Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

El Marcel·linisme a les Terres de l’Ebre a Vinaròs

26 gener - 19:00 - 21:00

Marcel.lí Domingo, el republicà

Va nàixer a Tarragona el 1884 i fou el gran de set germans: Josepa, Pilar, Francesca, Joan, Frederic i Pere. Fills d’oficial de la guàrdia civil van tenir una infantesa agitada, d’aquí cap allà, seguint els destins del pare fins que el 1906 Marcel·lí acabà magisteri i el destinaren a l’escola de Roquetes. De molt jovenet mostrà gran interès per la literatura però no era lector passiu, més bé se sentia arrossegat a materialitzar el que llegia i donar-ho a conèixer i com que era home d’acció, res millor que el teatre per transmetre les sensacions literàries.

Encara estudiant, organitzà el grup “Teatre Familiar” i durant tres anys va fer d’actor en companyia d’alguns germans amb obres clàssiques però també de collita pròpia. Aquest creixement intel·lectual s’acabà de formar durant el temps que visqué a la caserna del barcelonès barri de Gràcia. Eren anys d’expansió de l’anarquisme i Barcelona l’epicentre de conflictes, atemptats, insurreccions, etc. Detinguts, torturats i apallissats passaven pel patí d’armes amb el cap ben alt i la mirada desafiant de qui actua amb convenciment de causa.

El jove Domingo els contemplava amb admiració i necessitava saber quins ideals podien donar-los aquella fortalesa. A partir d’aleshores el seu esperit intel·lectual començà a fer-se preguntes i la recerca de respostes el conduí a la política. Als disset anys publicà el seu primer article que el conduiria a ser un dels pensadors i analistes més valorats de la seua època. Amb només vint anys s’estrenà com a orador en la celebració de la I República i als 25 va ser elegit regidor de l’ajuntament de Tortosa.

Com tots els republicans de l’època es mirava en l’espill de Blasco Ibáñez i Alejandro Lerroux, però el populisme i l’anticlericalisme no eren prou resposta als canvis que havia sofert la societat del segle XX. Domingo es va trobar sempre atrapat entre la visió reformista del sistema i l’atracció per la lluita directa del moviment obrer que pretenia canviar-lo radicalment. Tal contradicció es manifestava en el to radical dels seus escrits i la militància moderada en partits que mai l’acabaven de satisfer fins que constituí el Partit Republicà Radical-Socialista que també fou la casa del nostrat Lluís López-Dóriga.

El 1914 ja era diputat a Corts i continuà amb l’escó fins el cop d’Estat de Primo de Rivera. Elegit per Tarragona el 1931, formà part del primer govern republicà amb la cartera del ministeri d’Instrucció primer i d’Agricultura desprès, i al febrer del 1936 recuperà el ministeri d’Instrucció.

De tot això i de la relació amb Vinaròs, que en tingué i molta, ens parlarà el jove historiador JOSEP SANCHO, EL 26 DE GENER A LES 7 DE LA VESPRADA A LA BIBLIOTECA DE VINARÒS. Acte organitzat per l’Associació Cultural Jaume I

 

        ASSOCIACIÓ CULTURAL JAUME I

Detalls

Data:
26 gener
Hora:
19:00 - 21:00

Organitzador

Associació Cultural Jaume I

Recinte

Biblioteca Municipal de Vinaròs