Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià, s’han reunit per valorar els 3 anys de l’acord del botànic, que els pareix positiu, sobretot en temes d’aclariment lingüístic, i han demanat, ara que la televisió valenciana ja es un fet , la reciprocitat amb TV3 i amb IB3. La realitat és que des del passat 10 de juny ja es dóna la condició indispensable per a la reciprocitat És el fet que tots tres  territoris ja compten amb un servei públic de televisió i de radiodifusió que oferir a l’altre, però, a data d’avui no hi ha hagut cap moviment en aquest sentit. almenys, des del País Valencià.

La setmana passada la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, va informar al Parlament de Catalunya, a preguntes dels grups parlamentaris, sobre el projecte de reciprocitat entre TV3 i À Punt. En aquest sentit, va manifestar el desig de “recuperar al més aviat possible” la mutuança perduda arran les multes imposades en 2011 pel govern espanyol del PP a Acció Cultural del País Valencià –propietària dels repetidors que distribuïen el senyal de la Televisió de Catalunya al País Valencià–. El 17 de febrer de 2011 es va deixar de veure TV3 a les televisions del País Valencià. Després, amb el tancament de Canal 9 en novembre de 2013 tots ens van veure privats de la televisió valenciana, o sigue que ens vam quedar sense televisió en la nostra llengua.

Sobre la recuperació de la reciprocitat dels senyals, la màxima responsable de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va assegurar la semana pasada, que TV3 ja disposa al seu múltiplex de l’espai necessari per a donar cabuda a les emissions del nou canal públic valencià, alhora que va recordar que l’àmbit de reciprocitat ja està establert amb un conveni signat entre els presidents Ximo Puig i Carles Puigdemont. Però segons ens informa el senador de Vinaròs per Compromis Jordi Navarrete han estat el P.P i el PSOE els qui amb el seu vot en contra, han vetat la possibilitat, de que les autonomies amb la mateixa llengua puguen disposar d’una televisió comuna, fet que no passa amb Canal Sur que es pot veure a Ceuta i Melilla, o Telemadrid que es veu a les dos Castelles. (Un cas més de discriminació de la nostra llengua)

Tot i que existeix un acord signat per a compartir el senyal de les televisions dels territoris de parla catalana –À Punt, TV3 i IB3–, l’executiu valencià supeditava la reciprocitat a la consecució d’un segon múltiplex que el govern espanyol, ara com ara, no té pensat concedir al govern del Botànic. A aquesta qüestió se suma el fet que des de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la direcció general d’À Punt tampoc no hi ha pressa per a fer efectiu l’intercanvi del senyal.

I no és que des dels mitjans públics valencians no compartisquen la idea de fer possible la recepció de les televisió de llengua comuna sinó que s’entén que no és moment de dedicar-hi esforços. “Ara és el nostre moment”, assenyalen fonts de la direcció d’À Punt, que consideren que després de quasi 5 anys sense mitjans públics el primer objectiu és recuperar la complicitat amb el públic valencià i acabar d’engegar tot el projecte d’À Punt Mèdia. Així doncs, la reciprocitat per al públic que no dispose d’un operador privat encara haurà d’esperar.

Res, les coses de la nostra llengua van molt a poc poc, i si a sobre tenim les traves i els obstacles que ens imposa el govern central, encara més van més lentes.

Sempre el govern central, mani qui mani, ha fet servir la minorització de la nostra llengua i la nostra cultura, quan no  la seva desunió i la ridiculització, per guanys electorals.

            ASSOCIACIÓ CULTURAL JAUME I