- L’acte es realitza divendres 23 d’agost a les 21:00 hores a la plaça SANT BARTOMEU. Tradicional Serenata a Sant Bartomeu.
- Isabel Costes ha estat directora de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló.
Directora musical artística de l’Orquestra simfònica de l’Atlàntic, des de la seva creació en 2006, és una de les mestres. Directora més reconeguda del panorama musical. Una interessant trajectòria internacional al costat de la seva vitalitats, versatilitat i empremta personal fan de la mestra Costes un dels referents entre els directors de la seva generació.
Nascuda a Amposta (Tarragona) va dirigir la Banda de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló entre els anys 1984 / 1985.
La seva intervenció en diverses orquestres com a directora convidada ha passat per formacions com l’orquestra Filharmònica de Montevideo (urugual), Orquestra simfônica de Porto Alegre (Brasil), Orquestra del Teatre Nacional Claudio Santoro de Brasila (Brasil), Orquestra de València, Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Orquestra Simfònica del Vallès (Barcelona), Orquestra de Russe (Bulgária), entre altres.
Davant la música de nova creació, la mestra assumeix el compromís d’estrenar l/o gravar obra de compositors contemporanis Com: Claudia Montero, Ernesto Mateo, Laura Vega, Nino Diaz, Alvaro Méndez Bonomi, Victor Landeira, Albert Guinovart, Miguel Roger, Albert Sarda, Yonatan Sánchez.
Balanç del treball efectuat per la mestra Isabel Costes amb ‘Orquestra Simfònica de l’Atlàntic, i amb motiu de la celebració del XV aniversari de la citada Orquestra, el segell Artifex ProArt Disc, ha editat diversos treballs discogràfics, entre els quals cal destacar.
El Corregidor i la Molinera de M. de Falla, Música per a una Nit d’Animes, que recull diferents moments del Cicle que porta el mateix nom. les Danses del Ballet Estada d’Alberto Ginastera, Le Tombeau de Couperin de Maurice Ravel, o la 5a Simfonia de Ludwig van Beethoven, entre altres.
El repertori simfònic abordat per la mestra Isabel Costes abasta des dels grans oratoris de Bach fins a la música més representativa del segle XXI passant pel simfonisme classic-romantic.
La seva implicació amb l’òpera succeeix a través de títols com La Bohème, Tosca, Gianni Schicchi, II trobadora, La traviata, Die Zauberflöte, Don Giovanni, a més de la seva incursió en l’opereta i comèdia musical en obres com: Die Fledermaus, West Side Story, Candide..
La mestra Isabel Costes, gràcies al seu perfil i trajectòria clarament aperturista i transversal propícia la trobada de la música amb la resta de les arts escèniques, plàstiques i visuals, aconseguint així que els diferents gèneres s’entrellacen i fluïsquen entre ells.
Prova d’això són entre altres la realització de muntatges com a Amor Bruixot, 1915 Una mirada des del segle XXI (2014-15) ; el cicle Música per a una nit d’ànimes (2015-2021), El Corregidor i a Molinera (2017), de París a Broadway (2018), Don Juan Tenorio i la Música per a una Nit d’Animes (2018- 2019- 2020) Conscient de la necessitat de projectar el ric patrimoni espanyol, la mestra Isabel Costes és una gran impulsora de la música espanyola i la sarsuela, tant en la seva actuació internacionals com a través de diverses iniciatives promogudes per l’Orquestra Simfònica.
Un altre projecte creat i presentat recentment per la mestra Isabel Costes ha sigut l’Orquestra Simfònica Juvenil de l’Atlàntic OSIA. Una orquestra en la qual, els joves músics que es troben en l’últim segment dels seus estudis i aquells músics que accedeixen a la vida professional, efectuen practiques com a músics executants d’orquestra simfònica i de cambra.
Són habituals les col·laboracions que la mestra Isabel Costes realitza en la publicació de diversos Llibres i articles especialitzats en música i didàctica propiciats per la seua sòlida formació humanística que també la va portar a obtenir Llicenciatura en Història de l’Art. Aquests aspectes units a un alt compromís pedagògic, l’ha portada a participar en conferències o ponències per a universitats com Barcelona, Las Palmas, Zacatecas (Mèxic), Buenos Aires (l’Argentina), a més d’altres entitats artístiques i professionals com Women Conductors, Congrés de Música de Catalunya, Trobada de Sarsuela pel Món a Guadalajara (Mèxic), sempre abordant temes relacionats amb la Música i l’Escena.
La mestra Costes és membre de Latin Recording Academy. També imparteix de manera habitual cursos i màster classes de direcció d’orquestra per a diverses institucions com a Conservatoris, associacions de compositors, escoles de música… i és convidada com a jurat en diversos concursos internacionals.
En la importància d’implicar socialment la música a través del debat en col·lectius professionals, Isabel Costes, és membre de AESDO (Associació Espanyola de directors d’Orquestra) i membre del Moviment Internacional Dones directores/ Mulheres Regents/ Women Conductors. A més va contribuir a la creació del Consell Català de la Música a Catalunya i l’Associacio Canária de Professionals de la Música Clássica. Solvência, síntesi i emoció són característiques que projecta la mestra Isabel Costes que va començar la seva trajectòria en la direcció d’orquestra amb el mestre Manuel Galduf en el Conservatori Superior de Música de València, on també estudia composició i orquestració amb Don Luís Blanes i Don Estimant Blanquer i direcció de cors amb D on Eduardo Cifre. Després de la seva graduació, assisteix als cursos de l’Acadèmia chigiana de Siena (Itália) amb els directors.
PRIMERA PART
* EL POLO, CABO CRISTIÀ * – Marxa Cristiana- – Pablo Anglés Galindo (1967)
Obra premiada en els LX Jocs Florals de Paterna 2024 – Premi de Composició “Antonio Cabeza”
* LA REVOLTOSA -Preludi- – Ruperto Chapi (1851-1909)
* SUITE WHITEFIELD ** – Vónatan Sánchez-Santianes (1978)
* EL SOMBRERO DE TRES PICOS -2a Suite-* – Manuel de Falla (1876-1946) – Arr: Pedro Espiau
1.- Danza de los vecinos (seguidilla)
II.- Danza del molinero (farruca)
III .- Danza final (jota)
SEGONA PART
* FINAL DE LA V SIMFONIA EN RE MENOR OP.47 * – D. Shostakovich (1906 – 1975)
Arr: Charles B. Righter
* OBERTURA 1812, OP. 49 – Piotr Ilich Tchaikovsky (1840-1893) – Arr: J. M. Izquierdo
* QUINTA SIMFONIA – MAMBO NÚM. 5 – L. V. Beethoven (1770 – 1827)
D. P. Prado (1916 – 1989) – Arr. Rafa Vizcaino
* BENICARLÓ – Pasdoble- – José Ramón Arnau Añó (1910 – 1977)
* primera audició
** estrena absoluta
* Directora convidada: Isabel Costes Rodríguez
* Director: Pablo Anglés Galindo