13100101VDM 031 Plataforma del magatzem de gas Castor davant de la costa de Castelló y Montsià foto Tjerk van der Meulen 01.10.13 Vinaròs Diari ARA
  • El ple del Parlament de Catalunya va aprovar la moció presentada pel grup d’Esquerra Republicana per crear una comissió d’investigacio sobre el projecte Castor

 

El ple del Parlament de Catalunya va aprovar crear una comissió d’investigació sobre el projecte Castor, presentada conjuntament per JxCat, ERC, CatECP i la CUP. Tots els grups van manifestar el seu suport a la iniciativa tot i que el PPC i Cs van veure amb recel la possibilitat que acabi sent un espai que s’utilitzi de manera partidista. L’objecte de la comissió és «avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències o fins i tot actuacions doloses» ocorregudes en relació amb el projecte Castor a Catalunya.

Així, ara s’haurà de crear la comissió i fer que hi compareguin experts i responsables polítics i de moviments socials, que s’hi analitzi la documentació del projecte i si els poders públics s’ha ajustat a fonament jurídic, i es planteja la realització de dictàmens, auditories o contrainformes i l’estudi sobre el cost i l’impacte mediambiental del projecte. Tots els partits del Parlament han votat a favor de la creació de la comissió, tot i que el diputat del PSC Jordi Terrades ha votat en contra per error. Es dona la circumstància, a més, que ha estat ell qui ha defensat la postura favorable a la posada en marxa de la comissió durant el debat de la proposta.

Durant les intervencions dels grups, la diputada de JxCat Mònica Salas ha explicat que arreu del territori afectat pels moviments sísmics que podrien tenir a veure amb el Castor «hi ha hagut una gran oposició» al projecte. Per això i amb la intenció «de posar llum a les foscors i fer una anàlisi exhaustiva que permeti analitzar detalls, les negligències i les incidències del projecte», han decidit impulsar la comissió.

Des d’ERC, el diputat Lluís Salvadó ha lamentat que després del que va passar «no hi ha hagut ni responsabilitats polítiques ni econòmiques per a l’entitat promotora» del projecte. El republicà també ha criticat que una comissió semblant s’hagi creat al Congrés o al Senat, i ha defensat fer-ho al Parlament «per posar llum a un tema carregat de foscor».

El diputat de CatECP ha defensat també la creació de la comissió tot i matisar que s’ha de ser «conscients de les dificultats que hi haurà perquè molts compareixents amb càrrec a l’Estat i funcionaris de l’Estat no acudiran i perquè hi ha molts elements ‘sub judice’».

L’altre grup promotor de la comissió, la CUP ha definit durament el projecte Castor i els seus efectes. «Mafiosos que es passegen com autoritats, mentides, estafa, corrupció, promeses incomplertes, obscurantisme, delictes socials, psicològics i econòmics, prevaricació. És l’essència del sistema capitalista i patriarcal. El Castor ho té tot», ha dit la diputada Maria Sirvent.

Fora de la petició inicial però votant-hi també a favor, la resta de grups han posat el seu propi accent durant la seva intervenció. La diputada de Cs Marina Bravo ha esperat que «les conclusions de la comissió serveixin per fer reformes a tota Espanya, perquè els rescats com aquest o altres, es paguen de les butxaques de tots els ciutadans», i ha demanat que «no serveixi per queixar-se i fer victimisme, per a un altre ‘quant pitjor, millor’». Des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha comentat que «si en altres llocs de l’Estat funcionen sense problemes projectes així, cal preguntar-se per què aquí no ha funcionat Castor». Per últim, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha remarcat que, sota el seu criteri «no està tancat quina és la caua dels moviments sísmics, i per tant tampoc si hi ha negligència». «Si es demostra, es podrà demanar el retorn de la indemnització. Però és un tema complex, i no crec que una comissió d’investigació del Parlament pugui elaborar un informe més complert dels que ja hi ha», ha sentenciat.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here