COMUNICAT A PREMSA:
Esquerra Republicana del País Valencià ha registrat aquest matí una petició a la Mesa de les Corts i als diferents grups polítics amb representació a la cambra perquè deroguen la Llei Electoral Valenciana 1/1987 i s’assumisca la LOREG com a marc legislatiu per a les eleccions vinents. D’aquesta manera el llindar electoral passaria del 5% al 3%.
En l’escrit adreçat a les Corts Esquerra recorda que el llindar del 5% fou introduït en la Llei 1/1987 Electoral Valenciana. El llindar, blindat originalment per l’Estatut d’Autonomia fou tret de la norma marc valenciana en la reforma de 2006.
Els grups que formen part del pacte del Botànic es comprometien en els seus programes electorals a rebaixar el llindar electoral al 3%. Esquerra valora molt positivament l’intent de dur a terme una nova llei electoral que contempla, entre d’altres, aquest aspecte. No entenem la postura antidemocràtica de Ciudadanos que, a última hora i pressionat per Madrid, ha anunciat la seua oposició a la nova llei.
Donades les circumstàncies, i davant la possibilitat que la llei no prospere, Esquerra Republicana demana que es derogue l’actual llei electoral valenciana per a quedar sota el paraigua de la LOREG.
A hores d’ara ningú dubta que el règim del 78 ens castiga especialment als valencians des del punt de vista econòmic, cultural i estructural. No és cap casualitat que el País Valencià siga l’únic territori pluriprovincial de l’estat amb un sistema electoral tan restrictiu. Aquesta és la manera amb la qual els qui pactaren la transició al règim del 78 intentaren evitar que el País Valencià esdevingués políticament plural, especialment pel que fa a les forces sobiranistes.
El llindar del 5% sistematicament ha deixat sense representació forces polítiques que han superat els 100.000 vots, provocant que la realitat política del País no es reflectisca a les Corts. Com a exemple recordem que l’any 2003, quan el Bloc Nacionalista Valencià va treure el 4’77% dels vots, amb un total de 110.000 paperetes, el PP hauria perdut la majoria absoluta, el Bloc hauria estat representat i les Corts haurien sigut més plurals. Com també les passades eleccions quan la coalició Acord Ciutadà, dins el qual estava Esquerra Republicana, va treure un 4’33% amb 106.000 vots.
Per al President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà “No estem parlant d’una llei valenciana o d’una llei espanyola, estem parlant del 5 o el 3 per cent. La resta és literatura” referint-se a la solució alternativa d’eliminar el llindar del 5% o pla B al qual es referia fa uns mesos el President de les Corts Enric Morera quan va afirmar que “per lo civil o per lo criminal, la Comunitat Valenciana tindrá un 3% de barrera electoral”. La solució no passa obligatòriament per la promulgació d’una nova llei, atès que n’hi ha una de rang superior que regula la representativitat en funció dels vots, la LOREG. “Una vegada més hem de triar entre el model Albinyana i el model Monsonís” ha dit Josep Barberà per a qui ara més que mai cal tindre al capdavant de les institucions polítics valents que tinguen clar el model de País Valencià que volen i com plantar cara als embats de l’Estat.
Com diu l’escrit remès a les Corts, la Llei Electoral Valenciana pactada per partits de caràcter profundament centralistes “castiga la població del País i, per tant, castiga el País Valencià fent que centenars de milers de ciutadans i ciutadanes no es vegen representats en les seues Corts. És el deure de les forces progressistes d’aquesta cambra fer tot el que estiga a la seva mà per aquests centenars de milers de valencians i valencians”.