre altres acords, proposen declarar Peníscola com a municipi contra la violència masclista, lliure de tracta i de prostitució, un municipi igualitari entre homes i dones, així com a elaborar polítiques d’ igualtat de caràcter transversal.

“El 8 de març, dia internacional de la dona, es commemora la lluita de la dona per la seua participació i igualtat amb l’ home en la societat, i en el seu desenvolupament íntegre com a persona”, afirma Juan Marcos Bayarri, regidor i portaveu de Compromís Peníscola.

Isabel Riba Caldés, coordinadora de Joventut de Compromís Peníscola indica:”El 8 de març, és un dia assenyalat per a reivindicar els nostres drets com a dones, com a persones. Avui totes ens alcem per a cridar als quatre vents que ja estem fartes, fartes de suportar la desigualtat, fartes del maltracte, de la violència masclista, dels feminicidis… I es que tenim mil i un motius per no callar mai, per xillar cada vegada més fort”.

La jove coordinadora de la secció de Joventut de Compromís Peníscola,Isabel Riba, continua:

  • Avui en dia, al 2020 i als països avançats, les dones encara concentrem la major part del treball de cures. Encara a dia d’avui les dones tenim menys accés al mercat laboral degut a dos motius principal, el primer es una clara discriminació de gènere (sobretot pel que fa a llocs de més responsabilitat) i el segon és la falta de temps de les dones que assumeixen la major part del treball domèstic. Això provoca que actualment al nostre país hi hagi una feminització de la pobresa, és a dir, encara que les famílies no es troben en una situació de pobresa, si analitzem els recursos per gènere es fa evident que una gran quantitat de dones no son econòmicament independents de les seues parelles o famílies. 
  •  
  • Al segle XXI les dones encara tenim temó de caminar soles per el carrer, encara estem assetjades, encara ens tracten amb inferioritat pel simple fet de ser dones. Com pot ser que encara quede algú que pense que pot fer en nosaltres el que vulga?
  •  
  • La societat patriarcal en la que vivim s’ha dedicat durant anys i anys a invisibilitat a les dones així com la violència que patim. El masclisme impregna tota la societat i la justícia patriarcal ens condemna per el simple fet de ser dones. La societat ens ha inculcat que pase el que pase, la culpa es sempre nostra i avui xillem que no! Que els culpables de l’assetjament, de la violència masclista, de les violacions i dels feminicidis son aquells que les duen a cap, son aquells que van callar davant d’aquestes situacions, aquells que van culpabilitzar a la víctima i aquells que van dictar una injustícia.
  •  
  • Però, com volem que açò deixe de passar sense canviar abans l’educació de la infància? Hem de lluitar per a acabar amb l’educació sesgada i sexista que reben els nostres xiquets i xiquetes. No podem permetre que els estereotips de gènere es segueixin perpetuant. I, per a evitar-ho, cal educar en la igualtat i en el respecte cap a totes les persones.
  •  
  • Si la situació de la dona ja es desesperant als països avançats imagineu als menys desenvolupats on menors d’edat segueixen sent casades cada dia en homes molt més grans, on encara es pràctica la mutilació genital, on a moltes dones encara no se’ls permet estudiar, on moltes son excloses de la comunitat durant la menstruació i tot això sense parlar de la perpetuació de la submissió de la dona al home, de la violència psicològica i física continua, de la violència sexual, de la divisió sexual del treball i en general de tots els comportaments masclistes que es normalitzen i que s’invisibilitzen. 

Finalment Isabel Riba conclou:”Per tot això, el 8M lluitem les que estem sense oblidar a les que ja no estan, avui lluitem per a que no n’hi hagi ni una menys. Avui i cada dia la sororitat serà més forta que el patriarcat i juntes aconseguirem el nostre alliberament, aconseguirem la igualtat de gènere, l’eradicació de la violència masclista ja sigui psicològica, física o sexual, aconseguirem que no hi hagi més violacions i que ens deixin de matar per el fet de ser dones. I fins el dia que ho aconseguim seguirem en peu i seguirem lluitant en el nostre nom i en el nom de totes les dones per fer que aquest món siga finalment feminista”.