- L’objectiu d’aquesta acció és conscienciar als joves de la importància de cuidar del planeta i els recursos que ofereix, així com mostrar-los la compatibilitat de l’activitat minera amb la cura de la naturaleza
- Durant la jornada han estat presents Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona; Tomás Sánchez, director d’Operacions de CEMEX a Catalunya i José María Gómez, director facultatiu de pedreres de CEMEX a Catalunya
- Els estudiants han visitat els arbres més notables de la pedrera, conegut els mètodes de CEMEX per a cuidar aquests espais i les labors de restauració que es duen a terme
Involucrar als joves en accions de cura i conservació del medi ambient és la millor manera de conscienciar sobre la importància que té el planeta Terra en les nostres vides. Per a parlar sobre això i mostrar-los el compromís de CEMEX en aquesta matèria, les pedreres d’argila d’Ulldecona -propietat de la companyia- han obert les seves portes a 73 alumnes de primer de l’ESO de l’IES Manuel Sales i Ferré.
Les explotacions estan situades en una zona d’olivars i per aquest motiu, la recuperació de la vegetació dels terrenys es fa només amb l’espècie d’olivera autòctona. Allí es replanten els exemplars que van ser traslladats per a la seva cura, conservació i posterior plantació en el mateix lloc en què es trobaven o, en cas de que no hi hagués vegetació arbòria, es col·loquen oliveres noves, de les mateixes característiques i espècie que els de la zona. “Des de l’ajuntament estem molt contents de la jornada i de poder contemplar tant l’evolució dels treballs de restauració de l’explotació com l’interès mostrat pels alumnes assistents”, ha assegurat Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona.
Els alumnes s’han dividit en tres grups i cadascun d’ells ha plantat 12 oliveres sumant un total de 36 exemplars. “En la companyia som molt conscients de la importància que té la recuperació dels espais miners i per això promovem accions com la d’avui, no sols per a conscienciar als joves que explotar un terreny i recuperar-lo mediambientalment és possible, si no per a explicar-los que per a nosaltres com a empresa minera i cementera és essencial fer-ho i és prioritat en el nostre compromís amb l’entorn”, ha comentat Tomás Sánchez, director d’Operacions de CEMEX a Catalunya.
A més de participar activament en la plantació d’aquests nous exemplars, els adolescents han recorregut altres parts de l’explotació i han pogut veure alguns dels arbres més notables d’aquests terrenys, que per la seva singular condició no han estat traslladats i han romàs en la seva ubicació, evitant l’explotació d’aquesta zona. També han visitat “l’Hospital d’Oliveres”, un viver que acull temporalment els arbres retirats per a poder explotar l’àrea, que en aquest moment es troba buit al haver estat ja replantats tots els exemplars que albergava. En aquesta zona les oliveres reben una minuciosa cura, abrigallats per la mateixa terra vegetal en la qual han crescut, fins al seu posterior trasllat a la seva ubicació. La retirada de la terra vegetal que els envolta amb els seus nutrients i conservada en bones condicions permet, a més d’una ràpida readaptació de l’arbre al seu terreny d’origen, una regeneració dels ecosistemes molt més ràpida.
“Aquesta acció forma part del nostre compromís -explica el director facultatiu de pedreres de CEMEX a Catalunya, José María Gómez- de cuidar i protegir la naturalesa del territori amb la menor afecció possible. La nostra prioritat sempre és mantenir els mateixos exemplars d’oliveres ja existents, en el mateix lloc que estaven i amb la mateixa orientació i ho aconseguim en la majoria dels casos, perquè tenim un nivell de mortaldat de tan sols un 5%”.
La sistemàtica utilitzada per a restaurar aquests terrenys està basada en la premissa de preservar el paisatge natural, conservar tots els exemplars arboris existents i només incorporar nous exemplars autòctons si no n’hi havia en el terreny abans de l’explotació. Cal destacar que en aquestes explotacions no es compta amb cap olivera centenària. A més, no es realitzen aportacions de terres, substrats o minerals d’altres llocs i en cap cas s’extreuen de la terra exemplars d’olivera que per les seves característiques siguin considerats notables o singulars. Aquesta metodologia de treball està orientada a una recuperació paisatgística de l’entorn el més ràpida i duradora possible i per a això és fonamental respectar la composició dels terrenys, que són els que aconsegueixen regenerar-se de forma més equilibrada promovent la biodiversitat i els ecosistemes.
CEMEX ha organitzat aquesta jornada mediambiental a Ulldecona, igual que fa en altres pedreres de la seva propietat a Catalunya (Begues) i a la resta del país (Can Negret, Morata …) L’acte va de la mà de la Política de Biodiversitat de la companyia que permet gestionar responsablement els recursos naturals integrant pràctiques amb els millors estàndards i alineant les iniciatives de biodiversitat amb el procés de presa de decisions, sistema de gestió i model de negoci.
Sobre CEMEX
CEMEX és una companyia global de materials per a la construcció dedicada a edificar un millor futur a través de productes i solucions sostenibles. CEMEX té el compromís d’aconseguir una neutralitat de carboni mitjançant la innovació constant i un lideratge dins de la indústria en recerca i desenvolupament. CEMEX està al capdavant de l’economia circular dins de la cadena de valor de la construcció i promou processos nous amb l’ús de tecnologies avançades per a incrementar l’ús de residus i deixalles com a matèries primeres i combustibles alterns en les seves operacions. CEMEX ofereix ciment, formigó, àrids i solucions urbanes en mercats de ràpid creixement al voltant del món, impulsada per una força de treball multinacional enfocada a brindar una experiència superior al client, habilitada per tecnologies digitals. Els projectes de desenvolupament i aplicació de tecnologia de materials de construcció de CEMEX formen part de la xarxa global de col·laboració en I+D, encapçalada per CEMEX Research Center, amb seu a Suïssa. Per a més informació visiti cemex.es