El dimarts 24 de maig arranca el Congrés organitzat per la Diputació en el seu bicentenari sobre la història i el futur de les institucions provincials

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
  • El tret d’eixida serà la presentació d’un llibre sobre els orígens de la Diputació de Castelló, dels professors Manuel Chust i José Antonio Pérez Juan
  • El Saló de Recepcions acollirà entre el 24 i el 27 de maig intenses sessions de debat en les quals també s’analitzaran els nous reptes de les diputacions i el seu encaix constitucional.
  • L’esdeveniment comptarà amb la participació de l’exvicepresidenta del Govern d’Espanya, Carmen Calvo, i d’experts de Mèxic i de les universitats de Castelló, Elx, València i Granada

Dimarts que ve començarà el Congrés organitzat per la Diputació de Castelló amb motiu del seu bicentenari, amb el qual es pretén «fer un repàs sobre el naixement de les diputacions, el seu paper al llarg de la història i el futur de les institucions provincials en l’actual estructura territorial de l’Estat». Són paraules del president José Martí, qui ha explicat que l’inici es produirà en la vesprada del dimarts 24 de maig amb la presentació del llibre ‘Ajuntament d’Ajuntaments. Els orígens de la Diputació de Provincial de Castelló. 1812-1823’, de Manuel Chust i José Antonio Pérez Juan. Serà en el Saló de Recepcions del Palau de les Aules on tots dos estaran acompanyats pel mateix president Martí i la rectora de la Unviversitat Jaume I, Eva Alcón.

Serà el saló «de les grans ocasions» de la Diputació el que aculla el desenvolupament d’aquesta gran esdeveniment cultural que es desenvoluparà entre el 24 i el 27 de maig, i comptarà amb la participació de la diputada nacional i exvicepresidenta del Govern d’Espanya, Carmen Calvo. També prendran part el director general de l’Administració Local de la Generalitat, Toni Such; el coordinador de Partenalia, Nicolás Reynés; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, així com experts de les universitats de València, Saragossa, Granada, Jaume I de Castelló i de centres universitaris de Mèxic.

El dimecres 25 de maig hi haurà doble sessió, al matí, el debat ‘Fa 200 anys. Els orígens de l’Estat Nació en tots dos hemisferis: províncies i diputacions en el Trienni Liberal’, que comptarà amb Carmen García Moreno, de la Universitat de València, i Pedro Rújula, de la Universitat de Saragossa.

A continuació, una anàlisi més concret de les diputacions valencianes en el trienni liberal i el bicentenari de la Diputació de Castelló, amb la participació de Manuel Chust, de la Universitat Jaume I, i de José Antonio Pérez Juan, de la Universitat Miguel Hernández.

Ja a la vesprada, s’abordarà l’evolució històrica d’altres diputacions a Mèxic, amb la participació telemàtica de Mariana Terán, de la Universitat Autònoma de Zacatecas, i Graciela Bernal, de la Universitat de Guanajuato.

El dijous 26 de maig, sota el lema ‘Del passat al present: diputacions i governs intermedis’, serà el torn d’Antonio Such, director general d’Administració Local de la Generalitat, qui impartirà la xarra ‘Diputacions i ajuntaments hui a la Comunitat Valenciana’. També està prevista la presència de Nicolás Reynés, coordinador de *Partenalia i delegat de la Confederació Europea de Poders Locals Intermedis (Cepli), que parlarà de ‘El paper dels poders locals intermedis a la UE’.

Carmen Calvo

El congrés acabarà el divendres 27 de maig amb una anàlisi sobre l’encaix constitucional i nous reptes de les diputacions. Així, Manuel Zafra, de la Universitat de Granada, parlarà de ‘La intermunicipalitat com a garant de l’autonomia municipal’ i l’exvicepresidenta del Govern d’Espanya i diputada en el Congrés, reflexionarà sobre ‘Les diputacions en l’estructura territorial de l’Estat’.

La clausura del Congrés serà a càrrec del president de la institució provincial José Martí.

Portada: Foto del president amb els periodistes que van assistir a la presentació dels actes del bicentenari de la Diputació

Explora más

Vinaròs,ES
3:51 am, September 21, 2022
temperature icon 20°C
L: 20° H: 22°
Feels like 19.47 °C nubes
Humidity 72 %
Pressure1017 mb
Wind 7 Km/h