• Sobre lliçons de constitucionalitat

 

Som un partit amb 140 anys d’història i que ha governat Espanya una gran part del període democràtic. Un partit amb principis bàsics en el seu ideari: llibertat, igualtat, fraternitat i grans dosis d’humanisme. Participem activament en l’elaboració i redacció de la Constitució de 1978, que posteriorment va ser aprovada en referèndum pel poble espanyol.

Curiosament, de totes les forces polítiques presents en el consistori de Benicarló, som l’única que pot afirmar-lo amb rotunditat i orgull. El Partit Popular no existia en 1978. Molts dels diputats dels seus antecessors, Aliança Popular, no van votar a favor del text constitucional. Ciutadans, la força política que, sembla ser, va arribar per a regenerar la vida pública espanyola, no havia nascut, ni tan sols havia sigut concebuda (i desconeixem on es trobaven en aquells dies, encara que podem arribar a intuir-ho a la vista de la deriva que estan prenent en aquests últims mesos).

Per tant, i en relació a debats sobre principis constitucionals, tals com independència del poder judicial, separació de poders i respecte a valors constitucionals i, sobretot, davant lliçons en relació a com han d’afrontar-se els problemes entre partits polítics, problemes socials, persones amb diferents ideologies, etc., tenim l’aval històric de com realitzar-ho, i només existeix una base possible: l’enteniment i el diàleg. Tal com vam fer en primera persona durant la transició de 1978. Això és el que no hem vist en el ple del dia 28 de febrer.

La moció de Ciutadans-C’S Benicarló “sobre el respecte i suport a les actuacions que es deriven dels òrgans del poder judicial” només té una justificació: ser el primer acte de la seua campanya electoral, i per a aquest primer acte no han dubtat a utilitzar el saló de Plens, presentant una moció que només buscava crear problemes on no existeixen, i buscant l’enfrontament i la confrontació. A més, per a aquest primer acte de campanya, han triat un tema en el qual aquesta força política basa tot el seu argumentari: l’enfrontament territorial. No tenen més. Viuen del conflicte. S’alimenten d’ell.

Perquè de propostes locals, cap en quatre anys. De fet, és la primera moció que presenten en aquesta legislatura i ho fan a dos mesos de les eleccions. No sabem, per posar un exemple, quin model urbanístic defensen per a la nostra ciutat. Això els és igual. Cap proposta per a un tema de vital importància per al futur de Benicarló. Ells recorren al seu tema, sense el qual no serien absolutament res, perquè res més proposen.

No hem d’acreditar, en plena campanya electoral del portaveu de Ciutadans-C’S Benicarló, el Sr. Martí, coses que són tan òbvies, tan evidents, com el respecte a valors i principis constitucionals fonamentals. Si això no ho tenen clar, estan faltant al respecte de milions de persones que han confiat i confien en el Partit Socialista Obrer Espanyol. Per això el PSPV-PSOE Benicarló no ha participat en aquest primer acte de campanya del Grup Municipal de Ciutadans. 

Sí que ho vam fer, activament, en la negociació, elaboració, redacció i votació de la Constitució Espanyola, i com no pot ser d’una altra manera, tot el nostre grup municipal va jurar o va prometre el text constitucional a l’inici del seu mandat.

Si el Sr. Martí té constància d’alguna violació de l’esperit constitucional, siga per acció o omissió, que no ho dubte, denuncie’l. Comptarà en aquest cas, amb tot el nostre suport.

 

 

 

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here