El passat dissabte 28 de juliol, a la plaça de l’Ajuntament, amb gran afluencia de públic al concert de música a càrrec de Cor Da Capo Benicarló, que va presentar  el “Romancero Gitano”, amb l’asistencia de l’Alcaldesa de la ciutat i regidors del Ajuntament de la ciutat.

Va presentar l’acte, Laura Arín. Recitat, Franciscvo Gallego. Text de Francisco Gallego.

El Romancero Gitano (1951)  de Mario Castelnuovo-Tedesco és considerat un dels treballs corals més  importants del cante jondo. El seu exquisit resultat sonor és fruit de la unió entre la riquesa poètica i la composició musical. I és que els set poemes  escollits per Castelnuovo-Tedesco per al Romancero Gitano pertanyen al poemari de Federico García Lorca: el Poema del cante jondo , de 1921.

L’ art i la cultura flamenca determinen cadascuna de les peces que conformen l’obra; temàtiques com són la melancolía, la mort, la religió, el ball o la guitarra, es plasmen a partir  d’acurades composicions al més pur estil flamenc que fan que el conjunt de l’obra represente un paradigna i un compliment al cante jondo.

La interpretació coral del Romancero Gitano requereix un treball tècnic i expresiu  de gran  exigència, a més del treball cambrístic que comporta aconseguir un diàlec fruït i una fusio perfecta amb  les descriptives i sentides melodies de la guitarra. Tot aixo fa  que cadasquna de les parts  d’esta obra resulte una joia i de valor inqüestionable.

 

PROGRAMA
I – Baladilla de los tres ríos
II – La guitarra
III – Puñal
IV – Procesión. Procesión, paso y  saeta
V – Memento
VI – Crótalo
SOPRANOS: Clara Ruiz, Elvira Safont, Fina Galindo, Jasmine Blasco, Mireia Albiol i Sandra Bayarri
CONTRALTS: Carmina Miñerola, Clara Torres, MAria Simó, Marta Zapata, Susana Terán i Yolanda Camañes
TENORS: David Guzmán, Julio López, Pablo Bustos i Pepe Domenech
BAIXOS: Enoc Altabás, Ivan Cruz, Montxo Soriano, Paco Sanjuán i Ramón Ayza
GUITARRA: Ana María Archilés
DIRECCIÓ ARTISTICA I MUSICAL: Mari Carmen Gellida
Fotos i text: Juanvi G.