El passat dissabte al vespre amb una molt bona temperatura i a la Plaça Sant Bertomeu, al cor de la ciutat de Benicarló va tindre llóc la II Trobada  de Dances. Van presentar l’ acte Lucia  i Carme.
Com si d’una festa familiar es tractara i amb aquesta ocasió vam rebre a la ciutat a les poblacións de: Xert, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Torreblanca i Benicarló. 
En Xert compartim  la nostra comarca que es el Baix Maestrat. Tambe  celebren al igual que la nostra ciutat  Sant Antoni, i tambe  fan  les seues festes al mes  d’ agost. Hem de dir que  la seua citació  documental  més antiga del terme és la Carta Pobla de la Barcella, donada  a Lleida pel Rei Alfons II al any 1.192 i done  nom al grup.
El Grup de dances la Barcella de Xert va naixer l’any 2008 a partir d’un curs que va dirigir el grup de danses El Ramell de Castelló. Aquest grup havia recuperat  el ball pla de Xert a partir d’ unes investigacions que havien  fet en arxius, i els hi van ensenyar. En aquell moment, en el poble no quedava memòria d’ aquelll ball pla. A partir d’ aquest acte van pensar en la necessitat  de crear un grup  de danses estable que mantinguera els balls tradicionals que corrien el risc de perdre’s.
Ara toca el torn d’ anar a Deltebre, comarca del Baix Ebre i com a curiositat  hem de dir que Deltebre es constitueix el 20 de maig de 1977 en segregar-se les pedanies de Jesús i María i La Cava del municipi de Tortosa.
La Colla Sardanista i de Jotesd de Deltebre és una entitat  molt arraelada al municipi, sempre present a les plantades  i segues de l’ arròs  d’ ambdues ribes de l’ Ebre. La seua jota és de les més planes  que es coneixen , diuent que quan la terra esdevé fang, els peus no poden alçar-se. Porten organitzades 5 trobades de grups de ball de jota a Deltebre i també organitzen  cursos i tallers de dansa. Conten amb diversos vestuaris i accesoris que varien dependent de l’ actuació o lloc de la ballada.
Anem a la comarca del Montsià i als amics de Sant Carles de la Ràpita. Antigament  el seu nom va ser La Ràpita  dels Alfacs, passant després a ser Sant Carles de la Ràpita, encara que avui en dia és general dir només La Ràpita.
L’ origen de l’ actual ciutat es trobe  en la fundació  l’any 1780, durant el regnat de Carles III, d’ una població sobre la qual s’articulava  un projecte destinat a fer la Badia dels Alfacs un dels enclavaments comercials més importants de la costa mediterrània, encara que, es tenen noticies de la població de la zona l’ Any 1.097 quan Ramón Berenguer III va cedir l’ heretat de la Ràpita al Monestir benedictí de Sant Cugat.
L’ Esbart dansaaire Rapitenc nasqué l’ any  1982, per interés de revifar una tradicció morta o conglada de les nostres contrades de les Terres de  l’Ebre . L’any 1.981 va ser la Sra. Susana Rovira Pepiol, la  “Tia Susanna”, que va dur a terme una gran feina de recerca sobre la historia de la Jota per molts dels pobles de les quatre comarques de les terres de l’Ebre. A més va ser la impulsora de l’ Esbart Dansaire Rapitenc.
Anem cap al sud, a la comarca de la Plana Alta, a Torreblanca. 
Entre el secà i l’ horta és troba  situada Torreblanca. El seu clima i situació prompte la van situar en el camí de la prosperitat i canvi cultural  com molts dels pobles valencians  de la zona costanera. En aquest canvis trobem la desaparició de les danses o antics balls de plaça. És per aixo que la localitat de Torreblanca  els moviments trobats en la tradicció corresponen tots a la jota i la resta de modalitats han desaparegut. No obstant aixó, el conjunt  de jotes  són una bona mostra  de les passades de la comarca. La recuperació ha guardat  del pas del temps, preservant el ball plà  de  la desaparició  amb  l’ esforç  de mantindre cada any  les danses més representatives de dita ciutat.
Es el torn ara del Grup de Danses la Sotà de Benicarló. El nom de Beni-Gazló apareix per primera vegada en documents que es refereixen a una alqueria àrab i aconsegueix la seua Carta Pobla  el 14 juny de 1.236 amb el nom de Benicastló. 
Per la seua lleialtat  a l’emperador Carles I i a l’ Orde de Montesa, l’any 1523 se li concedeix  el títol de Vila a Benicarlon, amb tots els privilegis que aquest titol implica, com és el de celebrar una fira anual  set dies abans  i després de la festivitat de Sant Bertomeu. I en el seu honor es va fer l’esglesia i la plaça que avui ens envolta. 
També celebra Sant Antoni i ara fa poc, el dia 9, van anar a l’ Ermita  a celebrar Sant Gregori i també Sant Josep a mitant mes de març, amb les falles tant arrailades al nostre poble i que es gaudeix de la gran setmana fallera. Els nostres llauradors fan bona festa per Sant Isidre i els nostres pescadors  per Sant Pere i per la Mare de Déu  del Carmé. També hi ha que afegir la ja tant consolidada festa de la carxofa al finals del mes de  gener. 
Ara es el torn de parlar d’ història del grup i en aquest dia els balladors volen dedicar-li els balls a  la sòcia  balladora i amiga de tots Alicia Salvador Giner que ens va deixar fa uns messos. La Sotà estan segur que allà on estiga  de ben segur els estarà acompanyant  ballant com feiua sempre. 
El Grup de Música i Danses La Sotà es va fundar l’ any 2.011 amb la finalitat  de conservar, buscar, recuperar i difondre els balls, danses, música i cançons del  folklore. El grup rapidament  va tindre  molt bona acceptació i tant  sols el primer any  ja es van  interessar un bon nombre  de benicarlandos i benicarlandes amb inquietuts d’apendre  les nostres tradiccions.
La Sotà participen  a la majoria de les festes populars de Benicarló, col.laborant en les festes dels carres, associacions i regidories que ens conviden. Destacar  les actuacions  que fan  a les Festes Patronals on procuren  ballar peces apreses durant  tot el curs: balls de plaça, boleros, jotes, fandangos i tota mena de folklore d’arreu de la Comunitat  Valenciana a banda dels balls de Benicarló: Ball del Carrer del Carmen, Jota del Pevret, Ball de Sant Antoni, Camaraes de Benicarló, Dansa de Carme i els balls processionals de Betes, Arquets i Gitanetes i Bastons.
Agraïment a l’Ajuntament  de Benicarló i les Regidories de Cultura i Turiste per fer possible avui esta trobada de grups de danses, i com no als grups de balladors i balladores de:  Xert,  Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Torreblanca i Benicarló, al mateix temps que la presencia de l’ alcaldessa de la Ciutat;  Xaro Miralles i l’edila;  Rosana Marzà.
No podia haber un millor final per tal de concloure la II Trovada sense el Ball per excel.lencia del Carrer del Carmen, es per aixó que tots els balladors i  i totes les persones que es trobaben a la plaça van ballar  amb molta alegria i entusiasme.