Tocar i lluitar, aquest és l’eslògan utilitzat per el Sistema Venezuela, una organitzaciò que ofereix educació musical i orquestral als nens desfavorits de barris pobres, que es va fundar al 1975 per el Mestre Abreu a Caracas, Venezuela, i al 2017, Ignasi Solé Piñas va decidir treballar per al programa musical escocés “ Sistema Scotland “, que segueix els valors del Mestre Abreu i ja fa 12 anys que funciona a les 4 ciutats més importants d’Escòcia, Stirling, Glasgow, Dundee i Aberdeen.

Gràcies a aquesta oportunitat, Ignasi ha estat ofert 3 posicions com Director Musical i Director d’Orquestra a la Universitat d’Aberdeen, Marischal Chamber Orchestra i Inverurie Orchestra.

 ¿Però com un cellista d’Amposta ha fet camí per Europa fins arrivar al Regne Unit com a professor i director? Doncs hem d’anar als inicis.

Nascut a Amposta al 1991, Ignasi Solé Piñas va iniciar els seus estudis musicals i de violoncel a l’escola privada “L’Hiberus d’Amposta” (amb les mestres Nayade Martínez, Maria Lombarte Gil i Sefa Montañés Forcadell, i amb els mestres Joan Vidal i Sàndal Campàs), a l’edat de 3 anys. Gràcies als esforços dels seus pares i Maria Jesús Montañés, durant la seva adolescència l’Ignasi va guanyar concursos Comarcals, Intercomarcals i Provincials, cosa que el va permetre ser acceptat a cursos orquestrals Nacionals i conèixer als mestres Karen Martinez, Sergi Boadella e Iñaki Etxepare, que el van preparar per accedir al Conservatori de Música de Tortosa, on continuaria els seus estudis fins al 2011.

Durant els seus anys al Conservatori de Música de Tortosa, l’Ignasi va formar part activament de la reconeguda banda La Lira Ampostina, on treballaria baix la batuta del Mestre Octavi Ruiz per 3 anys, i descobriria aixi el seu amor per la direcció orquestral, el que es veuria incrementat per l’ajuda i els consells dels Mestres Carles Royo, Sergi Boadella, Carles Royo i Jordi Bonilla.

Al 2011 i gràcies a l’ajuda i el suport dels cellistes Karen Martínez, Iñaki Etxepare, l’Ignasi es acceptat al prestigiós Conservatori del Liceu de Barcelona, amb el cellista Angel Luís Quintana (Solista de l’Orquestra Nacional d’Espanya), i al mateix temps es contractat com a violoncel solista a la Òpera Jove de Catalunya, baix la batuta de Juan Sebastián Acosta, on hi treballaria durant 4 anys, abans de anar-se’n a l’estranger a cursar el Màster.

Durant els 4 anys d’estudis d’interpretació del violoncel, Ignasi va guanyar diversos concursos de cambra i va ser escollit per el Concertino i Violinista Corrado Bolsi, per treballar com a cellista col.laborador amb l’Orquestra de Cambra de Granollers, el seu últim any de superior i va tocar com a solista amb la Banda de Benicarló el concert per a violoncel sol i banda de Johan de Meij, baix la batuta del Mestre Pablo Anglés.

Al 2015 Ignasi va ser acceptat a la ciutat Holandesa de Rotterdam per cursar 2 anys de Màster d’ínterpretació amb el famós cellista Herre-Jan Segenga, disciple del llegendari Paul Tortellier, (qui era amic proper de’n Pau casals). Durant els seus anys de Màster, ignasi va estudiar direcció orquestrals també amb Haans-Leenders, qui era assistent de’n Valery Gergiev, i al mateix temps va fundar el seu propi trio amb piano “Trio Solé”, amb el qual va tocar diversos concerts a les sales mes importants d’Holanda, concluïnt la seva formació a la sala de concerts de la Filharmònica de Rotterdam.

Des d’aleshores Ignasi es va mudar a Aberdeen per treballar amb la caritat Big Noise Torry, on ofereix clases de mùsica, cello i orquestra a nens desde guarderia fins institut, als barris mes desafavorits on el Govern Escocès i entitats privades fan possible que més de 600 nens setmanals tinguin accés a una educació musical gratis i de qualitat amb un equip comprés de més de 20 músics professionals com Ignasi que s’encarreguen que aquests nens puguin tenir un futur saludable.

A l’actualitat Ignasi compagina el treball a Big Noise amb la de 2 orquestres a la  Universitat d’Aberdeen i una tercera orquestra comunitaria, a més de tocar com a solista amb l’Orquestra professional Aberdeen Sinfonietta i King’s philharmonic i també visita Londres regularment per obtenir classes de direcció del Mestre Scott Wilson, qui es el director de la prestigiosa escola Guildhall of Music and Drama of London