• El senador Jordi Navarrete presenta ara una proposta que insta el Govern a encarregar informes per al desmantellament de les instal·lacions, dirimir si estava o no operatiu quan es va compensar a l’empresa de forma urgent i una comissió supervisora dels treballs formada per experts

 

Castelló, 3 d’octubre de 2018

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha informat hui de la presentació d’una moció al Senat en la qual es proposa el desmantellament de la planta i creació d’una auditoria tècnica sobre el projecte Castor de cara a reclamar possibles responsabilitats pel seu mal funcionament en el moment en què l’empresa Escal UGS va ser compensada econòmicament.

La planta no realitzava correctament les operacions per a les quals va ser dissenyada, de manera que al marge d’un més que probable erroni disseny i construcció, es van poder donar greus negligències tant al persistir en els treballs d’injecció del gas com en compensar de forma exprés i sense les auditories suficients a l’empresa que va desenvolupar aquest fracassat projecte energètic“, ha remarcat Navarrete.

En aquest punt el senador castellonenc ha insistit en l’obligació de començar a abordar d’una vegada el necessari desmantellament de la planta, que porta ja paralitzada per ordre judicial des de setembre de 2013. “No es pot perpetuar al mar una cara estructura a la intempèrie que suposa restriccions al trànsit marítim, un impacte visual i que tan sols pot comportar alguna desgràcia“, ha afegit.

La moció reclama que en aquests treballs de desmantellament s’implique a experts i que estiguen representats els ajuntaments i governs autonòmics afectats pel Projecte Castor i que aquestes operacions de clausura i segellat no comporten ni riscos mediambientals ni nous sismes a la zona. D’altra banda reclama la realització d’auditories tècniques independents del projecte, recuperar les retribucions, un peritatge de danys, reclamar responsabilitats a l’empresa ja que fins al moment no han estat assumides i redactar i aplicar un Pla de Restauració Ambiental i del Paisatge dels espais afectats per aquest projecte energètic.

 

Un projecte sota sospita

Segons un informe redactat el 2012 per la mateixa Secretaria d’Estat d’Energia, pertanyent al Ministeri d’Indústria, ACS podria haver incrementat fins al 17% el seu benefici industrial gràcies a la construcció del Castor. El 13 de juny de 2013 es va començar a injectar el gas natural al magatzem submarí i després de registrar-centenars de terratrèmols, el 26 de setembre el Ministeri d’Indústria i Energia ordenava el cessament de l’activitat del magatzem de gas. Una instal·lació que encara estava en fase de proves, i per tant no estava operativa.

Ja al juliol de 2014, Escal UGS renúncia a l’explotació del Projecte Castor. A l’octubre de 2014 el Govern mitjançant un Reial decret llei encarrega a l’Empresa Nacional del Gas (ENAGAS) la hibernació i manteniment de les instal·lacions del fallit Projecte Castor així com el pagament de la indemnització en un termini exprés de 35 dies per valor de 1.350 milions d’euros.

El 28 de juny de l’any passat, en solitari, el PP es va negar a investigar al Senat els nyaps que van envoltar la tramitació del projecte Castor. La Comissió d’investigació va estar liderada per Compromís i per PDeCAT, EH-Bildu, Esquerra Republicana de Catalunya i Units Podem-En Comú Podem- En Marea. Ciutadans i PSOE es van sumar a la petició d’investigar les presumptes irregularitats en un assumpte d’interès general. “Com hem vist en les últimes comissins de Justícia, la voluntat majoritària dels vots representats al Senat xoquen sempre amb la majoria que suposen el 30% dels vots que té el PP, que impedeixen investigar les coses. Esperem que almenys deixen desmuntar aquests despropòsits“, ha conclòs.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here