9.1 C
Vinaròs
lunes, noviembre 30, 2020
Inici Comarques Esta nit canvia l’hora

Esta nit canvia l’hora

246
  • L’arribada de la tardor a l’hemisferi nord porta un nou canvi horari i a les tres del matí del diumenge tornen a ser les dues

La nit d’aquest dissabte, 26 d’octubre es canvia l’hora per segona vegada aquest 2019. Pot ser que sigui la penúltima vegada, si s’aprova a Europa ja no canviar l’hora.

Aquest canvi horari és part d’una directiva europea que afecta tots els estats membres de la UE i que pretén aprofitar millor les hores de llum solar per consumir menys electricitat.

Dues vegades a l’any els europeus ajustem els nostres rellotges per complir la directiva comunitària 2000/84 / CE. Normalment es tracta de l’últim cap de setmana d’octubre per al canvi d’horari d’hivern, i l’últim de març per al d’estiu. A la tardor endarrerim el rellotge una hora, ia la primavera, la vam avançar.

A Espanya comptem amb la particularitat que tenim dues hores oficials, una per a la Península i l’arxipèlag balear i una altra per a les Illes Canàries, que van una hora per darrere des de 1922. Les dues avancen o retarden una hora segons correspongui, tot i que durant 60 minuts la península i les Canàries tenen la mateixa hora un cop l’any: durant l’hora que a la península ja hem retardat ia l’arxipèlag encara no.

Està Espanya en el fus horari correcte?

Cada vegada que arriba un canvi d’hora a Espanya (ia la resta d’Europa) ens fem la mateixa pregunta: ¿està Espanya en el fus horari correcte?

Hauríem canviar l’hora a Espanya?

Tot va començar quan, enmig de la II Guerra Mundial, Espanya i la resta de països europeus (excepte Portugal i Suïssa) van avançar l’hora. I encara que al principi anava a ser una decisió temporal, la veritat és que Espanya mai va tornar al fus horari que li correspon: el del meridià de Greenwich (GMT a l’hivern). Tampoc van endarrerir l’hora extra França, Bèlgica ni Països Baixos.

Per aquesta raó, la península espanyola té l’Hora Europea Central (la de Berlín) en lloc de l’Occidental (la de Londres), pel que tenim una hora d’avançament respecte al sol a l’hivern i dues a l’estiu.