• CONVOCADES CONCENTRACIONS A DIVERSOS INDRETS PER RECLAMAR UN MILLOR SERVEI DE TRENS

Trens Dignes al Maestrat, Trens Dignes Ebre, Indignats Amb Renfe i una vintena d’entitats més de diferents indrets i sectors promouen una “xiulada” dissabte 9 a les 12:00.

Sota el lema ‘Xiulem pel tren’, es faran manifestacions a Tortosa i València entre altres municipis. Les entitats assenyalen que un 80% dels pressupostos ferroviaris es destinen a les infraestructures “deficitàries” de l’alta velocitat, que només beneficien un 3,8% dels usuaris, mentre que només un 20% s’ha invertit al tren convencional que utilitzen un 96,2% dels usuaris.

Des de les Plataformes d’usuaris s’explica que principal reivindicació és demanar que des de l’administració i Renfe/Adif és centre els esforços d’inversió en el tren convencional (Rodalies i Mitja Distància) que és utilitzat pel 96% dels viatgers front a la Alta Velocitat que s’emporta fins al 70% de les inversions ferroviaris i que acaben portant alts sobrecostos.

El manifest apunta que en els dos últims anys es van suprimir 2.000 trens en terres valencianes del servei de Rodalies i Regionals, “per falta de manteniment, personal o material”. Des del Maestrat estem prou acostumats a veure els models 447 de rodalies utilitzades per al servei de Mitja Distància pagant el bitllet de Regional per un servei de menor qualitat, situació que la majoria de Plataformes afirmen que és repeteix en la seua zona. 

Des de les Plataformes es demanen altres històriques reivindicacions com l’obertura d’estacions a Santa Magdalena, atenció personalitzada en taquilles, inversió en accessibilitat i en definitiva una major fiabilitat del servei que sofreix a diari retards, cancel·lacions sense antelació o horaris que no s’acaben adaptant a les necessitats dels treballadors i estudiants afectant a la qualitat d’altres serveis públics (Jutjats, Hospital, EOI, Conservatori de Música…). 

La convocatòria és a les dotze del migdia i les dos concentracions més properes a les que Trens Dignes al Maestrat convida a la ciutadania són:

VALÈNCIA – ESTACIÓ DEL NORD
TORTOSA – RAMBLA FELIP PEDRELL (PONT ROIG).

També és demana als participants que porten el seu xiulet per a dur a terme una sorollosa xiulada en favor d’un tren públic, social i de qualitat.

 

MANIFEST “XIULEM PEL TREN” 

Històricament les inversions han sigut destinades a l´AVE, deixant al tren convencional baix mínims en seguretat i qualitat. Les inversions en Alta Velocitat, son el 71% dels pressupostos destinats al ferrocarril, beneficiant tan sols al 3,8% de les persones usuàries; per contra, el 96,2% de les usuàries del tren convencional, sols reben l 29% de les inverions. En 2018, el percentatge pujava al 80% i 20% respectivament.

Els 60.000M€ d´inversió en AVE, suposen que cada ciutadà de l´estat espanyol hi haja pagat 1.200€ per financiar un tren el.litista i devorador de recursos mediambientals, econòmics i que aprofundeix en la discriminació social.

En 2017 i 2018, sols a València, es van suprimir 2.000 trens per any en Rodalia i Regionals quasi tots per falta de personal, material o manteniment del material.

En els últims anys s´han perdut més de deu milions d´usuàries sols a València i sempre pel mal servei prestat i les interminales i innecessàries obres del Corredor Mediterrani, que es un AVE camuflat i que no ha dut cap benefici a les persones usuàries.

La situació del ferrocarril es insostenible i demandem, bàsicament:

1) Priorització de les inversions en el més necessari i urgent, que a més a més, es el que menys despesa econòmica suposaría.

2) Una reestructuració dels hoararis i les freqüències, que permeta un servei puntual i amb garanties de circulació, sense cancel.lacions d´última hora i la contractació del personal necessari per garantir un servei públic de qualitat i amb les garanties de seguretat.

3) Rehabilitació i adequació de les estacions, donant-hi prioritat als serveis més essencials tals com sales d´espera, iluminació adequada a les andanes, serveis, informació personal i amb pantalles, eliminar les barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional, bicicletes, etc…

4) Material ferroviari en condicions, segur, de qualitat, sostenibles i energèticament eficients, dins dels estàndards adequats 
d´insonorització i accessibilitat, sense deficiències tan usuals com ara les portes dels WC “fora de servei”.

5) Que opere el personal necessari en les estacions com ara l´atenció necessària en màquines expenedores, torns cancelats, serveis, etc…; Sobretot en els períodes de màxima afluencia per evitar cues i situacions perilloses, es deu agilitzar la sortida pels torns deixant-los oberts en cas necessari.

6) Adaptació de les línies actuals de Rodalia per tenir amb compte les necessitats de la població, perllongar línies emprant reestructuracions que faciliten la possibilitat de comunicar les poblacions amb les capitals administratives, els centres de treball i els centres acadèmics.

7) En una fase també immediata però posterior, analitzar les inversions  en l´electrificació de totes les línies que encara no hi estàn així com la duplicació de les vies en els trams que siguen necessaris.

8) Reestructuració de les línies de mercaderies donant prioritat novament, al transport de mercaderies per tren, no sols transfronterers sinó també de proximitat, emprant i creant nusos logístics per complementar i posibilitar l´arribada de les mercaderies a les ciutats i el repartiment per mitjos respetuosos amb el medi ambient, de les mateixes.

9) Integració d´un mapa de la xarxa de transports públics de la ciutat com ara FGV, BUS i TREN per poder complementar-se entre elles, potenciant els intercanviadors modals també amb la bicicleta, habilitant espais en els trens per a que possibilite la mobilitat prescindint-hi del vehicle privat, així com una necessària integració tarifàría en consorci que agilitze els desplaçaments amb un sols títol de transport.

10) L´aposta per un transport púlic de qualitat es tradueix en un impacte positiu de la qualitat de l´aire que respirem a les ciutats. Fer una ciutat més sostenible i més amable per a les persones, passa per un sistema eficient que convide a deixar el cotxe en casa per anar al treball o la universitat.

PER UN TREN PÚBLIC, SOCIAL, SEGUR, ACCESSIBLE, SOSTENIBLE I DE QUALITAT

MENYS AVE I MÉS RODALIES I REGIONALS

PLATAFORMES CONVOCANTS:
PLATAFORMA INDIGNATS AMB RENFE
PLATAFORMA D’USUARIES DEL TREN VALENCIÀ
PLATAFORMA DE DEFENSA DEL FERROCARRIL DE CGT
PLATAFORMA TRENS DIGNES AL MAESTRAT
PLATAFORMA VALLDIGNA ACCESIBLE
COL.LECTIU DYNAMO
ECOLOGISTES EN ACCIO – PV
PLATAFORMA PEL TRANSPORT PUBLIC HORTA SUD
VALENCIA EN BICI – ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ
COL.LECTIU ONTINYENT EN BICI
ALACANT EN BICI
TRENS DIGNES EBRE-PRIORAT
PTP PROMOCIO TRANSPOR PUBLIC
COORDINADORA EN DEFENSA DE LA BICI
PDF.CAMP PLATAFORMA DEFENSA DEL FERROCARRIL CAMP DE TARRAGONA
PLATAFORMA PEL TRANSPORT PUBLIC DE LA CATALUNYA CENTRAL
CAVECOVA
PLATAFORMA POT LA MOVILIDAD SOSTENIBLE DE L’ALACANTI
PLATAFORMA PER UN TRANSPORT PUBLIC I SOSTENIBLE DEL PAIS VALENCIÀ
NO RETALLADES HORTA NORD
PLATAFORMA SALVEM EL TREN XATIVA-ALCOI
LA RIBERA EN BICI

ORGANIZACIONS QUE HAN MOSTRAT SUPORT:
CGT
CCOO
PODEM
COMPROMIS