L’Ajuntament de Vinaròs, sembla que a poc a poc entra en raó i ja es planteja convertir la plaça de bous, ni que siga amb la coartada de la Covid 19, en un espai multicultural. ERPV de Vinaròs ho ha defensat sempre: en els programes electorals, quan ha tingut representació municipal, durant la passada campanya electoral i en diversos articles apareguts a la premsa .

En l’article publicat a El Periódico-Mediterráneo, “Vinaròs Arena: oportunitat en temps de crisi” , l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, proposa “transformar la plaça de bous en un espai polifuncional per a instal·lar un escenari homologat desmuntable, així com una estructura desmuntable en forma d’envelat que puga cobrir part del mateix escenari”. Avui, en una entrevista a SER Maestrat, l’alcalde ha desvelat que “en cas de correguda de braus [l’envelat] es podria desmuntar” .

El pompós “Vinaròs Arena” sembla una ocurrència improvisada per a salvar la programació de festes in extremis i amortitzar els 134.000 euros de la partida per a rescabalar l’atribolada ciutadania del confinament.  No es desprèn de la proposta de l’alcaldia una reflexió meditada per a emprendre una política cultural ambiciosa i arrelada al nostre país, que passa necessàriament per la remodelació integral i la cobertura total i permanent de la plaça de bous per tal d’alliberar-la de les corrides de toros i de les impertinències climatològiques, és a dir, assegurar una programació contínua durant tot l’any.

Pel contrari, el govern municipal es conforma en muntar una estructura de “renta i posa”, que si es perllonga més enllà del coronavirus, generarà inevitablement un increment anual de la despesa, una despesa que ens podríem estalviar atés que per a la temporada estival ja existeixen espais com ara la “Carpa de l’Atlántic” i l’Àgora del passeig. ERPV de Vinaròs insisteix, una vegada més, que Vinaròs és l’única ciutat de les comarques d’una banda i l’altra del Sénia que en els darrers quaranta anys amb governs de tots colors no ha estat capaç de dotar-se amb la infraestructura necessària i amb l’aforament adequat per a organitzar les activitats culturals que una capital de comarca ha de programar, si com a tal vol presumir.

Ara bé, el que no disposen les ciutats veïnes és d’un espai com la plaça de bous, un edifici municipal, amb un bar annex, un parc infantil a la vora, una zona gran d’aparcament, restaurants propers i la platja a tocar. La plaça de bous –i no només l’arena- és l’opció única i immillorable per a guanyar un espai de cultura en el sentit més ample: música, dansa, teatre, cinema a l’aire lliure, exposicions, conferències i tallers de tota mena als espais interiors… una opció incompatible amb la pervivència d’un espectacle tan denigrant i cada cop més minoritari com les corridas de toros i altres crueltats.

Esquerra Republicana de Vinaròs