La responsabilitat ciutadana és crucial en la situació actual en la que vivim i és necessària per poder avançar en les fases de la desescalada per la crisi del Covid19. Els adjectius com, insolidaris, pocs cívics, amb poca responsabilitat, són una de les formes que s’ha utilitzat per parlar de la gent que no respecta les normes de l’estat d’alarma.

Està clar que per poder avançar en les fases de la desescalada, cal un sistema sanitari potent per donar front a possibles contagis, ha de tenir una assistència i detecció primerenca adequada, un nombre d’UCIS relativament preparat per poder afrontar possibles repunts… Però també és necessari que les dades epidemiològiques siguen favorables. Cal que el nombre de morts continue disminuint fins arribar a cero, que el nombre de contagis siga cada vegada menor i que evidentment els serveis sanitaris tornen a la normalitat. Per tot això, és fonamental la conducta dels ciutadans, és fonamental sortir al carrer amb responsabilitat. En altres comunitats autònomes, com per exemple la Comunitat de Madrid, a Madrid concretament, s’han vist com un grup de ciutadans es manifestaven al carrer amb cacerolades, demanant llibertat, sense respectar la distància de seguretat, sense protecció respiratòria, tots apilats caminant pel carrer sense respectar les normes bàsiques de l’estat d’alarma. Els mateixos que criticaven que el Govern no va actuar en temps i no va prendre les mesures necessàries per previndre la pandèmia, ara sembla que estan en contra del confinament. I què passa amb tot l’esforç que ha fet tanta gent per a què ara per culpa d’alguns insolidaris tornen a augmentar els contagis? Després d’estar més de 60 dies tancats a casa, els xiquets sense poder jugar al carrer, famílies sense veure’s, no poder acomiadar-se dels familiars morts, les escoles tancades, etc. És important tindre en primer lloc responsabilitat ciutadana. A Vinaròs al menys, sí n’hi ha i poc a poc anirem tornant la normalitat.

Des de l’11 de maig el departament de Salut de Vinaròs va passar a fase 1. Va ser curiós observar a la gent al carrer com poc a poc es veia moviment. La gent en caretes, al menys gran part, mantenint distàncies de seguretat entre els coneguts i amb alegria saludant als coneguts. És clar que sempre hi haurà gent que no ho complirà i que tindrà conductes més imprudents, però la gran majoria de Vinarossencs han començat a sortir al carrer amb responsabilitat.

ANDREA RUBIO