Aquesta darrere setmana, es va celebrar un acte davant del monument de Jaume I per commemorar el 9 d’octubre , on varen participar representants dels diferents partits polítics, a més dels comandaments de la Policia Local i Guàrdia Civil, així com les reines, dames i cavallers de les festes.

Comença l’acte amb unes paraules de l’alcalde, seguint l’ofrena floral acomapanyada per un poema de Vicent Estellés i finalitzant amb l’Himne de la Comunitat Valenciana.

També va ser tot un encert recuperar el passat dissabte 9 d’Ocubre la dinovena edició de la Fira del LLibre, suspena al mes d’abril per la maleïda pandèmia de la Covid-19. L’escenari elegit la pérgola del Passeig Colom, un espai obert, diàfan a la vora de la Mediterrània.

La bona climatologia que ens va acompanayar, les nombroses paradetes de venda de llibres i roses, una àmplia programació per a tots els públics: talleres infantils, manualitats, actuacions de teatrals i musicals, conta-contes, ……van fer possible que la façana marítima dels passeig estigués de gom a gom.

Fou un èxit de participació, perquè s’ha comptat amb 58 haimes amb les últimes novetats literàries i amb 42 escriptors i il.lustradors que presentaren les seues obres , a l’espai Oscar Wilde , conduït per la benvolguda periodista , Alicia Coscollano

Des del PVI ens alegrem que es vulgue potenciar aquesta fira incorporant activitats com entrevistes als escriptors en directe, les actuacions de la Rondalla Vinarossenca Mar i Terra, la Colla de Nanos i Gegants , la Muixeranga i les Camares, així com la participació dels alumnes de l’Aula de Teatre, que van oferir una lectura dramatizada de Tirant lo Blanc. Felicitem la iniciativa “Salvem un llibre”, sorgida amb un bon objectiu donar una segona vida als llibres usats i fomentar la lectura i continuar amb la iniciativa solidària d’intercanvi d’aliments per llibres.

Estem satisfets per l’alt grau de participació de la ciutadania i pel nombre de visitants de la fira . Iniciatives com aquestes també són un reclam per atreure gent a la nostra ciutat. A més a més del seu caire cultural la Fira del Llibre és font generadora de riquesa econòmica.

A dia d’avui s’està demostrant que les activitats firals són un sector viu i dinàmic i de vegades no som conscients de la seua importància. Llavors cal reflexionar per fer balanç.

La Fira del Llibre de Vinaròs ha anat creixent amb el pas del temps, perquè s’ha treballat de valent des de fa molts anys per aconseguir la fira de la qual gaudim avui.

El sector econòmic de serveis pareix que ha començat a despegar , per això estem convençuts que cal potenciar aquests tiups d’esdeveniments per dos motius, perque es converteixen en motor econòmic, perquè generen treball i riquesa i perquè es converteixen en un reclam per als que ens visiten any rere any.

Des de el PVI, felicitem a Jose Conceptes, per ser l’autor del cartell anunciador de la XIX Fira del Llibre. Es genial la fotografía que mostra a un xiquet damunt d’una pila de llibres observant les estreles amb un telescopi, buscant amb el seu disseny segons va dir en la seua presentació, despertar la imaginació en els nens la lectura.

Per concloure volem agraïr la col.laboració de les llibreries, editorials i entitats culturals, tant de la Comunitat Valenciana com de Catalunya , perquè van convertir la nostra ciutat el 9 d’Octubre en el refernt cultural de la comarca.