• L’àrea de Cultura resol les subvencions a entitats privades, que enguany beneficien 213 associacions de tot el territori
  • José Martí: “Des de la Diputació hem volgut afavorir l’organització i el consum de productes culturals perquè la cultura és un portent dinamitzador econòmic”

 

La Diputació de Castelló ha aprovat la concessió de prop de 600.000 euros en ajudes destinades a entitats privades per a l’impuls i a la promoció de l’activitat cultural a les huit comarques castellonenques. El president de la Diputació, José Martí, ha detallat que enguany se’n beneficiaran 213 col·lectius culturals, 56 d’ells corresponents a la línia de grans esdeveniments i els 157 restants a la de programes culturals.

 

En opinió de Martí, «amb aquesta important injecció econòmica al territori, des de la Diputació hem volgut afavorir l’organització i el consum de productes culturals en tots els seus formats perquè la cultura, i tot allò que l’envolta, també és un potent dinamitzador econòmic que pot ajudar a la recuperació de la crisi per Covid-19». En la mateixa línia s’ha referit la diputada de Cultura, qui ha expressat “el meu suport i el de tota la corporació al món de la cultura en uns moments tan difícils per a totes i tots” i ha recalcat que s’ha decidit ajudar a aquelles entitats que, tenint despeses compromeses, no han pogut realitzar les seues activitats.

 

Dintre de la línia d’esdeveniments, la institució provincial ha recolzat iniciatives de gran format que superen els 10.000 euros de pressupost i que compten amb un gran impacte econòmic i social a nivell local i provincial. Així, entre els projectes subvencionats es troben la Fira Valenciana de la Música – Trovam!, les jornades medievals Zeit Abu Zeit d’Argelita, el Feslloc de Benlloc i l’Early Music Morella. Cal recordar que aquesta línia de subvencions ha experimentat un important augment del seu pressupost respecte a l’any passat, de 200.000 fins als 300.000 euros consignats enguany. «Això s’ha vist també reflectit en el nombre de beneficiats, que ha pujat de 32 a 56», ha detallat Sanz. Pel que fa a la quantitat de sol·licituds, aquestes també han augmentat atenent a l’atractiu de l’augment de l’ajuda, al passar de 39 a 92.

Pel que fa a la segona de les línies, les de xicotet format, des de la Diputació s’han premiat les propostes de 157 col·lectius culturals d’arreu de la província, als quals se’ls ha transferit un total de 291.000 euros per a fer cultura de carrer. En aquest cas sí que s’ha notat la baixada de les sol·licituds i, per tant, de les adjudicacions, atribuïdes a la pandèmia de Covid-19. Des de la institució, José Martí ha expressat el seu desig que l’any vinent totes les entitats puguen desenvolupar les seues activitats amb total normalitat.

DEPARTAMENT EN MARXA

Tant el president de la Diputació com la diputada de Cultura han agraït l’esforç del personal de la casa, ja que s’ha intentat agilitzar al màxim la resolució per tal que els recursos arribaren quan abans a les entitats. Cal recordar que el termini de presentació de sol·licituds es va tancar el divendres 13 de març, un dia abans de la declaració de l’Estat d’Alarma. Durant el confinament, el personal tècnic del departament va treballar al destall per a contactar amb totes les entitats sol·licitants per a modificar, si fora el cas, l’activitat per la situació de pandèmia o per a tramitar la renúncia en el cas de suspensió.