• Se celebra la matinada entre el 23 i 24 de juny de cada any.
  • És una festa d’origen pagà per rebre el dia més llarg de l’any i l’arribada de l’estiu.


A Espanya, se celebra especialment, però també en altres països de Llatinoamèrica i del nord d’Europa.

La nit s’omple de fogueres en aquesta festa de culte al Sol, plena de tradicions i rituals descendents dels nostres ancestres. El foc de les fogueres espanta els mals auguris cremant el dolent per donar pas als bons desitjos.

El foc és purificador d’ànimes, per això és comú saltar la foguera, cremar les males energies (els estudiants cremen els seus apunts), o ballar en rotllana al voltant del foc donant 7 voltes a la foguera.

Origen de la nit de Sant Joan

Es creu que els primers cultes solsticials van començar fa 8000 anys, quan els nostres avantpassats observaven els estels i constel·lacions. Es van donar llavors compte que en una determinada època de l’any, el Sol es mou d’una forma molt característica. Van detectar llavors el que van cridar els solsticis d’hivern i d’estiu.

Les diferents cultures al llarg de la història han anat creant mites i llegendes sobre aquesta nit màgica, des dels Egipcis fins als Cristians, els qui van cridar “portes” a aquesta nit, on creien que podien traslladar-se en el temps. El misteri i la màgia acompanya aquesta nit des de sempre.

Per què es relaciona aquesta nit amb Sant Joan Baptista?

Sant Lluc narra en el seu Evangeli que el dia que Maria va anar a visitar la seva cosina Elisabet quan aquesta es trobava en el sisè mes del seu embaràs en els dies següents a l’Anunciació. Per tant va ser fàcil fixar la serenitat de l’baptista en el vuitè mes de les Candeles de juny, sis mesos abans del naixement de Crist. Des de llavors se li va cridar a aquesta nit la de Sant Joan, molt pròxima al solstici d’estiu.

Més tard, es va cristianitzar està data, sent definitivament la nit del 23 al 24 de juny. Es va convertir en santa i sagrada, sense abandonar per això la seva aura màgica ni per això deixant la gent de practicar encanteris i rituals per eliminar els mals esperits.
On celebrar la nit de Sant Joan a Espanya?

Sant Joan se celebra a tot Espanya amb especial intensitat, però si pots triar, ves a una platja. La gent es concentra en multituds a les platges de les ciutats, on es realitzen grans fogueres.

Ritual amb aigua salada a la nit de Sant JuanLa nit de Sant juan es caracteritza per ser la més curta de l’any. És un moment on l’energia es troba en el seu màxim plenitud pel que convé fer uns rituals especials per millorar la nostra sort en el que queda de l’any.

El «ritual amb aigua salada a la nit de Sant Joan és molt conegut». El millor de tot és que són moltes les persones que ho fan, encara que no són del tot conscients. Es veu més com una tradició o un joc però és molt més que això: ajuda a millorar certs aspectes de la nostra vida d’una forma espectacular.

 
Com fer el ritual amb aigua salada a la nit de Sant Joan?
 Salt de foguera

El primer pas del «ritual amb aigua salada a la nit de Sant Joan» és el salt de la foguera. Això també pot ser molt divertit.

És important relaxar-se i passar-ho bé. Si veus que la flama està molt agitada o molt elevada, no has d’intentar saltar per evitar accidents. El millor és que esperis el moment just per poder fer-ho.

Mentre ho fas has de pensar en tot el negatiu que has viscut en el que va d’any. Aquests pensaments sortiran de la teva ment i es cremaran a la foguera per donar pas únicament als positius.

 
Bany de sal

Quan hagis acabat del pas anterior, hauries d’anar immediatament a donar-te-vos a l’aigua del mar. Si això no és possible, pots ficar els peus només.