• Xaro Miralles i Andrés Martínez, grans triomfadors de la nit electoral

El passat diumenge van tenir lloc a tota Espanya eleccions municipals per triar els alcaldes que governaran els pròxims quatre anys. Des de Diari del Maestrat anem a repassar els resultats més importants que van esdevenir dels comicis.

En primer lloc dirigim la nostra mirada cap a dos indrets del Baix Maestrat on s’ha produït una majòria absoluta incontestable. Xaro Miralles a Benicarló i Andrés Martínez a Peñíscola han assolit resultats boníssims per poder gobernar amb tranquilitat i má de ferro els pròxims 4 anys.

Cal destacar que l’augment de Xaro Miralles a Benicarló no ha sigut només aconseguint vots que anaven a altres partits de l’esquerra, com pot ser el cas de Compromís. També ha aconseguit endur-se vots del Partit Popular, que ha passat de 7 regidors a 5, quedant-se 2 regidors per davant de Ciutadans, que ha passat a la tercera posició.

Peñíscola, per altra banda, segueix sent blava. Sembla que ningú pot aconseguir llevar-li l’alcaldia al Partit Popular i a Andrés Martínez, ja que han tornat a repetir la majoria absoluta per cinquena vegada consecutiva amb 7 regidors, deixant bastant darrere al PSOE d’Isabel Esbrí, que ha aconseguit la segona posició amb 3 regidors i a Compromís, que ha aconseguit 2. El gran perdedor és La Roca, que ha desaparegut de l’Ajuntament de Peñíscola.

El PP de Peñíscola celebra la seva cinquena majoria absoluta consecutiva // Foto: PP Peñíscola

Un cas bastant paradoxal és el d’Esquerra Republicana. Mentre que a Vinaròs i a Benicarló han perdut tota representació municipal que tenien a les anteriors eleccions municipals, a les poblacions del Montsià i a tota Catalunya han aconseguit arrassar aconseguint la majoria d’alcaldies de la comunitat. Abans dels comicis ja havien patit baixes molt sensibles, com la de Lluís Batalla, que havia sigut regidor per Esquerra a l’Ajuntament de la capital del Baix Maestrat i que es retirà de la primera línia política abans dels comicis

Mentrestant, a Benicarló, sembla que la separació entre Esquerra i Compromís ha afectat de manera negativa a Josep Barberà, el líder de la formació republicana. En aquests comicis s’han presentat juntament amb altres partits, formant la coalició coneguda com “L’Esquerra de Benicarló”, la qual no ha aconseguit representació parlamentària a l’ajuntament governat per Xaro Miralles.

Tornant a Vinaròs, hem de destacar que tot apunta a la repetició del conegut com “Pacte de les Caballerisses”, però amb els jugadors de la partida en posicions bastant diferents a les eleccions del 2015. El PSPV-PSOE de Guillem Alsina s’ha convertit en la primera força política, amb el candidat socialista en la rampa de sortida per convertir-se en el pròxim alcalde de Vinaròs. 28 anys després, el PSOE ha recuperat el primer lloc en vots, honor que en les darreres legislatures estava reservat al PP.

Celebració de la victòria electoral a la seu del PSPV-PSOE a Vinaròs // Foto: PSPV – PSOE

Mentrestant, els seus socis de govern en l’anterior legislatura estan en una posició defensiva envers les darreres eleccions. Totes i Tots Som Vinaròs ha perdut 2 regidors dins de l’Ajuntament, a més de perdre al seu cap de llista i anterior alcalde, Enric Pla, que ha passat a tancar la llista per donar pas a Anna Fibla. Per altra banda, Compromís també ha vist els seus resultats caure, perdent la meitat dels regidors i amb Jordi Moliner com a únic membre dins de l’Ajuntament.

El Partit Popular ha pogut resistir el cop, baixant de 8 a 6 regidors i paliant una mica els resultats de les eleccions generals, on el Partit Popular va patir una gran derrota electoral. La candidatura popular, comandada per Juan Amat, ha vist com el PSOE l’ha superat en vots i en regidors. A més, l’anterior alcaldable i alcalde en la legislatura entre el 2011-2015, Juan Bautista Juan, va seguir el mateix modus operandi que Enric Pla, donant un pas al costat i situant-se en darrera posició en la candidatura del PP.

Per altra banda, el gran guanyador juntament amb el PSOE és el Partit de Vinaròs Independent. De tenir 1 regidor a les eleccions anteriors ha passat a tripicar-los, entrant així Marcela Barbé i Carlos Ramírez en acompanyament de Maria Dolores Miralles, que es tornava a presentar com a número 1. Sembla que no els valdrà per entrar al govern, ja que com abans hem recalcat, el “Pacte de les Caballerisses” es pot reeditar, però ha aconseguit més força dins del consistori. Aquesta legislatura cumpliran 24 anys, esdevenint el partit independent amb més història dins del panorama valencià i un dels més vells al panorama estatal.

Celebració a la seu del PVI dels resultats electorals // Foto: PVI

Finalment, destacaré que a la majoria de poblacions els alcaldes i alcaldesses repetiran els seus mandats. Les majories absolutes i els pactes encara estan intactes, i alguns fins i tot han reforçat les seves majories. Han sigut unes eleccions on pràcticament res ha canviat, inclús s’han reforçat algunes aliances.

El joc de trons segueix als ajuntaments de les comarques tant de Castelló com a altres zones de l’Estat Espanyol. Alguns candidats aconsegueixen majories absolutes, alguns candidats hauran de pactar per seguir en el poder, i fins i tot hi ha canvis en alguns municipis i comunitats autònomes. Però una cosa segueix sent clara: la política segueix sent molt interessant.