El ministre de Sanitat i les comunitats autònomes s’han donat una setmana és per acordar un pla de recomanacions contra el coronavirus per a les festes de Nadal, després de no arribar a un consens en l’última reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Després de publicar-se un primer esborrany de recomanacions -que proposava mantindre les reunions familiars i socials amb un màxim de 6 persones i ampliar el toc de queda en Nit de cap d’any i Nadal fins a la 01.00 hores- algunes comunitats autònomes han comunicat les seues pròpies propostes de restriccions per a les festes nadalenques. Tornarem a veure a Ayuso dient que els Madrilenys es mereixen un nadal digne? No es tracta de què Madrid sigue diferent o no, tots ens mereixem un nadal digne. És tracta de tenir sentit comú i remar en la mateixa direcció per un problema mundial. El Govern de coalició i el ministre de Sanitat ha insistit que s’està treballant amb les comunitats per a consensuar un conjunt de recomanacions de salut pública comunes per a les festes i ha assegurat que “no hi haurà 17 Nadals diferents”. Esperem que sigue així.

Però, realment tornarem a la desigualtat entre comunitats per a aplicar restriccions diferents? Ja vam veure com la comunitat de Madrid va aplicar el passat pont de l’1 de novembre restriccions de només 3 dies enfront de comunitats amb restriccions de 10 dies. Com afectaran aquestes restriccions al nadal de 2020 per a les persones més desfavorides? I la gent de la 3a edat que viu a una residència sense previsió de veure als seus familiars al nadal? La situació es complicada per a tots ens agrade i no. També hi haurà famílies de pobles que pertanyen a dues comunitats autònomes, i si les restriccions són diferents per a una mateixa família? Uns de 6 persones, unes altres de 10, uns altres tenen toc de queda a les 12 i altres no. És el cas de Vinaròs i pobles veïns a banda i banda del riu Sénia. Des de TTSV esperem que no sigue així.

Una de cada deu famílies espanyoles només veu als seus avis per Nadal, segons un estudi fet per una empresa de comunicació digital, menys d’un 2% de les famílies espanyoles veu als seus avis cada dia i 6 de cada 10 considera que els avis tendeixen a estar més aïllats a causa de la bretxa tecnològica. Això s’ha vist encara més afectat en temps de Covid. Si existeix aquest problema està clar que s’haurà de treballar en aquesta línia, però si aquest 2020 ha de ser una nadal diferent, que ho sigue per tots per igual. 

És clar que la prevenció és la millor arma per a combatre una pandèmia, però si els nostres avis es queden solos aquest nadal, tots i totes hauríem de ser igual, i tindre les mateixes restriccions. És clar que és un problema global i que la nova normalitat no ha arribat. Un nadal diferent en 2020 poden previndre i evitar una tercera ona de Covid. Protegint-nos el dia d’avui, significa salvar més vides el dia de demà.

A. Rubio