Ja han començat les obres! Ja tenim en marxa el Jaume I! En la mateixa setmana que els escolars es retrobaven de nou en les aules, en el solar buit que havia estat el camp de futbol del Vinaròs CF, entraven les màquines per començar a replantejar el terreny per fer l’escola nova. Escola de barracons que deixaran, esperem, pel curs 2022/2023 i gaudiran de l’equipament més modern que hi haurà en les nostres comarques.

Ja està bé, ja n’hi ha prou, no en volem més barracons que supleixen deficiències històriques. Esperem que no n’haguéssem de veure mai més. Ara cal que també es pose en marxa la reforma de l’Institut Vilaplana per acabar de tenir unes aules dignes en aquest poble.

Cal recordar que el projecte d’aquest col·legi data de la legislatura 2003/2007. Han hagut de passar quatre alcaldes més per poder aconseguir començar l’obra. Cert que cadascú ha fet la seua feina. No volem retraure a ningú del poble la culpa de l’endarreriment de l’obra.

Cal recordar que ha estat la Generalitat la que és i era la responsable de dur endavant el projecte i aquesta va ser regida fins al 2015 pel PP. Recordarem allò que no van acceptar el terreny que se’ls oferia des de l’Ajuntament de Vinaròs perquè era un terreny de forma irregular (de traca i mocador). Altres ajuntaments han anat canviant la seua ubicació fins que es va decidir posar-lo al lloc que aquesta setmana han entrat les màquines.

Fou en l’anterior legislatura amb l’alcalde Enric Pla al capdavant i el canvi de rumb en la Generalitat amb el Govern de coalició quan ens vam assabentar que no hi havia cap projecte per poder posar en marxa la construcció. S’ha de saber que el finançament de la construcció del projecte del CEIP Jaume I va ser acceptat pel Banc Europeu d’Inversions l’any 2008, els supervisors del BEI es van quedar astorats en conéixer que en la GVA mai va existir cap projecte (2008/2018) fins que en gener de 2019, l’Ajuntament de Vinaròs es va plantar i va assumir el lideratge de portar l’escola Jaume I a Vinaròs. Sent Vinaròs el primer ajuntament a incorporar-se al nou sistema de gestió.

 I llavors es va posar tot en marxa. Els tràmits burocràtics són interminables, pràcticament eterns però, a partir d’aleshores la cosa sí que va rutllar.  La GVA no va fer com els anteriors inquilins del palau de la Generalitat i van assumir la tasca de donar-li via. Han hagut de passar un parell d’anys més d’ençà que de nou es va engegar de veres el projecte.

Tota la feina ben feta té la seua recompensa i aquesta ens toca gaudir-la a tot el poble, un nou equipament, una nova escola, un lloc digne en comptes de barracons.

En aquesta legislatura amb l’alcalde Guillem Alsina recolzat per la coalició PSOE – TTSV tenim el convenciment que es podrà inaugurar i lluir com correspon aquest esforç en el qual han intervingut tantes persones.  Vinaròs, 19 de setembre de 2020.

Autor: S. Fabregat.