Srs. / Sres. membres de l’AVL,

Som un col·lectiu d’alumnes de Valencià de l’Escola Oficial d’Idiomes de Castelló i us escrivim per manifestar el nostre desacord amb el tractament de gènere en la vostra institució. Concretament, l’altre dia, a classe, vàrem consultar en el vostre diccionari la paraula «efeminat». Ens vam indignar especialment en llegir-ne la segona accepció:

1. Adj. i m. Que presenta un aspecte o un comportament propis d’una dona. Un home molt efeminat. Gestos efeminats. 2. Adj. Que resulta excessivament bla, sense força, sense vigor. Un poble efeminat, submís, poc disposat a la lluita.

El fet que aquesta definició aparega en el DNV ens sembla inacceptable. Vivim en una societat avançada en què cada vegada prenem més consciència del masclisme implícit i de les seues fatals conseqüències. A més, considerem que l’esmentada accepció és un clar greuge comparatiu de gènere que atribueix atributs de feblesa, de desprotecció, de dependència i de submissió a tot aquell que no encaixa amb els estereotips masculins. El nostre grup de classe, així com moltíssims d’altres, utilitza diàriament el DNV. No ens agrada trobar-nos amb aquest tipus de definicions humiliants per a més de la meitat de la població. El gènere no ens remet a categories biològiques d’home i dona, sinó a les categories socials anacròniques del que és masculí i femení. És a dir, que així s’instauren patrons inconscients del que es considera masculí i femení, merament basats en tradicions, valors i creences que es construeixen socialment i cultural.

Amb la intenció d’evitar que el diccionari de tots els valencians siga font d’estereotips discriminatoris, demanem que s’elimine la segona accepció del mot «efeminat», o opcionalment que es corregisca amb algun tipus de marca que faça explícita la discriminació en aquest ús semàntic del mot. Un diccionari no només és una font que recull els usos de les paraules en la societat, sinó que també hi construeix significats. És una ferramenta que fem servir els alumnes que estudiem la llengua i molts professionals de la comunicació. Les xiquetes i els xiquets valencians tampoc no es mereixen trobar aquest tipus de definicions que institucionalitzen la discriminació en el seu diccionari, el Diccionari Normatiu Valencià que vosaltres elaboreu.
Tenim la convicció que la nostra proposta serà escoltada i estudiada en profunditat per la Junta de Govern i per les seccions de l’AVL implicades en el DNV.
Moltes gràcies per l’atenció,

Alumnes de Valencià de l’EOI de Castelló

Castelló de la Plana, 5 de març de 2019

 
IMG-20190305-WA0035.jpg