El passat divendres 14 de juny a la Sala d’actes de de la Fundació Caixa Benicarló va tindre lloc la tercera conferència del cicle sobre medi ambient i canvi climàtic, aquesta xerrada «Tensions entre ciutat i perifèria. El perill dels populismes» va fer-la la física i comunicadora Tica Font, que porta quasi 30 anys formant part d’associacions pacifistes com l’ONG Justícia i Pau i Centre Delàs d’Estudis per la Pau,.. i és experta en economia de defensa i indústria militar.

La presentació va anar a càrrec d’Alícia Coscollano de la Calamanda, coorganitzadora juntament amb l’AC Alambor i Ecologistes en Acció, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benicarló i la Caixa Benicarló.

Davant un nombrós públic Tica Font va explicar com el món en uns trenta anys patirà una gran transformació al passar el 70% la seua població a viure en grans ciutats, sobretot en megaciutats de més de 10 milions de persones, amb el que tot això suposarà per al despoblament de les àrees rurals, només a l’estat espanyol les previsions pronostiquen que al 2050 el 80% de la població serà urbana i que viurà sobretot a l’arc mediterrani i a la zona de Madrid.

Aquest fet, segons Tica Font, suposarà una mercantilització de la ciutat on l’especulació immobiliària, la urbanització especulativa, la perduda de peculiaritats, el barraquisme,…serà les característiques de les noves urbs.

Aquestes grans concentracions faran baixar l’esperança de vida, augmentaran les desigualtats, es precaritzarà encara més els llocs de treball, disminuiran la protecció i els serveis socials,… Però sobretot tindrà una gran influència mediambiental en la supervivència de la mateixa humanitat: canvi climàtic, desastres ecològics, afectacions en  la salut, la crisi en la producció agrícola, les grans migracions, els conflictes per l’aigua,..

Uns canvis que produiran una crisi profunda tan a nivell social (desigualtats, diversitat, revolució feminista,..) com polític (populismes i nacionalismes, creixement de l’extrema dreta…) i que suposarà la culpabilització d’aquesta crisi als immigrants estrangers, als pobres i a la revolta de les dones.

Tica Font va donar algunes propostes per mitigar aquesta crisi inevitable: abandonar l’individualisme neoliberal, construir valors comunitaris, tindre cura social, recuperar la perifèria i el camp, cercar nous sistemes econòmics…

La xarrada va concloure amb un interessant col·loqui.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here