La Batalla de l’Ebre

0
  • Ara quan es conmemoren o es recorden els 80 anys de la Batalla de l’Ebre que ens va dur al final d’una guerra, on les forces progressistes i republicanes  s’enfrontaren a un exercit ben estructurat i recolzat per  les  anomenades forces centralistes, forces revoltades i que finalment guanyaren enfront  dels republicans,  obrint les portes de bat a bat a una dictadura ferotge que ens va governar durant 40 anys.

    En aquesta Batalla, finalment van ser reclutats, pels republicans, uns joves de només 18 anys i alguns de 17 anys i menys, que posteriorment serien anomenats com a “biberons” i  que van ser l’últim focus de resistència d’una República totalment legal , que encara que disposava d’una raó moral molt forta, no disposava d’un exercit ben estructurat. Per contra l’altre bàndol contava amb el recolzament d’un exercit regular i  amb l’ajuda de milers i milers de reclutes provinents del nord d’Africa, l’exèrcit marroquí, que aquí anomenàvem “moros”, comandades pel general Yagüe i que amb les seves brutalitats, eren el terror del bàndol republicà, sobretot de la reraguarda, i d’unes forces aèries provinents  d’Itàlia i d’Alemanya, països feixistes i nazis  que van decantar la batalla i la guerra cap al bàndol centralista i dictatorial,  van saber guanyar

     El mes trist, fou que  aquesta batalla que va decidir el sentit de la guerra va ocasionar un total de 16 o 17.000 morts i 65.000 ferits. La majoria “quinta dels biberons”.   

     Tots aquests fets ja fa 80 anys que van passar i encara avui es recorden amb una barreja de ràbia, d’impotència, i de temor, i al mateix temps amb una certa  esperança i il·lusió.

     De la batalla de l’Ebre ens parlarà l’escriptor, historiador, i filòleg  Emigdi Subirats el proper divendres dia 14 a les 7 de la tarda a la Biblioteca municipal  de Vinaròs.

 

                                    Associació Cultural Jaume I  

            

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here