• El director de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, acompanyat de l’alcalde, Guillem Alsina i l’edil de Medi ambient i Transició Ecològica, Hugo Romero, han presentat este matí el projecte de segellament de l’antic abocador de Vinaròs i la seva restauració ambiental, que suposarà una inversión de 2,5 milions.

Piquer ha explicat detalls de l’obra, com que es col·locarà una primera capa de regularització de 60 centímetres de terres aptes, un geodren malla de 150 grams per metre quadrat per a captar els gasos, una làmina de geotèxtil de 500 grams per metre quadrat per a la protecció i el segellament superior de la zona, una geomembrana de polietilè d’alta densitat i un geotèxtil de 150 grams addicional per a la captació dels pluvials.

La part superior es recobrirà amb terra vegetal. A més, es realitzaran cunetes perimetrals de formigó i una plantació d’espècies autòctones sobre la plataforma.

El sistema de desgasificació que s’instal·larà estarà conformat per 34 pous i hi haurà també una xarxa horitzontal que comunicarà els mateixos i canalitzarà els gasos cap a una xemeneia de desgasificació.

També s’instal·laran tres piezòmetres de control en la zona que permetran el bombament exterior dels líquids per a transportar-los cap a una depuradora. En el costat del camí està prevista una plantació de xiprers per a la integració ambiental de l’entorn. A més, es vallarà completament la instal·lació i els pluvials es canalitzaran cap al riu Cervol.

Aquesta obra està emmarcada en el Pla Autonòmic de Segellament d’Abocadors que va aprovar la Generalitat com a llei, a través del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.

Després d’haver-se publicat la seva licitació al desembre, recentment ha conclòs el termini de presentació d’ofertes. S’han presentat un total de 10 empreses i ara la mesa de contractaciódecidirà quina és l’opció més avantatjosa. Es preveu que en uns quatre mesos s’adjudiqui l’obra, que té un període d’execució d’11 mesos en dies hàbils.