Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs: “El pacte dels pressupostos ha de ser amb el PVI”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Guillem Alsina és nadiu de Vinaròs, on va nàixer a l’any 1981. Va empendre els estudis de Tècnic Superior en Sistemes de Regulació i Control Automàtics, a més de Tècnic Superior en Gestió Forestal i del Medi Ambient. Ha treballat el seu treball com a tècnic i especialista en manteniment per a diverses empreses. A més, a l’any 2019 va esdevenir alcalde de Vinaròs, càrrec que segueix ocupant després de les eleccions del passat 28 de maig. Parlem amb ell, entre altres temes, dels seus inicis dins de la política, de la negociació dels pressupostos i els fons EDUSI i de la relació dels polítics amb la gent del poble.

 • Quan li va arribar a Guillem Alsina la vocació política?

Va ser una encadenació de moltes coses. Jo estava estudiant a Barcelona. Quan vaig acabar, em vaig quedar treballant allí un any i mig o dos anys. En tornar aquí em vaig enrolar en un partit polític i la resta és història. Ho vaig fer per inquietud, per conéixer com era el món… També hem de dir que estava el tema català, de Carod Rovira… Em vaig apropar a un partit polític i a partir d’aquí tot.

Després m’ho vaig deixar i va passar un any i mig fins que em va cridar Jordi Romeu i em va dir: “Vine per la sede que ens ajudaràs a fer el programa electoral del Partit Socialista“. I d’eixa col·laboració ja em va posar a les llistes i aquí seguim.

 • Un primer partit polític que va ser Esquerra Republicana del País Valencià. Com van ser els teus inicis a la política municipal?

La veritat és que Esquerra era una “colla d’amics“. No hi havia cap infraestructura, érem gent que ens juntàvem i féiem política. I després amb el PSOE sí que hi havia una estructura com a partit. Tant en l’àmbit comarcal i provincial. Es veu el múscul en comparació al que era Esquerra, que al final érem uns amics que compartien inquietuds.

La primera intenció d’Esquerra Republicana no era presentar-se a les eleccions. Era formar una coalició de partits d’esquerres que al final no va ser possible. I vam pensar “ja que hem fet les infraestructures i hem estat moltes hores preparant-ho” doncs vam decidir presentar-nos.

Però al final el pas seriós va ser quan Jordi em va picar. Sols el canvi a la política local en el Partit Socialista veus tot el que hi ha, tot el cos que hi ha, l’herència des dels temps de Ramon Bofill… Tot el que es veu dins d’allí és la política local.

 • No es pot dir que hi hagi un canvi ideològic molt gran de l’Alsina d’ERPV a l’Alsina del PSPV-PSOE?

Les coses que pensava abans les segueixo pensant ara, però soc conscient del lloc en què estic, a qui represento. No sols al PSOE, sinó a tot el poble, on hi ha votants d’esquerres, votants de dretes i votants de centre. Al final, com a alcalde, he de ser el més equànime possible i el més moderat per a tota la gent que ha presentat el seu vot. I nosaltres sempre hem intentat tenir una bona relació amb tots els partits. Hem sigut de parlar amb tothom qui vol parlar amb nosaltres.

Moment del vot del candidat del PSOE, Guillem Alsina a les eleccions del 28 de Maig / Foto: Google
 • Tu entres al govern l’any 2015 com a regidor d’Obres i Serveis dins del mandat d’Enric Pla, de Tots I Totes Som Vinaròs. Com van ser aquella legislatura dins de la regidoria?

La veritat és que el primer any i mig, dos anys van ser xocants. Venir de l’esfera privada a trobar-te dins d’una administració pública xoca perquè no són els mateixos ritmes i t’has d’adaptar al teu lloc de treball. Però ara mateix si em diguessin de tornar a la regidoria d’Obres i Serveis tornaria amb els ulls tancats, perquè al final el que són els meus estudis i la meva vida laboral sempre ha vingut de la mà del que és el manteniment industrial i d’infraestructures.

És una cosa que m’agrada moltíssim, conèixer tots els budells del municipi, saber quin cable connecta què, perquè s’encenen les llums, on van les clavegueres… Era una xalera constant. Cada dia aprenia coses noves. Van ser quatre anys molt estimulants.

 • Passant al 2019, et presentes com a cap de llista del PSOE i aconseguiu guanyar les eleccions amb 7 regidors. Assoleixes l’alcaldia en un pacte amb Tots i Totes Som Vinaròs i amb Compromís. Va ser complicat formar aquell pacte de govern?

La relació amb els dos partits que has citat sempre ha sigut molt bona i positiva. Després va passar el que va passar amb el famós cap de corder, però quant a les personals i polítiques sempre ens hem sentit molt propers. Al final, el que són les relacions personals influeixen a l’hora de prendre decisions i sobretot en l’època en la que estava Hugo Romero, Guillem Romero, Enric Pla, Jan Valls, o el mateix David Adell de Tots Som Vinaròs, amb Paula de Compromís…

Amb tots tenim relacions personals molt bones, però jo sobretot trobo a faltar a Hugo Romero, perquè era un xic com a persona increïble, i com a polític té unes iniciatives increïbles i una mentalitat de poble que se’l troba a faltar. Persones com Hugo sempre són necessàries dins d’un Ajuntament perquè la visió que tenen és  global i necessària.

 • És difícil de vegades separar la vida personal de la vida política?

Jo no ho separo. Dins del que és l’actual plenari, dels 21 que en som, et dic que me n’aniria a prendre una cervesa amb 20 d’ells. La veritat és que sempre he intentat tenir una bona relació perquè al final som polítics, però estem parlant de si jo em porto bé en un o un altre, al parc coincidirem o a l’aniversari de les meves filles coincidirem…

Al final és inevitable coincidir entre uns i altres. Dins de la política local sí que li pots donar un sentit o una inclinació dins del que és l’Ajuntament, però al final l’Administració va per unes línies que tu sí que vas marcant, però tampoc hi ha molt de marge de maniobra.

 • Arribem al 28 de maig de 2023. El Partit Socialista aconsegueix guanyar les eleccions municipals amb 9 regidors. S’ha de formar un altre govern de coalició dins de l’Ajuntament de la localitat. Les negociacions van ser complicades?

En Compromís gens. Vam tenir l’acord ràpidament amb Paula i el que és l’agrupació de Comrpomís a nivell local. Amb l’altra formació que nosaltres vam intentar la formació d’un govern va ser amb el Partit de Vinaròs Independent. No ens uneix cap concepte amb VOX ni amb el Partit Popular d’ara, no requereixen ni l’educació, ni els tempos… Tot el bagatge que portem històric en el Partit Popular actual la veritat que és molt desagradable i, per tant, no vam gastar ni un minut.

Amb el PVI, les negociacions van ser clares. Nosaltres vam oferir el que vam oferir, que fins i tot van ser els quatre anys, perquè considerem que el pacte PVI-PSOE històricament, des de l’any 2003 fins al 2011 amb els governs de Javier Balada i Jordi Romeu crec que van ser esplèndids. Ahí tenim els resultats, el Mercat, el Passeig Marítim, el Vinalab… La veritat és que es van fer moltes coses, els van aconseguir molts fons europeus i estatals i creiem que la fórmula va ser molt positiva per a Vinaròs.

Nosaltres volíem repetir-la i sempre anteposant les necessitats de la gent del poble, per això vam oferir els quatre anys d’alcaldia, perquè en cap concepte volíem que l’extrema dreta de VOX entrés a formar part del govern de Vinaròs. Al final va succeir el que va succeir i fins arribar on estem ara.

Guillem Alsina amb el seu nou equip de Govern / Font: Google
 • Hi ha algun resquemor amb el Partit de Vinaròs Independent sobre aquestes negociacions?

En absolut. Maria Dolores pot triar el camí polític que ella vulgui. Personalment en ella tinc una relació exquisita, puc dir que va ser una de les meves primeres professores en el repàs. Sempre he mantingut una estima cap a ella, la seva família i amb els membres del Partit de Vinaròs Independent, perquè som coneguts de l’època de Jordi Romeu i es manté un gran record a la seu socialista d’aquells anys.

Ells són lliures en optar per les seves opcions polítiques, en aquest cop van decidir una altra i és totalment respectable. I cal agrair que en el moment actual les converses que tenim amb membres del PVI, amb Maria Dolores i amb altres persones són molt correctes i s’està buscant aprobar els pressupostos, mirant de buscar el millor per al municipi.

 • Durant aquesta legislatura i l’anterior s’ha posat molt de valor en la política de pactes. Creus que en temes importants són necessaris pactes transversals entre totes les forces polítiques?

Totalment, perquè tenim actualment la presència de VOX que moltes d’aquestes qüestions les nega directament. Estem veient com sistemàticament en el plenari tot el que portem o qualsevol projecte que portem que dugui un carril bicicleta el voten en contra, encara no sabem per què.

A nivell d’Estat et neguen el canvi climàtic i la violència de gènere. S’ha d’anar molt amb compte en aquestes qüestions. Aquí sempre s’intenta implicar al partit majoritari de la dreta, que és el Partit Popular. Moltes vegades aconseguim que s’uneixi a través de les Federacions de Municipis com la valenciana o l’estatal. I a partir d’aquí intentem arribar a acords i pactes en aquests problemes.

 • Abans has parlat dels pressupostos. Com van les negociacions?

Bé, anem treballant amb el Partit de Vinaròs Independent. Nosaltres amb Compromís s’està treballant amb Paula, en Carmen… Bàsicament, son Carmen, la regidora d’Hisenda i Eva, la portaveu nostra, les que porten les negociacions. Es van intercalant les trobades amb Maria Dolores, del PVI, i amb Paula.

Entenem que el pacte principal dels pressupostos ha de ser amb el PVI, i un cop tinguem el pacte i l’esborrany redactat, es passarà a les altres forces polítiques per si volen aportar o donar el seu punt de vista. Nosaltres ho vam dir en plenari i el Partit Popular ens va deixar clar que no volia ni veure els borradors, per tant, tampoc anem a perdre molt de temps amb el PP. I amb VOX, per deferència democràtica, també se’ls mostrarà però tenim clar quina serà la seva resposta.

 • Un dels temes principals dels pressupostos són els fons EDUSI i la seva implementació. Una de les obres més importants que s’està fent amb aquests fons és la passarel·la al Passeig Fora Forat. S’espera que estigui acabada per a finals d’aquest any. Serà possible?

Per ara s’estan complint tots els terminis. La part més complicada que era el canvi de la canonada famosa que impulsa el desembocament de les aigües brutes i ja es va substituir. Tot el que és el procediment amb la canonada de PVC i tot l’encofrat que havien de posar ja està acabat, i per tant una vegada s’han realitzat els 54 micro-pilots que havien entre la banda nord i la banda sud.

Llavors el que hi ha de fer ara és pujar ferro. A la banda nord, que és la més avançada, aquesta setmana començaran a montar les dos infraestructures que es diuen gelosies que volaran enmig del riu Cervol. A partir d’aquí començaran a montar el primer nas i després passaran a la zona sud a montar també la infraestructura.

Estem fent els dos nassos. Més tard hi va una línia que es diu banda tesa. A partir d’aquí ja comencem a tirar els tirants i a montar tota la passarel·la de formigó.

Per ara tot el que ens diuen els tècnics és que s’estan complint amb els terminis.

 • L’oposició critica que no s’ha dut a terme cap obra important durant el temps que s’han tingut aquests fons EDUSI. Quina és la seva resposta?

Els diria que deixen les pantalles i que es peguen una volta pel poble. Que mirin la passarel·la, que se’n vagin al Centre d’Atenció Turístic, que vegin la compra dels terrenys de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, tot el que s’ha fet eficiència energètica, tot el que s’ha invertit en la millora electrònica de l’Ajuntament…

S’han invertit molts de diners que venen de fons europeus. A partir d’aquí, un cop s’hagi liquidat els fons de l’EDUSI, que acaba al desembre, continuarem amb tots els fons de les zones de baixes emissions, que tenim la renovació de l’Avinguda Llibertat, la renovació de la N-340, del carrer Remei i de Sant Pasqual, que també ha d’anar tot peatonal…

També tenim els fons europeus d’Activitats Econòmiques en Zones Turístiques a la zona del Mercat i la zona del carrer Baradero, que tot allò també ha de ser tot peatonal… Per tant, ens estan arribant molts de fons europeus que al final són els recursos que nosaltres hem acollit perquè al final veiem que al nivell d’Estat i Generalitat cada cop els recursos són menors i hem d’anar a batallar a Europa.

Crec que Vinaròs està en una bona disposició de lluitar per aquests fons europeus.

Reunió de l’alcalde de Vinaròs sobre l’Estratègia DUSI / Foto: Ajuntament de Vinaròs
 • Passant al turisme, ara bé la campanya de Nadal que és una de les més importants. Com afronta Vinaròs aquests mesos?

En moltes ganes perquè al final veus la resposta que té sobretot la gent del sud de Catalunya, la gent de la comarca… S’apropen molt a comprar al nostre centre comercial urbà. Nosaltres de vegades ho parlem amb altres alcaldes i ens diuen “El que teniu al carrer Major, al carrer Sant Tomàs, la veritat és una enveja perquè agrupa tot…”

Cal aprofitar aquest tiró de la zona comercial de Vinaròs. Hem reforçat la il·luminació nadalenca, que aquest any quedarà espectacular. I després també tots els actes de la programació nadalenca. Es reforçarà el Parc de Nadal, aquest any tornant-ho al Poliesportiu. Hi ha quatre dies de desembre que es fan les activitats del Parc de Nadal.

Torna un altre cop la Festa de Cap d’Any, que es realitzarà al Passeig Fora Forat, així que l’activitat crec que es va reforçant i Vinaròs es va convertint en un actiu turístic a Nadal perquè la gent faci les seves compres i pugui gaudir de l’època nadalenca també a la nostra terra.

 • Una de les grans fires de Turisme que hi ha a l’Estat Espanyol és FITUR, on Vinaròs ha estat participant en els darrers anys. Aquesta aposta seguirà en el futur més proper?

Efectivament. Nosaltres, en comparació dels grans centres turístics hotelers com Peníscola, Benicàssim, Benidorm o altres zones tenim 2 o 3 hotels que podem oferir. Tenim l’oferta de les cases i dels xalets que podem oferir. S’intenta potenciar el que és el turisme familiar. Al final Vinaròs no té moltes aglomeracions, fem moltes festes familiars i sabem que dona molta tranquilitat. Vinaròs no es sols sol i platja, sino que també tenim a nivell gastronòmic i festiu… A nivell natural tenim la Tinença de Benifassà, la comarca és espectacular també a nivell de senderisme i de bicicleta.

Hem de saber vendre aquesta altra alternativa que no és el turisme de sol i platja i d’aglomeracions. Crec que la gent de l’Aragó, del País Basc, de Catalunya tenen l’esperança i l’oferta que els oferim de descans, de mesclar costa i natura amb les bicicletes és especial.

 • Després de Nadal ve Carnaval, festa de la qual s’ha creat una regidoria específica. Per què s’ha creat ara i no abans?

Al final, el fitxatge del regidor Jordi Català, que ha sigut president del COC i que ha fet una feina excepcional, era necessari. Jo crec que era el moment, perquè totes les grans ciutats que tenen Falles tenen la seva regidoria específica, on la gent del món faller té una persona de referència. Aquí a l’Ajuntament de Vinaròs teníem aquest dèficit i és la Comissió Organitzadora la que ha de dur tots els temes de Carnaval.

Abans es parlava amb una persona de Turisme, una persona de Festes o amb l’alcalde directament, i ara hem creat aquesta figura que centralitzes totes les demandes i les aportacions de la comissió organitzadora i del món carnavaler de Vinaròs. Crec que farà molt bona feina i ja l’està fent.

 • Són fluides les converses amb la COC?

Totalment. Amb la Comissió Organitzadora tenim moltes trobades, amb el seu president nou Christian hem tingut diverses converses en el canvi que es va fer en la festa del Carnaval d’Estiu, ara estem en converses sobre les festes que farem ara a finals de novembre en tot el que són les paelles, que passen de ser d’un dia a 3. I la veritat la iniciativa que tenen està fora de tot dubte.

També t’he de dir que estem parlant sobre el Carnaval nou, on hi haurà canvis que s’anunciaran properament, però crec que tothom els disfrutarà.

 • A part de ser alcalde, ets membre de la comparsa Els Dormilons. Com de diferent és viure el Carnaval com a “comparsero” i com a alcalde?

Com a alcalde tens la part més institucional. Sí que al principi vas més encorsetat i penses “si et prens una cervesa, a veure què diran“, però al final quan està de festa vol festa, quan està de Carnaval vol Carnaval i a la gent li dona igual si beus una cervesa, sigues l’alcalde o el primer ministre.

Tots som iguals, quan et poses el “xaleco” de la comparsa, fora i a xalar del Carnaval. Tota la meva família, tant les meves filles, com la meva dona, com jo ho disfrutem sempre. Per altra banda, el ser regidor d’Urbanisme també et permet conéixer la festa per darrere. Tot el que és la infraestructura que requereix, les grades, la Gala de les Reines que és una locura tot el que porta per darrere, les desfilades…

És molt bonic saber què hi ha per darrere de tot, perquè no tot és solament pagar els 5 o 10 euros de l’entrada de la Gala, darrere hi ha moltíssima gent que treballa gratuïtament, voluntaris de les comparses, gent de la Policia Local, de la Brigada Municipal, bombers, tècnics…

Tota aquesta gent que treballa perquè Carnaval siguin dues setmanes de locura i de bogeria dins del nostre poble i la gent ho disfrutarà.

 • Passant al següent tema, la renúncia de Maria Miralles per enfermetat i l’entrada d’Amalia Cabos ha canviat el cartipàs municipal de Vinaròs. Va ser ràpid realitzar aquest canvi o va haver-hi un procés de selecció complicat?

El procés és córrer la llista. No és la primera vegada que un regidor d’un govern municipal renuncia, aleshores vam contactar amb la següent a la llista, que és Maria Cano, però pel moment laboral i amb la xiqueta no va poder després d’estar alguns dies pensant-ho va decidir que no podia dedicar-li totes les hores a l’Ajuntament que ella creia convenients i va deixar pas a Amalia, que tota la qüestió dels serveis socials ella ho va fer durant el darrer any i mig de la darrera legislatura i volia continuar.

Per tant, donare’m entrada a Amalia quan la Junta Electoral Central ens done l’autorització, és a dir, les credencials se li donarà accés dins del plenari. Amalia entrarà i ocuparà el lloc de Maria, que és una llàstima que per una enfermetat hagi hagut de prendre aquesta decisió, perquè estava fent una feina molt bona en l’àrea d’Educació.

 • Parlem de la relació amb els municipis del voltant. Els tres grans municipis de la zona del Baix Maestrat són Vinaròs, Benicarló i Peníscola. Com és la relació amb els seus dos alcaldes, Juanma Cerdà i Andrés Martínez?

Són molt cordials, sobretot amb Andrés, que és amb el que coincideixo des de fa més anys i tenim una relació molt correcta. Jo sempre que coincidim als actes fem la xerrada, ens preguntem com va cadascun dels nostres pobles. Amb Juanma genial també, és una meravella de persona. Porta poc temps en política, però la veritat que sempre estem parlant per qüestions que tenen a veure amb Benicarló i Vinaròs a nivell comarcal.

També m’agradaria ressaltar la bona sintonia que quasi es podria dir amistat que hi ha amb l’alcalde d’Alcanar, Juan Roig, l’alcadesa d’Ulldecona, Nuria Ventura… Al final el que hem de fer els alcaldes és la feina d’intentar aglutinar. Tens a Evaristo de Rossell, tens a Sergio de Santa Magdalena, a Javi a Traiguera, a Iván a Sant Jordi, a Ernestina a Càlig…

Amb tots intentem anar units, perquè a l’hora de reclamar el benestar de la gent del territori, quan més persones estiguem dins d’un vaixell remant en la mateixa direcció sempre és molt millor que anar de pistoler solitari. Si es veu la unió d’un territori, tot és més senzill.

 • I amb la Diputació?

Amb la Diputació també. En aquest cas, amb Marta Barrachina que va venir fa poc al Festival “Ruta del Sabor”, la relació és molt cordial. Amb els diputats, sobretot amb Andrés Martínez i amb Iván Sánchez la relació és molt propera i molt bona.

A través d’ells dos, les consultes que hem de fer ens donen una relació molt clara i molt directa. I després, tots els diputats que tenim baix les sigles del Partit Socialista també quan hem de preguntar sobre alguna de les coses importants.

Guillem Alsina i Marta Barrachina, presenta al Festival Castelló: Ruta del Sabor / Font: DM
 • Amb l’entrada del PP al Govern de la Generalitat, hi ha hagut un canvi en la relació a l’etapa de Ximo Puig i el PSOE?

Veure’m. Ara tindrem els primers pressupostos que es presenten de l’època Mazón. Nosaltres tenim una sèrie d’infraestructures molt importants per a Vinaròs que es van treballar durant l’etapa de Ximo Puig, com són per exemple el segon Centre de Salut, les reformes de l’hospital, l’ampliació, l’heliport, tot el que és les millores del moll del nostre port… veiem que s’estan cumplint i que les porten dins dels comptes anuals.

Per tant, estem esperant que es compleixin aquestes inversions i millores, però el que és la relació clar que canvia, però hi ha que dir que totes les vegades que nosaltres hem demanat una reunió a la Generalitat Valenciana, crec que en duem dues o tres en diferents consellers, i de seguida ens atenen amb tota l’amabilitat del món, es prenen les notes… La darrera va ser amb la Consellera d’Infraestructures, que també segueix prop els problemes de la zona portuària i ho ha reflectit al pressupost, i per tant per ara cap queixa.

S’estan portant com toca sense fer cap tipus de sectarisme.

 • Durant els darrers anys hi ha hagut una desafecció de la gent de carrer per la classe política estatal. Creus que s’ha de posar més en valor la feina dels polítics regionals i comarcals?

És inevitable, perquè al final les regles de joc que ens donen són per part de València i de Madrid i és el que nosaltres ens indica els límits d’on podem arribar. És veritat que la gent amb el bombardeig de televisió des que t’aixeques fins que vas a dormir en programes que solament parlen de política… Al final s’ha fet un “Sálvame” que no té cap sentit.

Nosaltres en l’àmbit de poble estem tot el dia relacionats amb la gent, des que vas a buscar a les xiquetes al col·legi, vas al parc, vas al gimnàs… Una de les coses que jo li dic a la gent del meu equip de govern és que nosaltres som gent normal, tenim actualment la responsabilitat d’estar quatre anys a l’Ajuntament, però no som millor que cap fuster ni cap altra persona.

Som gent que estem treballant com a responsables de l’Ajuntament, però sense pensar-nos que som millor que ningú. Tenim la nostra vocació de política local. Crec que la relació de tots els membres de l’equip de Govern és molt propera. No crec que ningú es cregue un “Cristiano Ronaldo”.

La gent és la que et posa i la que et lleva quan fas les coses malament. El més bonic de la política local és quan et ve algú amb el seu problema i li pots ajudar amb la teva gestió i veus que surt amb un somriure de l’oficina.

 • Les regles de joc que proposen des de Madrid i des de València comporten una burocràcia molt alta…

Una de les coses que més em va costar quan vaig entrar a la regidoria d’Obres i Serveis va ser acostumar-me al funcionament d’una Administració Pública. No és normal que per asfaltar un carrer necessites 3 mesos mínim per a fer licitacions, aprovacions, publicacions al BOP… Li ho vaig comentar a una persona que estava a l’empresa privada i em va dir “jo agafo el telèfon, pico a una persona i en 3 dies tinc el carrer asfaltat“.

Sí que és cert que hi ha mecanismes que es fan farragosos, però són necessaris per a garantir una equitat i una igualtat per a totes les empreses que vulguin optar i perquè no hi hagin contractes a dit. Ara s’està controlant i es busca donar la mateixa oportunitat a totes les empreses i totes les persones que vulguin treballar dins de l’Administració.

Són, com t’he dit, mecanismes necessaris, però que hi hauria de fer-los molt més àgils.

 • Si s’aconsegueix la digitalització plena, es podria baixar aquests terminis burocràtics?

Per a nosaltres i per a la gent que ha nascut amb els telèfons i els ordenadors no els costarà res i penso que hem d’anar cap a una administració digital i electrònica i fer tots els procediments, però sense oblidar tota aquesta gent que no ha nascut en aquesta nova era digital. Cal conviure en una cosa o altra, perquè la gent que no té aquesta disponibilitat també té dret a tenir els seus drets coberts.

Per això està l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, que ara en farem una a la Plaça d’Hort de l’Escribano. Dins de l’Ajuntament has de fer equilibris per no deixar a ningú fora.

 • Abans d’entrar a la part final de l’entrevista, m’agradaria saber de primera mà quin ha sigut el millor i el pitjor moment per a Guillem Alsina com a alcalde de Vinaròs?

El moment que recordo més bonic crec que és la resposta de la gent quan fan les investidures. Les dues vegades que m’han investit com a alcalde he de dir que han sigut dos dies molt bonics, la reacció de la gent, veus a la gent contenta.

L’oportunitat que tens de treballar i de conéixer una administració, l’oportunitat de relacionar-te amb la gent, perquè al final veus que la gent està molt compromesa, des de la Brigada Municipal, la Policia Local, els administratius… Sempre hi ha algú que és una ovella negra, però el 95% de la gent que treballa aquí és gent compromesa. Estem manejant els fons municipals i públics i és una cosa que hem de dur “a rajatabla”.

També conéixer a diversos companys de govern, des de la gent de Tots Som Vinaròs, i sobretot els meus, els regidors del nostre partit, on intentem crear una relació de persones.

I si parlem del pitjor, doncs et diria que tot el que tenim dins de l’oposició. Vinaròs té una oposició des del 2015 molt tòxica en l’àmbit de la política. Inclús membres del partit que tenim ens ho diuen, no s’havia vist mai en el temps que portem una manera de fer política tan bruta, buscant sempre l’atac personal per exemple a la mateixa Maria Cano, que mil i una li van fer passar, a Carmen…

És una qüestió que és molt negativa i no crec que ni ens ho mereixem nosaltres, que intentem fer el millor per al poble, ni la pròpia gent de Vinaròs. Però des del 2015, que a Enric també li van fer les mil i una. Jo crec que és una política que és molt equivocada. S’està perdent l’aportació en positiu del principal partit de l’oposició, que també és un partit de govern i té la seva responsabilitat igual que nosaltres quan estem a l’oposició hem de fiscalitzar però també aportar coses positives per al nostre municipi. I això és una de les coses que el Partit Popular fa temps que no fa.

Però penso que la valoració en l’àmbit personal és positiva. Jo sempre dic el mateix, quan parlo amb els meus regidors els hi dic “que diferent és ser regidor d’Obres i Serveis, on tens la teva tasca molt marcada a ser alcalde, que al final ets responsable de tot el que passa“. A nivell laboral és molt millor dur una de les regidories, però a nivell responsabilitat i de maduresa personal, ser la figura de l’alcalde t’aporta un aprenentatge personal.

Jo de vegades ho comento amb la meva dona i penso que la meva manera d’afrontar els problemes ha canviat prou i veig que l’evolució es nota. Aquest lloc et demana una maduresa personal molt forta.

 • Es pot desconnectar de ser alcalde de Vinaròs?

Sí. Sempre ho he dut estrictament. Jo tinc la meva vida familiar i la meva vida d’amistat. Sé fins on arribo. Tinc el telèfon actiu per si truca la Brigada Municipal o la Policia Local durant les 24 hores del dia. La responsabilitat que porta el càrrec, l’assumeixo. Quan marxo de vacances sempre estic amb el mòbil actiu perquè, encara que delegue, em sento molt responsable de la persona que deixo aquí, ja que no és fàcil estar assegut en aquesta cadira, i més de manera circumstancial.

Però també és un deute que jo tinc amb la meva família i amb les meves amistats. Arriba un punt on jo deixo de ser Guillem alcalde, i soc Guillem alcalde, Guillem marit i Guillem amic. És un deute que tinc amb ells, i no penjo cap foto meva ni al Facebook ni a l’Instagram, perquè penso que és una cosa de la vida privada i penso que la meva vida personal i familiar s’ha de quedar a l’àmbit privat, encara que a la gent li agrada molt tafanejar.

 • Comencem amb la part final. Què li diria Guillem Alsina als seus votants?

Que continuen confiant, que l’aportació de posar la papereta en aquest cas no de Guillem Alsina, sinó del Partit Socialista, perquè la gent vota al PSOE, no em vota a mi, crec que és encertada perquè, hi ha moltes coses que potser no sortiran i errarem durant el camí, però ningú ens podrà discutir la nostra intensitat en el treball, que ho hem intentat i crec que és el millor que li podem oferir a la nostra ciutadania.

No solament als votants nostres, també als del PP, als de VOX, del PVI i de Compromís. Nosaltres estem aquí per aportar coses positives per al poble, amb els fons Next Generation, en infraestructures noves, en activitats al carrer, en què la joventut s’ho passe bé al carrer i no hagi d’agafar el cotxe per marxar de Vinaròs… Crec que aquesta és la nostra feina, i ho estem fent amb tota la humilitat del món.

Els nostres votants poden estar tranquils, perquè nosaltres no fugirem de la nostra responsabilitat.

 • Què li diria l’alcalde Guillem Alsina als vinarossencs?

El mateix, que tenen a la cadira de l’alcalde a una persona que no és gens sectària, que li és igual a quin partit ha votat… Tu tens un compromís amb els 30.300 que ens som, i així intento actuar, siguin del partit polític que siguin.

Són ciutadans de Vinaròs i es mereixen el mateix respecte vinguin d’on vinguin. És la política encertada, perquè en som poquets i si remem tots a una cara a la Diputació, a la Generalitat i al que és l’Estat, aconseguirem que les coses vagin bé.

A més, els que intentem amb les relacions amb els municipis més enllà de les fronteres del Sénia, perquè considero més que germans els que tenim a Ulldecona, Alcanar i les terres del Montsià… Si ens queixem des d’aquí que les pitjors inversions, ja siguin aerogeneradors, el Castor, sempre cau aquí, hem d’anar tots a una per denunciar-ho i combatre-ho.

 • I la darrera pregunta: què li diria el Guillem Alsina alcalde al Guillem Alsina que va entrar a la política municipal amb Esquerra Republicana del País Valencià?

De vegades penso que li diria: “no et poses”. La veritat és que no puc defugir de tot el bo i tot el dolent que m’ha aportat com a persona. A nivell personal és una experiència brutal. M’ha permès créixer com a persona d’una manera increïble. Tenir la responsabilitat de representar Vinaròs és una passada.

Sí que té moltes coses roïnes. Per exemple, jo vaig entrar en 85 kilos i ara estic en 73 i és impossible pujar de pes. La barba blanca, flac… Però la veritat és que ho agafes amb molta estima pel poble dels teus avis, dels teus pares i del que serà el poble de les teves filles…

Tenir la responsabilitat de defensar els drets dels teus és la responsabilitat més bonica com a ciutadà i l’oportunitat que la teva gent et pose com a alcalde és una de les coses més boniques que m’endure de la meva etapa durant jo ja no estigue aquí.

És molt bonic que la gent cregue i reconegue la feina que fas.

Explora más

Vinaros
12:04 pm, July 24, 2024
temperature icon 33°C
L: 33° H: 35°
Feels like 40.47 °C cielo claro
Humidity 65 %
Pressure1018 mb
Wind 12 Km/h