Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

“República i Guerra Civil. El protagonisme de les dones a través de la imatge i la propaganda”

19 abril, 2018 - 19:30 - 21:30

Conxita Solans ens parlarà del protagonisme de les dones a través de la imatge i la propagada

 

En una xarrada organitzada per la Fundació Caixa Vinaròs, amb la col·laboració del grup Tràngol, la historiadora Conxita Solans ens parlarà del paper de la dona en la República i la Guerra Civil. Serà el proper dijous 19 d’abril, a partir de les 19.30 hores, quan Solans ens explicarà com aquest paper no pot ser entès si no es fa una mirada retrospectiva. Després de la Revolució Francesa es va elaborar un discurs polític, hereu de la Il·lustració, de marcat contingut igualitari el qual s’encaminava a garantir els drets polítics a tots els ciutadans. Això no obstant, la praxis política no va garantir-ho quan entrava en joc la diferenciació de sexes ja que els partits polítics no admetien a les dones dins les seves files. D’aquesta manera es va elaborar, des del poder, un marc teòric que afavoria que la dona quedés exclosa de l’espai públic de la política. A Espanya les Constitucions aprovades durant el segle XIX no fan cap referència al principi de igualtat entre homes i dones i es mantenen fidels al principi patriarcal, segons el qual l’espai públic, que és on es té el poder i s’exerceixen el drets, correspon als homes i l’esfera privada és pròpia de les dones. L’Església rebutjava que la dona treballés, el seu únic paper era ser mare i tenir cura de la família.

També profunditzarà en el lent procés, que es va iniciar a finals del segle XIX, pel qual les dones van començar a fer-se escoltar. La  incipient industrialització, va ser la causa que la dona s’anés incorporant al treball traspassant l’esfera domèstica i integrant-se en les associacions de classe.

Curiosament, ens comentarà, com a Espanya la reivindicació pel vot femení no va ser un moviment reivindicatiu a l’altura de les sufragistes americanes, angleses i franceses. Va ser durant la República i la Guerra Civil quan les dones es van empoderar com a col·lectiu social que demandava igualtat i drets polítics, i va ser la imatge i la propaganda el que va permetre visualitzar aquest nou rol.

GRUP DE DEBAT I RECERCA TRÀNGOL

 

Detalles

Fecha:
19 abril, 2018
Hora:
19:30 - 21:30

Organizador

Fundació Caixa Vinaròs

Lugar

Auditori Carles Santos