• Estem acabant ja les festes nadalenques i entrant al nou any 2018, així que aprofitant aquestes dates nosaltres volem no només fer una mirada al futur, sinó recordar el passat, així com fer balanç del nostre present.

La Muixeranga de Vinaròs afronta el seu Vé Aniversari amb el convenciment d’haver-se erigit a Vinaròs com a l’avantguardista i protectora d’una de les tradicions amb més arrel a les terres valencianes, les muixerangues. Sempre ha estat un luxe poder retornar a la Ciutat de Vinaròs aquelles imatges de torres humanes que en el passat es van veure a la ciutat. Aquelles primeres figures no eren més que la expressió espontània de la gent, com recentment s’ha pogut descobrir. A més, tot això s’ha demostrat amb la troballa d’unes fotografies antigues que en els últims 2 anys s’estan trobant, sobre la possible existència de construccions humanes antigament a la ciutat de Vinaròs. Ja sabem que aquestes eren torres humanes únicament sorgides de competicions populars entre barris, però la seua influència podria tindre un origen comú. Aquesta influència podria vindre sobretot dels castells, ja que alguns anys alguna colla hi venía a Vinaròs per a festes a la ciutat. D’altra banda, un altra influència més propera probablement podria ser la dels Dansants de Peníscola, una tradició derivada de les Muixerangues i existent a Peníscola des de fa segles d’antiguitat i que té la mateixa estructura que eixes antigues construccions.

Ara, el món de les muixerangues ha vingut per a quedar-se i sobretot per a convertir-se en patrimoni dels vinarossencs i les vinarossenques. Aquesta responsabilitat en la representació de la nostra Ciutat així com del Maestrat, comarca a qui li debem tot, l’hem dut a terme també amb molt bona imatge per molts dels pobles del Maestrat però sobretot arreu del territori Valencià. La nostra presència encara que llunyana de la resta de muixerangues, ha estat més que significativa, la nostra fermesa en la lluita per la creació de la Federació Coordinadora de Muixerangues, la participació de Trobades de gran rellevància al llarg d’aquest any amb dos de les colles del moment, ho reafirma. El nostre moment a nivell tècnic també es admirat dintre del món de les muixerangues però encara ens falta una cosa, ENS FALTES TU.

Ens faltes tu perquè aquest any, l’any del nostre 5é aniversari, afrontem els reptes més grans de la nostra història recent i aquests requereixen d’una bona pinya, més gran de la que ja tenim en tots els sentits de la paraula. No volem fer anuncis encara, però aquest any representarà un abans i un desprès per a la Muixeranga de Vinaròs, els ciments preparats durant 4 anys donaran el seu fruit amb la culminació d’aquets projecte nascut a febrer del 2013