• La placa, recordant a les 21 persones de la comarca, s’ha ubicat al crematori del camp nazi de Mauthausen dins de la visita que han realitzat
  • Alumnes de l’IES Els Ports, l’alcalde de Morella i el President de la Generalitat Valenciana van participar ahir en els actes internacionals d’homenatge del 73è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis dins de la delegació espanyola

 

L’alcalde de Morella, acompanyat de 5 alumnes i un professor de l’IES Els Ports, ha col·locat una placa al crematori del camp nazi en record i homenatge als 21 veïns de la comarca dels Ports que van sofrir i morir en este camp  els seus subcamps. Així, l’institut i l’ajuntament de Morella fan el seu homenatge a aquestes víctimes de l’holocaust junt amb els milers de persones que van morir en aquestos camps de concentració.

D’aquesta manera l’institut i l’ajuntament han recordat a Alfredo Rovira, d’Ares, Graciano Sangüessa, de Benassal, Joaquín Gil, de Castell de Cabres, Camilo Castellfort i Demetrio Bellés, de Culla, José Carceller i José Ripollés, de Cinctorres, Francisco Bordàs, Juan Miralles i Gaspar Omedes, de Forcall, José García, José Urquizo, Manuel Bellés, Manuel Bonet i Manuel Ferrer, de Morella, Julián Centelles, de Portell, Julio Arrufat, de Sorita, Francisco Benet i Marcelino Ortí, de Vallibona, i Manuel Fuster i Felipe Pallarés, de Villores.

L’acte ha tingut lloc en l’última jornada del viatge que han realitzat, organitzat per AMICAL Mauthausen, anant als camps d’Ebensee, Gusen, l’estació de Mauthausen i al mateix camp que avui han visitat, veient i coneixent totes les instal·lacions, el sofriment i l’organització de la barbàrie nazi.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “amb aquesta placa quedaran en el record els 21 veïns de la nostra comarca que van morir per la llibertat en els camps de concentració nazis”. Rhamsés ha afegit que “aquest viatge ha sigut intens i emotiu. Sobre tot es fa amb l’objectiu del coneixement i la implicació dels joves per treballar per un món basat en la llibertat, la igualtat i la fraternitat, perque mai més es torne a repetir”. Finalment ha comentat que “vull agrair la implicació dels alumnes i professorat de tots els pobles i ciutats que hem participat”. Al respecte, també ha avançat que “ja he parlat amb ells per fer un seguit d’actes en Morella, tant en el mateix institut com oberts a tota la ciutadania, realitzant a més un nou homenatge al Pla dels Estudis on es va ubicar en motiu del 70 aniversari de l’alliberament dels camps, ara fa 3 anys, una placa commemorativa”.

A més, els i les alumnes de l’institut i l’alcalde de Morella ahir van participar en els actes internacionals al monument en record als republicans assassinats en els camps de concentració. En aquestos actes van participar institucions i centres educatius de totes les nacions que “van ser molt emotius per a recordar totes aquelles persones assassinades per l’odi i la intolerància” ha destacat l’alcalde de Morella. En aquestos actes també va participar el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el qual va recordar a tots els valencians que van estar als camps de concentració nazis.

 

Morella, 07 de maig de 2018