• Els socialistes sol·liciten que la Generalitat potencie i promocione la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Cítrics Valencians’. Una altra de les seues apostes és la potenciació de canals de comercialització com la venda directa, venda en línia, venda de proximitat o agricultura ecològica.

NOTA DE PREMSA

En l’última reunió de l’Executiva Provincial del PSPV-PSOE a la província de Castelló, s’ha aprovat una nova resolució de suport al sector citrícola en la qual s’insta al Govern d’Espanya a posar en marxa amb caràcter d’urgència una campanya de promoció del consum de cítrics en tot el territori nacional.

L’ha redactat el sotssecretari d’Acció Electoral i president de la Mancomunitat de l’Alt Palància, Ramón Martínez, qui també sol·licita que l’executiu que presideix Pedro Sánchez aprove l’aplicació de beneficis fiscals per a les rendes agràries. A més, considera imprescindible que la Generalitat Valenciana i els ajuntaments s’impliquen en la consecució d’un acord que faça possible exempcions de l’IBI i compensacions als ajuntaments afectats per la minoració d’ingressos que la mesura suposarà.

D’altra banda, el PSPV-PSOE s’ha dirigit a la Generalitat Valenciana, a la qual demana  que potencie i promocione la figura de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Cítrics Valencians’, que és l’encarregada de certificar que les taronges, mandarines i llimes cultivades a la Comunitat Valenciana compleixen tots els requisits que exigeix la legislació sobre qualitat i origen. Martínez considera que es tracta d’una mesura convenient perquè la IGP ofereix un alt grau de seguretat al consumidor en realitzar controls rigorosos en el camp i en els magatzems.

Seguint amb els controls, Martínez, que a més de president de la Mancomunitat de l’Alt Palància és alcalde de Sot de Ferrer, insta a la Generalitat, el Govern d’Espanya i la Comissió Europea a la realització de controls de les condicions fitosanitàries de les importacions de cítrics per a adaptar-les als resultats dels exàmens fitosanitaris de frontera, sol·licitant el seu enduriment quan s’estime convenient. També serà necessari realitzar un seguiment específic de les mesures de mitigació que estableixen els tercers països en relació amb la Thaumatotibia leucotreta, en particular, pel tractament en fred.

A més, el PSPV-PSOE de la província de Castelló aposta per l’adopció d’un altre tipus de mesures per part de les administracions amb competència en la matèria, que ajuden a modernitzar el sector. Entre elles, l’articulació i potenciació de canals de comercialització com a venda directa, venda en línia, venda de proximitat o agricultura ecològica.

Una altra via que convé implementar és la potenciació de canals de comercialització que siguen capaces de controlar la producció als operadors comercials perquè el sector productiu puga tindre millors i més avantatjoses oportunitats de venda.