Dissabte 27 de juny, al Magatzem de la Mar i amb un ambient de vesprada d’estiu immillorable, Turisme de Benicarló i el Celler del Vi Carlon varen presentar de la mà d’Itinerantur, l’empresa de Turisme Responsable de les comarques de Castelló, el nou projecte turístic al voltant de la renaixença de l’històric vi del Maestrat.

En un temps rècord degut a les dificultats ocasionades per la pandèmia de la Covid-19, els tècnics de l’oficina turística de la ciutat, el personal d’Itinerantur i els emprenedors viticultors organitzaren una presentació que va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, la regidora de Turisme, Isabel Cardona, i una gran representació de mitjans de comunicació, el sector hostaler i turístic local, així com de nombrosos veïns i veïnes orgullosos de la recuperació que del vi Carlon s’ha fet en els últims 8 anys.

Durant la primera part de l’acte, tant la regidora de turisme com l’alcaldessa de la ciutat repassaren l’aposta que a Benicarló s’està fent per promoure un tipus d’activitat turística diferent, sostenible i responsable, basada en la qualitat de l’oferta i, sobretot, en els recursos naturals, culturals i gastronòmics locals. En eixe context, el vi Carlon és un complement de primera magnitud dins de l’oferta gastronòmica local, a més d’un nexe perfecte entre el gloriós passat comercial i emprenedor de Benicarló i la modernitat de l’actual sector turístic.

Seguidament, l’empresa Itinerantur va presentar el treball que s’està fent per integrar el vi Carlon a l’oferta turística de la província. Ja a l’octubre de 2019, quan va ocórrer el primer contacte amb la corporació municipal, es varen ficar mans a l’obra basant l’estratègia en el Turisme Responsable, que és aquell que deixa una bona part dels seus efectes positius -socials, econòmics, culturals i mediambientals- al mateix lloc on es desenvolupa; i tractant de diferenciar la producció vinícola local tot posant de relleu la personalitat del paisatge, la del producte i la dels propis productors, és a dir tot allò que realment diferencia el recurs enoturístic.

Des d’aleshores:

 • Amb l’ajuda dels productors, s’ha fet una recerca bibliogràfica del que se sap sobre el vi Carlon a nivell històric, i sobre la seua recuperació, les seues característiques, les fitxes tècniques dels vins, les varietats conreades, etc. Tot això s’ha redactat i traduït al castellà, valencià, anglès i francès, i es ficarà a una secció pròpia dins de la web benicarlo.travel

 

 • Es farà un total de 25 publicacions específiques sobre el vi Carlon a les xarxes socials del turisme local, parlant sobre curiositats, paisatges, tradicions, història, tècniques… i sobre les activitats que es duran a terme al voltant de la temàtica del vi.

 

 • S’ha fet una sessió de fotos professional centrada en els paisatges primaverals de les vinyes en tots els termes on els productors tenen camps de raïm. S’han fet precioses fotos tant amb vol de dron com a nivell de terra, i no només dels camps sinó també, i quasi igual d’important, del patrimoni cultural que envolta els camps. Es farà una altra sessió fotogràfica durant la verema al setembre.

 

 • S’ha dissenyat el fullet turístic sobre el Carlon, en 2 models amb 4 idiomes diferents. Estaran disponibles amb molta brevetat a l’oficina turística i altres punts del poble i els voltants.

 

 • S’ha dissenyat una ruta cicloturista familiar per les vinyes del voltant de Benicarló, i s’han fixat les necessitats tècniques de senyalització de la mateixa. Es preveu la seua adequació i senyalització a no molt llarg termini.

 

 • Per últim, però no menys important, s’ha elaborat un calendari d’activitats guiades, obertes a tot el món, amb preus d’inscripció públics, per a conèixer el vi Carlón des de diferents perspectives. Seran les següents:

 

 • 19 de juliol de 2020. Ruta cicloturista vespertina entre vinyes.

El terme benicarlando ofereix un paisatge mixt entre l’horta, amb les famoses carxofes, i els cultius de secà com les nostres vinyes, i donada la proximitat a la mar, el relleu resulta idoni per a la pràctica del ciclisme. Un agradable passeig entre vinyes i hortes on coneixerem la riquesa d’un terreny vinculat des de temps immemorials al conreu de tot tipus de productes de regadiu i de secà.

 

 • 8 d’agost de 2020. Activitat nocturna d’astroturisme. El vi i les constel·lacions.

Conèixer els canvis d’estació i de condicions meteorològiques ha estat fonamental per a traure el màxim rendiment a l’agricultura. Els nostres avantpassats coneixien molt bé el cel nocturn, i llegint els dibuixos de les constel·lacions podien esbrinar el canvi d’estació i preparar-se per a les següents fases de l’agricultura. Veniu a gaudir d’una agradable vetllada nocturna en què, amb el nostre astrònom, aprendrem a llegir el cel nocturn i a descobrir els misteris que van captar l’atenció dels nostres avantpassats.

 

 • Finals d’agost-principis de setembre de 2020. Activitat amb els productors. Preparant la verema.

Voleu saber com es prepara el vi de Carlón i quins són els secrets per a un cultiu òptim de la vinya? Al celler benicarlando ja estan preparant-se per a la verema, per això vos convidem a conèixer l’origen del nostre projecte i vore les nostres vinyes en el seu màxim esplendor, just abans de recollir el raïm per a elaborar este vi tan històric.

 

 • 10 d’octubre de 2020. Senderisme entre vinyes. El mosaic paisatgístic del Territori del Vi de Carlón.

El Maestrat és sinònim de diversitat de cultures i paisatges. La varietat de terrenys entre mar i muntanya fa que estes terres hagen estat en canvi constant, adaptant-se sempre a les necessitats del moment. Eixos segles d’evolució li han llegat al Maestrat un mosaic paisatgístic que el fa únic en quant a riquesa biològica. Un passeig entre cultius de secà i regadiu on descobrirem la gran singularitat del nostre ecosistema.

 

 • 31 d’octubre. Ruta urbana. Seguint les petjades del vi a la ciutat.

El creixement econòmic i cultural que va tindre Benicarló gràcies al comerç del vi queda patent en el seu patrimoni i en el seu urbanisme. Vila enfocada al comerç marítim des de fa segles, ha atresorat un impressionant patrimoni arquitectònic d’un gran valor cultural. Acompanyeu-nos a recórrer els seus carrers i a conèixer en profunditat la seua cultura i els seus monuments més emblemàtics.

Després dels parlaments, va arribar el plat principal de l’acte que va ser, sens dubte, el tast multitudinari dels quatre vins del Celler del Carlon guiat per Rafa Bordalàs, reconegut enòleg del Priorat que forma part del projecte, qui va delectar els 80 assistents amb els seus coneixements vinícoles, donant color, aroma i gust a un acte ja per se molt original i singular que serà recordat en el futur. Van ser els propis viticultors els qui van servir el vi als assistents que, ordenadament i amb totes les mesures de seguretat que exigeix l’actual situació de pandèmia, van gaudir dels caldos benicarlandos d’una manera única.

A partir d’ara, cal consolidar el projecte de promoció turística alhora que el vi Carlon continua amb la seua Renaixença. Si se segueix apostant pel que fa diferents i únics els benicarlandos, posant en valor la riquesa històrica i natural que hi ha darrere del Carlon i amb el convenciment que la qualitat és molt més important que la quantitat (tant pel que fa al vi com pel que fa a l’activitat turística), el camí serà llarg però segurament ple d’èxits.