• El divendres 30 de novembre, el municipi de Vinaròs se sumarà a la campanya “Recicla els teus aparells” de la Generalitat Valenciana amb la qual des de la Regidoria de Medi Ambient es pretén conscienciar a la població sobre la importància del reciclatge.

Un equip de bici-informadors s’instal·larà en el nucli comercial de la localitat per a arreplegar tots els aparells tecnològics en desús dels residents del municipi i, a més, conscienciar a la ciutadania sobre la importància de reciclar aquest tipus d’aparells.

En aquesta unitat mòbil s’arreplegaran xicotets utensilis que funcionen amb electricitat, piles o combustible, des de telèfons mòbils a tabletes, batedores, planxes, espremedores, depiladores o bombetes. En la passada edició, la campanya va aconseguir reciclar més de 9 tones de xicotets aparells elèctrics i electrònics en tota la Comunitat Valenciana i enguany tot indica que s’aconseguirà superar aquesta xifra.

Els aparells elèctrics i electrònics s’han de reciclar per a evitar la contaminació i el malbaratament energètic. Un ordinador, un televisor, un microones o una nevera vella no es poden tirar al costat de la resta de la brossa. Contenen substàncies perilloses per a la salut i el medi ambient. Quan un aparell elèctric o electrònic arriba a una planta de reciclatge els components contaminants són retirats per al seu tractament i la resta se separen per a la seua reutilització. D’aquí la importància de reciclar.

Segons les dades que maneja el sector, només es reciclen entre un 15 i un 20% dels aparells elèctrics i electrònics. Els altres acaben en la brossa o en abocadors il·legals, on no es tracten els components potencialment perillosos per al medi ambient. Per això són necessàries campanyes com aquesta, dirigides a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de reciclar aquest tipus d’aparells. Una iniciativa de la Generalitat Valenciana que compta amb el recolzament i col·laboració d’ajuntaments i de les principals plataformes de reciclatge. I és que el fet de reciclar un tub fluorescent salva fins a 30.000 litres d’aigua de ser contaminada.