Hui dia el sistema econòmic posa a l’abast de les persones tot tipus de productes i béns per al consum, des del més bàsic, com a aliments o peces de vestir, fins al més estrany. El consum com a concepte podem definir-lo com el simple fet de consumir per a satisfer necessitats o desitjos. El problema arriba quan aquesta activitat es torna patològica. Llavors ja no parlem de ‘consum’, sinó de ‘consumisme’. La Reial Acadèmia Espanyola (RAE) defineix el consumisme com “la tendència immoderada a adquirir, gastar o consumir béns, no sempre necessaris.”

El model de benestar de la societat actual es basa en la possessió i acumulació de béns, la qual cosa serveix de justificació perquè prolifere el consumisme entre les persones. Si l’objectiu de la vida és tindre moltes coses, la principal activitat que es veu beneficiada és, lògicament, el consum. La utilització del qualificatiu immoderat troba la seua explicació amb la següent pregunta: Fins a quin punt necessitem el que comprem? Tot allò que es consumeix sense ser realment una necessitat pot considerar-se com un excés, mentre excedeix les necessitats bàsiques per a la vida d’un individu. Així doncs la major part de les nostres compres són excessos sobre les nostres necessaris.

El principal argument per a la defensa de la societat de consum es recolza en què el consum contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones i que ajuda les societats a desenvolupar-se, però en la realitat actual estem veient cada vegada més com els grans mercats i les multinacionals es mengen els comerços locals (els grans coneguts, Amazon, Zara, El Corte Inglés, Primark…) i això sí que és un problema de la societat actual, sobretot si pensem en ciutats xicotetes com per exemple Vinaròs.

La principal característica que diferència al consum de masses tal com el coneixem hui del consum tradicional o del consum local, és l’objectiu que motiva a les persones a consumir i en la qualitat preu, sense pensar què hi ha darrere realment. No sols l’atenció del comerç local és indiscutible, sinó que el comerç local té un gran potencial en altres sentits, genera comunitat, genera identitat i genera un sentit de pertinença. Fem-nos conscients del poder de decisió que adquirim com a consumidors, prenguem decisions en realitzar les nostres compres, i donem suport al comerç local.

Des de TTSV volem remarcar la defensa del patrimoni i la cultura municipal com a forma d’expressió de riquesa del territori promocionant el xicotet comerç, s’ha de fer política local que beneficie als vinarossencs i vinarossenques i així donar suport al poble, també promocionant un consum de km 0 i de proximitat donant una qualitat afegida al producte, i fomentar l’ús d’energies renovables en la nostra zona. Així no sols es dinamitza l’economia local sinó que es dóna una qualitat als serveis del poble.

Donem suport al comerç local, de qualitat i de proximitat.

A. Rubio