Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

La Diputació rebrà 5,5 milions d’euros procedents del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua per a millorar l’eficàcia de la seua gestió

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

  • Aquesta ajuda procedent dels Fons Next Generation de la UE ha sigut possible gràcies a la gran faena realitzada pels tècnics de la Diputació”, ha afirmat la presidenta, Marta Barrachina
  • És una gran oportunitat per a millorar la gestió de la totalitat del cicle de l’aigua d’ús urbà i ajudar als municipis de la província de menys de 20.000 habitants a complir amb la normativa actual i futura, adaptant-se al nou escenari de canvi climàtic”, ha afegit la primera presidenta de la Diputació

La Diputació Provincial de Castelló rebrà 5,5 milions d’euros procedents del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua per a millorar l’eficàcia de la seua gestió.

Segons la resolució provisional de la primera convocatòria d’aquest PERTE, que ha publicat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea a través de fons Next Generation EU, el projecte impulsat per la Diputació de Castelló ha sigut una de les 30 iniciatives que es finançaran en aquesta primera convocatòria, de les 158 sol·licituds presentades al llarg del territori nacional.

El projecte presentat per la Diputació de Castelló ‘Projecte de Digitalització del Cicle Urbà de l’Aigua en Municipis menors de 20.000 habitants de la Província de Castelló’ rebrà una ajuda de 5.553.590,55 euros, representant aquesta més d’un 80% de l’import total del projecte. Les actuacions contemplades en ell abastaran els municipis de menys de 20.000 habitants de la província, resultant beneficiats aproximadament 190.000 habitants.

La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha afirmat que “aquesta ajuda procedent dels Fons Next Generation de la UE ha sigut possible gràcies a la gran faena realitzada pels tècnics de la Diputació” i ha posat en valor la importància d’aquestes ajudes del PERTE per a la digitalització del sector de l’aigua perquè “suposaran per a la província una millora en el coneixement dels usos de l’aigua per a aconseguir una major eficiència en la seua gestió i l’increment de la transparència, el compliment dels objectius ambientals establits en la planificació hidrològica i la generació d’ús d’alta qualificació tècnica i d’oportunitats de negoci”.

Des de la Diputació de Castelló considerem el PERTE com una gran oportunitat per a millorar la gestió de la totalitat del cicle de l’aigua d’ús urbà i ajudar als municipis de la província de menys de 20.000 habitants a complir amb la normativa actual i futura, adaptant-se al nou escenari de canvi climàtic”, ha afegit la primera presidenta de la Diputació.

La província de Castelló està formada per 135 municipis, dels quals 127 tenen menys de 20.000 habitants censats. El control i la correcta gestió dels usos de l’aigua a la província suposa un gran desafiament, especialment per als municipis menys poblats i, sobre la base del recollit en l’article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, en els municipis amb població inferior a 20.000 habitants és la Diputació Provincial l’encarregada de coordinar la prestació, entre altres activitats, del proveïment d’aigua potable a domicili i evacuació i tractament d’aigües residuals.

Per això, el proveïment d’aigua potable i la depuració d’aigües residuals són serveis bàsics de competència municipal en els quals col·labora la Diputació Provincial de Castelló per a assistir a municipis d’escassa capacitat tècnica i econòmica, realitzant-se aquesta assistència en els àmbits del proveïment i la depuració a, respectivament, 71 i 104 municipis de la província.

Actuacions en proveïment, sanejament i depuració de l’aigua

El projecte que rebrà 5,5 milions d’euros comprén actuacions per a la digitalització tant del proveïment d’aigua potable, com del sistema de sanejament i depuració. D’una banda, s’instal·laran equips de mesurament en llocs estratègics com, per exemple, en depòsits d’aigua potable o desbordaments a un llit en el sistema de sanejament.

D’altra banda, s’implementarà un sistema de telecomunicacions en cada municipi que centralitze les dades i els dirigisca a la plataforma Smart Villages de Diputació de Castelló (https://smartvillages.dipcas.es/es/) on siga possible el seu processament i gestió. El desplegament d’aqueste s xarxes de comunicació permetran en un futur el seu aprofitament per a altres serveis municipals, com la gestió de residus i d’enllumenat.

Finalment, a més de plans de governança de l’aigua i plans de comunicació i sensibilització, el projecte inclou un pla de reducció del consum energètic i un pla per al control i la millora de la gestió de les fugides estructurals.

Explora más

Vinaros
2:12 pm, September 13, 2024
temperature icon 23°C
L: 22° H: 23°
Feels like 22.1 °C cielo claro
Humidity 34 %
Pressure1020 mb
Wind 36 Km/h