• -Els Gaiters i Tabalers han sigut els encarregats d’encendre la foguera després de ser nomenats Cremallers d’Honor 2020
 
Forcall va viure ahir l’esperada i tradicional “Santantonà” que està declarada Bé d’Interès Cultural i Festa d’Interès Turístic Autonòmic. El ritual profano-religiós en el qual els dimonis, els sants i el foc de les fogueres són protagonistes. 
 
Milers de persones es van donar cita en el municipi dels Ports per a gaudir de Sant Antoni. Com cada any, tots els presents van quedar sorpresos amb l’espectacular foguera i el gran treball dels botargues (dimonis) i els sants. Mentre els dimonis envolten la foguera interactuant amb el públic, els sants són lligats i obligats a endinsar-se en les flames per a morir cremats. 
 
Cal assenyalar que els encarregats d’encendre la foguera van ser els Cremallers d’Honor. Un títol que enguany ha recaigut sobre els Gaiters i Tabalers. 
 
Amb les flames de la foguera convertides en cendres, els animals van recórrer el poble i van ser beneïts pel rector a la casa Abadia. En acabar la volta, es va repartir la coqueta de mitja lliura i van començar la música i el ball amb l’orquestra The Luxe i una discomòbil en el pavelló de festes.
 
Els festejos continuen hui amb el “Dia de Sant Antoni”. Després del volteig de campanes i crida a l’oració, els gaiters i tabalers han sigut els encarregats de posar a tot el poble en peus. La missa baturra en honor al sant ha sigut a les 11h. La rondalla Aires del Javalambre ha sigut l’encarregada d’amenitzar la celebració religiosa. En acabar s’ha dut a terme una processó i s’han repartit les coquetes i rotlletes d’anís amb moscatell. L’última activitat del matí ha sigut una cercavila a cavall en el qual ha participat Aires del Javalambre. 
 
Aquesta vesprada, a les 17.30h se celebrarà la “llaurà i sembra” en la Plaça Major. Amb llepolies per als xiquets i xiquetes i les disfresses de carnestoltes se simularà una cerimònia ancestral per a aconseguir bones collites. 
 
La representació de la vida del sant serà a les 19h. La jornada de hui acabarà amb el “Ball Rodat” a les 22.30h en la Plaça Major i la festa fins a altes hores de la matinada amb l’orquestra Supermagic i una discomòbil.
 
Demà diumenge serà el “Dia dels Botets”. Després del dinar popular a base de carn rostida, arribaran els jocs tradicionals amb “Els Botets” en els quals grans i menuts gaudiran d’una vesprada diferent i divertida. 
 
El fins a l’any que ve a la festa de Sant Antoni de Forcall arribarà el dilluns amb el “Dia dels confrares difunts”. Després de la missa en honor als confrares morts es triaran i nomenaran als nous majorals per a la “Santantonà” 2021.
 
La festa de Sant Antoni a Forcall és possible gràcies al treball dels majorals i la col·laboració, entre altres, de l’Ajuntament, l’Agència Valenciana de Turisme i el Patronat Provincial de Turisme.