Carles Mulet: “La proliferació de plagues demostra l’evident: ni Espanya ni Europa fan els deures de control en fronteres”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

 

 

  • El senador reclama al Govern d’Espanya empatia amb el camp valencià: “volem aigua, seguretat i facilitats i no problemes afegits com la crema de restolls o retallades en l’aigua

El portaveu de la coalició en la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat, Carles Mulet, ha considerat com una “nefasta notícia” la proliferació de plagues i arribada de vectors que poden afectar potencialment cultius amb un fort arrelament en el nostre territori com són els cítrics i l’olivar. Al seu parer “això és el resultat de la tebiesa amb la qual les nostres autoritats estatals i europees han defensat les nostres fronteres i lluitat contra l’arribada d’importacions agrícoles trufades de malalties, que han vist desplegades en els ports catifes roges en comptes d’inspectors que analitzaren amb rigor el seu contingut en pesticides i productes químics i plagues”, ha remarcat.

La coalició sempre ha defensat l’aplicació de tractaments en fred a la fruita que arriba amb plagues des d’orígens com a països com Sud-àfrica i un major control a les fronteres. “Ens deien que no podia ser i que els controls eren suficients, malgrat els informes internacionals que alertaven del descontrol existent en fronteres i ports. La proliferació de plagues demostra l’evident, que no s’han fet bé els deures”, ha indicat el portaveu de Compromís.

Per a Mulet “l’actitud del ministeri d’Agricultura i Brussel·les de defensar els interessos de països tercers perjudica els nostres i el respecte que es mereixen els consumidors i productors locals, que han fet grans esforços de modernització i respecte mediambiental, alguna cosa que no veiem en els nostres competidors, la qual cosa va en contra de l’esperit de la Unió”.

Un futur incert

La coalició insisteix que l’agricultura “ho tindrà malament” si continuen detectant-se vectors i només rep inputs negatius, com les restriccions al reg després d’un titànic esforç realitzat en l’estalvi d’aigua, les prohibicions a la crema de restes de poda i el colador existent a virus, plagues, productes prohibits en l’alimentació a Europa o la competència deslleial de producció de països tercers.

Per al senador de Compromís, la decisió del Govern “és la més insensata possible”, en tancar una aixeta a qui fa un ús responsable de l’aigua. “Res ha canviat respecte a la situació del Tajo, que òbviament podria millorar si el Ministeri fera totes les actuacions pendents i obligara la Castella-la Manxa i a Madrid a complir amb les seues obligacions, però adoptar ara aquesta mesura, justament quan el camp està en una situació crítica, amb l’encariment astronòmics d’abonaments, carburants, energia, tractaments fitosanitaris, enmig d’una crisi global, és directament pretendre un tir de gràcia”, ha abundat.

Mulet ha reclamat la compareixença al Senat de la ministra de Transició Ecològica, perquè explique davant els senadors el perquè d’aquesta modificació unilateral que retalla el cabal de transvasament o deixa sense les ajudes a l’aigua dessalada que ara costa el triple.

Explora más

Vinaros
12:48 am, April 19, 2024
temperature icon 12°C
L: 12° H: 12°
Feels like 10.78 °C cielo claro
Humidity 75 %
Pressure1022 mb
Wind 10 Km/h