El passat divendres 21 de juliol vam tenir l’oportunitat de sentir Sergi Saladié en una xarrada sobre el procés independentista al Principat de Catalunya que, des de fa uns quants anys, ha pres una embranzida considerable i ha dut a terme diverses demostracions pacífiques de força en totes les diades de l’11 de setembre que ha anat celebrant. Una vuitantena de persones van omplir la sala de la Biblioteca per escoltar les paraules de Sergi Saladié.Un èxit total que demostra que el procés català interessa els vinarossencs i que desperta simpaties, com és natural. A Vinaròs ja vam participar en la Via Catalana per mostrar el nostre suport i la nostra adhesió al moviment independentista i el divendres, en un format més reduït, també vam apostar per assabentar-nos del que es cou al parlament català i quina és la situació que s’està vivint.

El ponent, Sergi Saladié i Gil,  va nàixer a Vandellòs el 1974. És llicenciat en Geografia per la Universitat Rovira i Virgili, postgrau en Arquitectura del Paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya, i Màster en Estudis Territorials i Urbanístics com a titulació conjunta de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, i Diploma de Tècnic Urbanista per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. També és doctor en Geografia amb la tesi “Paisatge i conflictes territorials a les comarques meridionals de Catalunya”. Actualment és professor associat al Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Socialment destaca la seua activitat en la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya. De cara les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, va ser candidat de la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent a la circumscripció de Tarragona després de ser escollit en primàries a les eleccions al Parlament de Catalunya el 2015 i en va esdevenir diputat.

Saladié va ser molt didàctic i va explicar detalladament com s’està gestant el referèndum que se celebrarà l’1 d’octubre, les garanties necessàries perquè siga vàlid internacionalment i la situació en què es troba la política catalana en l’actualitat. A més, va explicar les oportunitats que brinda crear un estat des de zero i el procés constituent que segueix Va ressaltar que la celebració del referèndum no s’ha de defensar només des dels moviments independentistes sinó també des d’aquells que no ho són, ja que, en realitat, és un dret democràtic. Així mateix, va destacar que el resultat del referèndum ha de ser vinculant tant si guanya el sí com el no. En el torn de paraules es van formular diverses preguntes i el debat hauria continuat fins tard, però l’horari de la Biblioteca ens va fer acabar l’acte quan encara hi havia molta gent amb ganes de fer preguntes.

De Vinaròs cap al sud no podem mirar aquest projecte sinó amb enveja. Aquells que tenim una certa consciència social i nacional no ens hem sentit mai identificats amb Espanya i encara menys amb el país en què s’ha convertit una vegada digerida la mal anomenada transició. És per això que és important que des del sud del país donem suport als germans del nord que poden aconseguir en un futur proper el que nosaltres no hauríem de tardar gaire a reclamar en massa: la independència i l’autodeterminació de la nostra nació. Tenim tantes raons per autodeterminar-nos que es faria llarg de comentar, només cal mirar la situació de les carreteres, les autopistes, els ferrocarrils, la sanitat o l’educació i totes les retallades que han aplicat per adonar-nos que ser espanyols és un mal negoci. Però no cal parlar només de diners i és que l’estat veí s’ha dedicat a intentar destruir-nos com a poble, a prohibir-nos la llengua, a dividir-la obviant els evidents criteris científics i ens ha injectat grans dosis d’autoodi per tal de perdre la nostra identitat i anar convertint-nos a la seua. I, al cap i a la fi, la raó més senzilla és que no ens reconeixem com a espanyols i, per tant, ningú hauria d’obligar-nos a ser-ho.

La presentació estupenda com sempre va còrrer a càrrec de Nuria Gil.

 

Jaume I Vinaròs