• Laia Carrera, Miguel Ángel Sabadell i Amàlia Roig han estat els guanyadors en les modalitats d’Àlbum Infantil, Divulgació Científica i Literatura Memorialística respectivament. Òscar Gómez i Lluís Jaume Rey han aconseguit el de Llibre Gastronòmic amb una obra on la singularitat està en els relats més enllà dels plats.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, Josep Barberà, i el director de publicacions d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, han donat a conèixer avui el palmarés de la tercera edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que, tal i com ha destacat l’alcaldessa, «confirmen la maduresa d’aquesta aposta per apropar a la ciutadania una oferta cultural de primer nivell» i «demostren el gran futur que tenen per davant les nostres lletres, la nostra cultura i el nostre poble».

«No podíem tindre millors obres guanyadores ni millors jurats», ha volgut remarcar el regidor de Cultura, que ha assenyalat que «els premis s’estan fent grans i en només tres anys ens hem situat a l’alçada de premis que porten 30 anys de trajectòria».

El Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat, el més veterà de les quatre modalitats, ha estat per a la il·lustradora novell Laia Carrera per Quan arriba la por, «un treball molt diferent de tot el que hem vist fins ara –ha dit Josep Barberà– amb unes il·lustracions molt potents i una temàtica adulta perfectament adaptada als xiquets».

El Premi de Divulgació Científica ha estat per a l’astrofísic saragossà Miguel Ángel Sabadell, editor de ciència de la revista «Muy interesante» i considerat un geni de la divulgació científica. En el relat guanyador, anomenat Cuando llega la hora, Sabadell parla de la mort fugint de la morbositat i posant en dubte el paper de les pseudociències.

Pel que fa a la modalitat de Literatura Memorialística, el relat guanyador ha estat Alfred Giner Sorolla, la passió i la lucidesa, de la vinarossenca Amàlia Roig. Una obra que arriba uns mesos abans de commemorar-se el centenari del naixement d’aquest científic i humanista compromés i universal nascut a Vinaròs. Tal i com ha subratllat el regidor de Cultura, «era absolutament necessari que aquest homenot tinguera una biografia que reconeguera tota la seua tasca científica i humanista». «I a més –ha afegit el director de publicacions d’Onada Edicions–, era especialment important que aquest reconeixement i aquesta reivindicació se li fes des del propi territori».

Per últim, el premi de Llibre Gastronòmic ha estat per a Òscar Gómez i Lluís Jaume Rey per l’obra Històries de cuina. Plats i relats, una obra que va més enllà d’un receptari a l’ús i que fa una mirada antropològica del fet culinari. Pradilla ha destacat que «la singularitat d’aquest llibre està en els relats més que en els plats», mentre que el regidor de Cultura ha assenyalat que «l’obra deixa veure, més enllà dels plats, un compromís important amb l’agricultura i el medi ambient».

Una vegada anunciats els guanyadors, comença a activar-se ara la maquinària per a imprimir les quatre obres i presentar-les en la gala dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló que tindrà lloc el 24 de novembre al Magatzem de la Mar. Tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura han aprofitat l’acte per agrair la implicació d’empreses com Ashland Chemical, IFF i Caixa Benicarló, que col·laboren en els premis, i d’entitats com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Laia-Carrera
Miguel Ángel Sabadell
Amalia Roig
Óscar Gómez – Lluís Rey

Laia Carrera, guanyadora del Premi d’Àlbum infantil Il·lustrat: https://youtu.be/LZfKA6pYCqo

Juan Hernaz, portaveu del jurat de Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat: https://youtu.be/1GCVE7EyjkM

Miguel Ángel Sabadell, guanyador del Premi de Divulgació Científica: https://youtu.be/d7di4fW7Shw

Martí Domínguez, portaveu del jurat del Premi de Divulgació Científica: https://youtu.be/TB6XrkBpEio

Amàlia Roig, guanyadora del Premi de Narrativa Memorialística: https://youtu.be/mM2kgBBqI5U

Josep Santesmases, portaveu del jurat del Premi de Narrativa Memorialística https://youtu.be/TbgnuyPhpng

Óscar Gómez i Lluís Rey, guanyadors del Premi de Llibre Gastronòmic: https://youtu.be/-CoOguvuyvY

Juanjo Roda, portaveu del jurat del Premi de Llibre Gastronòmic: https://youtu.be/HPq73mKKSlw

—